2017. jún 05.

A Szentháromság-oszlop Olomoucban - Csehország

írta: Gilfanon25
A Szentháromság-oszlop Olomoucban - Csehország

Cseh körtúra 3.rész

 A XVIII.század korai éveiből származó 35 méter magas, barokk stílusú emlékoszlop tipikus képviselője Csehország és közép-Európa karakterisztikus kultúrájának. 2000-ben került a világörökségi listára. A város főterén lévő gyönyörűen megmunkált és különböző vallási jelképekkel díszitett oszlop számomra önmagában kevés lenne, de a stílusos várossal, Olomouccal lesz egységes. A városháza, a két nagy tér a szökőkútjaival és díszoszlopjaival, a gótikus templomok, a parkok Morvaország hajdani fővárosát, Olomouc-ot ideális turisztikai célponttá teszi, amit érdemes célba venni a Csegországba látogatóknak. Aki csak egy kényelmes, sétálós, városnézős napot szeretne eltölteni, azoknak is ajánlom, de ha valaki bele szeretné ásni magát akkor az egy nap is kevés is tud lenni. Illetve ne feledkezzünk meg Mátyás király révén a magyar vonatkozásokat sem.

dsc06223.JPG

Hasznos linkek:

http://whc.unesco.org/en/list/859

https://hu.wikipedia.org/wiki/Olomouc

http://tourism.olomouc.eu/basic-information/city-map/hu 

 (az utolsó nagyon sok infót, térképet tartalmaz érdemes átnézni)

 

 Továbbra is maradok következetesen brno-i szállásközponttal, de az előző bejegyzésben írt módon is lehet tervezni (Kroměříž-Olomouc-Litomyšl útvonallal).

o_7.jpg

 Ha autóval mész, jó tudni, hogy a főtéren nem lehet megállni, pedig ha GPS visz, azt fogja javasolni! Viszont több fizetős parkoló is van a belvárosban, de sajnos 2 óránként vissza kell térni. (http://tourism.olomouc.eu/services/transport/parking/hu) Így visszatekintve érdemes megállni a régi város határain kívül és onnan tömegközlekedéssel bemenni a régi városrészbe (több villamos is megy, jó a tömegközlekedés). Mi a Parkovací automat č. 26 - Nám. Republiky helyen tettük le az autót és 3 2 órás körben fedeztük fel a várost. Így elsőnek rögtön a város főterére mentünk, ahol megtalálható a városháza aljában az óra mellett az információs központ. Itt mindenki tankoljon fel térképpel! Sajnos magyar nyelvűt nem találtunk. Itt több féle térkép van: ami csak a vallási helyszínekre koncentrál, van ami dióhéjban, a belvárosra koncentrál és van egy teljes is. Ki-ki válaszon vérmérseklete szerint.

Teljes a városközponttal:

o_1.jpg

Belváros dióhéjban:

Emellett, ha valaki több napot szeretne eltölteni, igen hasznos tud lenni az Olomouc Region Card. Itt bizony számolgatni kell, hogy megéri-e. (http://tourism.olomouc.eu/tourism/olomouc-region-card/hu). A tippek rovatban kitérek rá a turista kártyákra részletesebben.

 A főteret (Horní náměstí) a Városháza és az Szentháromság-oszlop uralja.

A Városháza 1378-ban épült gótikus stílusban és már hatszáz éven keresztül szimbolizálja a városnak, amely hajdanában Morvaország királyi fővárosa volt, gazdasági és politikai jelentőségét. A városháza egy négyszárnyas épület melynek közepén belső udvar található. Déli homlokzatából a gazdagon díszített Szent Jeromos kápolna erkélye emelkedik ki. Az épület keleti oldalán helyezkedik el a két tengelyű lépcső és a reneszánsz stílusú oszlopos erkély. Az Orloj toronyóra az épület keleti homlokzatán található. A Városháza belső termeinek megtekinése csakis előre egyeztetett időpontban lehetséges. Így sajnos ezt nekünk ki kellett hagyni.

