2017. jún 14.

A Tugendhat villa Brnoban - Csehország

írta: Gilfanon25
A Tugendhat villa Brnoban - Csehország

Cseh körtúra 5.rész

 

 Brno egy kifejezetten érdekes, felfedeznivaló város. A modern építészet remeke a Tugendhat villa, amely 2001-ben került a világörökségi listára. A lassan 90 éves épület tervezésénél és megépítésénél, olyan modern technikákat alkalmaztak, amelyek akár ma is megállják a helyüket. A villa mellett röviden bemutatok pár helyett Brno-ban és kirándulási vagy program tippet.

 dsc06171.JPG

 

Hasznos linkek:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Tugendhat-villa

http://whc.unesco.org/en/list/1052

http://www.tugendhat.eu/en/

 Brno a magyar határtól szinte csak egy köpésre van, egy és háromnegyed óra, végig autópályán (korábban írtam a szlovák és a cseh autópályákról!). Akár hétvégi programnak is ideális lehet pénteki érkezéssel és vasárnapi hazaúttal.

brno_1.jpg

 A Tugendhat-ház a belvárostól nem messze található a

 Az 1930-ra elkészült villa a legmodernebb technikák alapján lett felépítve. Ami mostanra már egyértelmű a mai kor emberének, az akkor egyedülálló volt és megalapozta a mai kor építészetét. Magasan megelőzte korát. A világháború és az utána következő időszak alaposan megviselte és hányatott sora után 2012-re gyönyörűen helyreállították.

Két féle túrával lehet megnézni a villát. Az egy órás alaptúrával megismerhető a villa fő részei, míg a másfél órás túrával pluszban a technikai részek is. Az utóbbit ajánlom mindenkinek. Mindenképpen figyelni kell rá, hogy időben le kell foglalni (meg kell venni) a jegyeket online, mivel akár több hónappal előre elfogynak, főleg a nem cseh nyelvűek!!!!

 

 

  

 

 

Röviden pár szót ejtenék Brno-ról is. Érdemes bebarangolni Brno-t, Csehország második legnagyobb és legfontosabb városát. Kaptassunk fel a Spielberg várához, látogassuk meg a Szent Péter és Pár Katedrálist illetve Kapucinusok Szent Kereszt templomát. Ne felejtsünk el enni egy jó knédlit, cseh gulyással, amit igazán jó cseh sörrel öblítünk le (az elmúlt években a cseh sörök egymás után gyűjtötték be a világ(!) legjobb sore címeit. Nagy kedvenc a Bernard!).

https://hu.wikipedia.org/wiki/Brno

https://hu.wikipedia.org/wiki/%C5%A0pilberk_v%C3%A1r

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szent_P%C3%A9ter_%C3%A9s_P%C3%A1l-katedr%C3%A1lis_(Brno)

 Kirándulási tipp Brno-ból: Morva-karszt, Punka-barlang és a Macocha-szakadék. Kocsival 33km és 45perc alatt elérhető.

macocha_1.jpg

Itt egy nagyon jó leírás: http://kirandulastippek.hu/brno-es-kornyeke/morva-karszt-punkva-barlang-macocha-szakadek

 

 Végül, de nem utolsósorban egy fantasztikus programot szeretnék bemutatni, ajánlani. December első hétvégéjén rendezik meg minden évben Brno-tól nem messze az Austerlitzi csata emlékére egy rendezvényt. 2017-ben december 1-3 között vannak a programok, a fő attrakció szombaton 2.-án 14.00-kor, de az biztos egész napos program. Több száz korhű jelmezbe öltözött katona vívja meg ismételten a három császár csatáját. Akár Napoleonnal is lehet találkozni!

Hivatalos oldal: http://www.austerlitz.org/en/

 Itt tudsz jegyet venni (van álló vagy tribün): https://www.ticketstream.cz/tsp/ts1website/event/austerlitz-2017-austerlitz-battle-reenactment-118886

 

Brno-t és környékét csak ajánlani tudom mindenkinek, hisz nagyon közel van, sok és jó lehetőségekkel, valamint ideális lehet felfedezni a környéket és egész Morvaországot (ráadásul költséghatékonyan).

Szólj hozzá

Európa Csehország