2017. jún 10.

A Nepomuki Szent János zarándoktemplom Zelena Horában - Csehország

írta: Gilfanon25
A Nepomuki Szent János zarándoktemplom Zelena Horában - Csehország

Cseh körtúra 4.rész

A Nepomuki Szent János zarándoktemplom 1994-ben vált a világörökség részévé, amely Jan Blažej Santini-Aichel barokk építész legnagyobb művei közé tartozik. A templom egészen különleges, a cseh gótika/barokk egyik gyöngyszeme.

 dsc06075.JPG

http://whc.unesco.org/en/list/690/

https://hu.wikipedia.org/wiki/Nepomuki_Szent_J%C3%A1nos-zar%C3%A1ndoktemplom

http://www.zelena-hora.cz/en

 Mi köztes úticélnak választottuk, azaz inkább aznapi végcélnak visszafelé a szállásra Litomyšlból. GPS koordináták alapján (N49 34 48.72 E15 56 31.41) könnyen megközelíthető Žďár nad Sázavou városa mellet. A kis méretű parkolóban tábla fogadja a turistákat felsorolva és bemutatva a csehországi világörökségeket. Nyitva áprilistól októberig 9-17-ig, de mindenképp meg kell nézni a csatolt oldalt. A templomba belépődíj van (2016-ban 110CZK volt a felnőtt). Könnyed rövid látogatás elég a megismeréséhez.

 terkep.jpg

A wikipedia oldalán nagyon jó leírás van, mind magáról a templom történetéről és mind a belső felépítéséről. Ebből nem (illetve sem) szeretnék másolni, így minden fontos információ megtalálható. Ez egy nagyon komplex írás. Ahhoz, hogy megértsük és élvezhessük  az egész oldalt nagyon érdemes elolvasni. Igen, ez az a hely, ahová érdemes felkészülni már előtte. Így ezzel fog teljes értelmet nyerni. A templomban fontos szerepet játszanak a számok és legfőképpen a fény.

 

Sajnos, nekünk elég borús, többnyire esős időnk volt, ez pedig rányomta bélyegét, mivel ennél a templomnál az egyik legfontosabb elem a fény, így nem volt az igazi. Ettől függetlenül érdekes hely. Annak ajánlom aki rajong a szakrális látnivalókért. Ha még útba esik és jó lesz az idő talán ismét útba ejtjük.

 

Szólj hozzá

Európa Csehország