A városházi torony a 15. században a jelenlegi Városháza kőépületével egy időben épült. Az építészeti munkálatokat az épület lefedésével 1443-ban fejezték be. A torony belső terének magassága eredetileg, amelynek első emeletén a levéltár működött, a mai magasság csaknem egyharmadával volt alacsonyabb. A torony jelenlegi 75 méteres magasságát az 1601-1607 évek közötti átépítés következtében érte el. Ekkor lett az újjáépített toronyhoz hozzáépítve a kőtornác és a tetőszerkezet jellegzetes magas kupolája a rajta elhelyezett négy oldaltornyocskával. A toronylátogatás rendszeres naponta 11:00 és 15:00 órakor (min. 5 személy).

A 14 méter nagyságú olomouci Orloj a Városháza északi oldali falán található. Az Orloj a 20. század 50-es éveiben készült amit tapasztalhatunk a mű szocialista realizmust stílusából is. Az Orloj oldalán látható kerek domborművekből álló mozaik díszítés az év egyes hónpjaira jellemző munkavégzés mozzanatait ábrázolja. A mű tervezője - Karel Solinský - a fülke felső részébe egy jellegzetes népművészeti motívumot helyezett el, mégpedig a Királyok Pünkösdi Lovalgását. A mozaik díszítés alsó részén ezzel a korral elkötelezett munkásosztály jellegzetes alakjai láthatóak.

A főteret pedig három díszkút is dísziti: Arióna díszkútja, Caesardíszkútja és Herkules díszkútja.

 A téren a világörökségi listán szereplő 32 méter magas szobor közepében kápolna található. A szoboralkotást 18 szent és 12 lámpást hordozó alakjának szobra valamint 6 apostol félalakos domborművének együttese alkotja. A Szűz Mária Mennybemenetele szoborcsoport az oszlop központi helyét foglalja el. Az oszlop tetején két Szentháromság szoborcsoport fénylik. Mindkét szoborcsoport aranyozott rézszobor. A szobrászati remekmű élethű nagyság feletti alakjai természetes, harmonikus és különlegesen kellemes hangulatot sugároznak.

 

Innen elsétáltunk a a Szent Móric templomba, ahol fel lehet kaptatni a toronyba, ahonnan rá lehet látni a főtérre és a városra is. A főtérre visszafelé útba esik Merkúr díszkútja.

Utána betértünk ebédelni a főtérről nyíló utcában (közvetlenül az oszlop mellett) Študáč étteremben. Mindenkinek ajánlom, hogy ha Csehországban jár, akkor hétköznap megéri ebédidőben megnézni az éttermekben a menüket. Kb 1000 forint környékén (inkább lejjebb) 2 fogásos ebédet kapunk. Költséghatékonyan lehet ízletes, főtt ételt enni.

 

 Innen átsétáltunk az alsó térre (dolní náměstí), ahol először a Neptun-kút, utána a Mária-oszlop és végül Jupiter-díszkút van. MIndhárom barokk stílusú szobrok és kútak lassan 300 éve épültek, melyeket szép barokk épületek fognak körül. A tér végében áll a Gyümölcsoltó Boldogasszony temploma.

 Átsétáltunk a városon a Szent-Vencel székesegyházhoz.

Végül a városlátogatásunkat a Szent-Vencel székesegyháznál fejeztük be. A Szent Vencel katedrális két égbe meredő homlokzati tornyával elválaszthatatlan része Olomouc panorámájának. A katedrális felépítésének munkálatait már az olomouci tartományi fejedelem Svatopluk 1104 -1107 közti években megkezdte,melyet később az ő fia Vencel folytatott. Vencel halála előtt megbízta Jdik Jindrik püspököt az építkezés irányításával. A még nem teljesen kész épület 1131 –ben már megszentelték. Az építkezést 1141-ben fejezték be és a katedrális ekkor vált a püspökség templomává. A katedrális az 1265 –ben kitört tűzvész után teljes átépítésen esett át, ekkor vált gótikus stílusú építménnyé. A presbitérium alatt kripta található, ahova a két oldali lépcsőn lehet lemenni. A hármashajó déli oldalán található Szent Sztaniszláv kápolnájának bejárata. A bejárat két oldalán a 16. és a 17. századból származó sírtáblák láthatóak. A mellette lévő püspöki palota múzeumként funkcionál.

 

 Összegezve magára a városra kevés volt fél nap, visszagondolva érdemes lett volna megnézni pár múzeumot, koronás erődítményt, érseki palotát és a Smetana parkot is. Csak ajánlani tudom akár két napra is, mert nagyon sok értékes látnivaló van a Szentháromság-oszlopon kívül.

Szólj hozzá

Európa Csehország