2017. máj 15.

A Kotor-régió természeti és kultúrtörténeti értékei - Montenegro

írta: Gilfanon25
A Kotor-régió természeti és kultúrtörténeti értékei - Montenegro

Balkán túra 3. rész

A kotori régió 1979 óta van világörökségi listán és nem érdemtelenül kapta meg a kitüntető címet. Montenegró első számú látványossága és fő turisztikai célpontja. Nyáron turisták hada lepi el a várost és környékét. Az elmúlt időszakban pont emiatt veszélybe is került a világörökségi listán tartása. A túlzott építkezések és urbanizáció egyre csak rontja a kultúrális látképet. Az UNESCO elég drasztikus változást kért és egy 12 pontos lista elvárásainak kell megfelelni. A turistahad viszont nem véletlen, mert az egész régió valóban lélegzetelállító!!

 img_20150512_170531.jpg

Pár link:

http://whc.unesco.org/en/list/125

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kotor_(Montenegr%C3%B3)

https://en.wikipedia.org/wiki/Perast

http://www.minube.net/guides/montenegro/kotor

 

Főbb látnivalók:

  • Perast városa
  • Kotor óvárosa
  • Lovcen Nemzeti Park és a Njegoš-mauzóleum

 

Zabljak és Perast között 152km-es út kifejezetten jó minőségű és könnyen járható, attól függetlenül, hogy 2,5-3 órás az út. Itt is megdobja a menetidőt, az, hogy elég sűrűn érdemes megállni és megnézni a tájat. Később sajnáltam, hogy nem álltam meg mielőtt Perastba értem volna. A hegy tetején van is lehetőség megállni fotózni és nagyon szépen be lehet látni az egész öbölt. Érdemes szemfülesnek lenni. Amúgy pedig ez Montenegro több részén is igaz, hogy bármikor előbbukkanhat olyan hely, ami kiált a fotózásért!

zabljak_kotor.jpg

 

 Perast egy szép kis tengerészváros, ahol érdemes megállni sétálni egyet illetve hajókázni. A városka elején (a város két szélén van parkoló) le is tudtam parkolni (fizetni nem kellett, azóta lehet változott, főleg a főszezonban esélyes és akkor biztos van küzdelem a helyekért), ahonnan pár perc alatt a "központba" lehetett érni.  Amúgy sem lehet a városba behajtani autóval. Több helyen is van információs tábla, ahol az épületek láthatóak. A XVII. századi Bujović-palotában található a Városi Múzeum (Felnőtt: 2,50 €, Gyerek: 1,50 €). A többi barokk épületek nagy része is a XVII-XVIII.századból származik, mikor a város a legjobban fejlődött.

 

 EZ akkori tapasztalat, lehet, hogy azóta változott a helyzet, de Kotorba beérve ne válasszuk az óváros előtti parkolót, mert drága és ha jól emlékszem még limitálva is van a parkolási idő (ha valakinek van friss infója, írjon), hanem haladjon tovább és a körforgalom után a Njegosevan lesz balra egy ingyenesen használható parkoló(alapszabályok egyértelműek, hogy érték ne maradjon, de rossz tapasztalatom nincsen). Amúgy a szálláson ajánlották.

 parkolo.jpgkotor_terkep.jpg

Irány a város!!! A városfallal körbevett erős velencei hatású óváros egyszerűen pazar. Első tapasztalatom az volt, hogy címről nekem a szállást nem sikerült meglelnem, csak segítséggel (abban nem volt hiány, elég segítőkészek voltak a helyiek). Miután lecuccoltam, elindultam felfedezni a várost. Amúgy nagyon jó térkép van, amivel fel lehet fedezni az összes látnivalót. Érdemes a térképen szereplő számozás alapján végigsétálni. Nem is sorolnám fel a látnivalókat, hanem mindenkit arra biztatok, hogy mindet járja végig és nézze meg. Szerintem pár óra alatt kényelmesen végigjárható. Aki szeretné mégis átnézni, az a következő oldalon talál jópár haszos infót és felsorolást:

http://www.horvatorszaginfo.hu/helyek/kotor/helyi-latnivalok

 

Ha a város megvolt, akkor egy kötelező, de fárasztó feladatot érdemes végrehajtani. Felkaptatni a Szent-Iván erődbe. A város hátsó részéről indul egy kis út (belépőt szednek). Fittségtől függően kb 45-60 perc felmenni az erődbe, de megéri. Pompás látvány a város és az egész kotori öböl. Ezt bizonyíthatja több ezer fénykép ami innen készül minden évben.

 

Összeségében a kotori-öböl egészébe elég gyorsan szerelembe lehet esni. Az egyik legszebb hely a Balkánon és megkockáztatom Európában is. Egyértelműen kötelező program, aki Montenegróba megy, bár esélyes, ha ilyen ütemű lesz a fejlődés, akkor Velence sorsára jut, ami nem túl bíztató.

 

Itt pedig egy nagyon jó videó Montenegró látványosságairól és legszebb helyeiről:

A következő úticél már Koszovó!

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

Európa Montenegro