2017. aug 21.

A Skocjan barlangrendszer - Szlovénia

írta: Gilfanon25
A Skocjan barlangrendszer - Szlovénia

Ha Szlovéniában járunk, akkor ne hagyjuk ki a "Pokol kapuját " azaz olasz nevén: San Canzianot. A természet által alkotott monumentális képződményt a Reka folyó "követte el", amely utat vágott a hegybe. A hatalmas méretű üregrendszer nagyságát tényleg csak ott lehet átélni, a fényképek csak segítenek. A skocjani barlangrendszer 1986-ban került fel a világörökségi listára.

site_0390_0017-750-0-20130611122059.jpg

Kép forrása: http://whc.unesco.org/en/list/390 Készítő: Škocjan Caves © Borut Lozej

Hasznos linkek:

- http://whc.unesco.org/en/list/390

- http://www.park-skocjanske-jame.si/en - hivatalos oldal minden infoval

- https://hu.wikipedia.org/wiki/%C5%A0kocjan-barlangrendszer

- http://www.uticelok.hu/uticel.php?uticelid=225

- http://szlovenia.szallas-utazas-ajanlo.com/szlovenia-vilagoroksege-skocjan-barlangrendszer/

2 nagyon híres barlang van Szlovéniában (a meglévő 6000 közül): Postojna és Skocjan. Míg Postojna meseszerű képződményeivel, rengeteg cseppkövével nyűgözi le a látogatókat, addig Skocjan inkább méreteivel és grandiózusságával. Amúgy én azt ajánlom, hogy ha lehet nézzük meg mindkettőt, mert nekem úgy adta meg a teljesség érzését. Lesz szlovén uti-tuti tipp is és ott Postojnát is bemutatom.

 3 féle túra létezik:

intro-ogledi-jam_eng.jpg

1 (piros) - Át a földalatti kanyonon - ha nevezhetem így, akkor a klasszikus túra. Itt az összes emblematikus látnivalót meg lehet nézni. Egész évben nyitva, viszonylag sűrűn (a túra menetrendje és árak ITT). Belépődíj: 16€ felnőtt, 12€ diák, nyugdíjas, 7,5€ gyerek. Minden túra a startból indul az információs központból. A szaggatott vonal jelzi a földalatti utat. A táv 3km, időtartama 1,5-2h 144méter szinteltéréssel.

2 (sárga) - Követve a Reka folyó mélyét - A táv 1,5km, időtartama 1-1,5h 100 méteres szinteltéréssel. Ritkábban látogatható és csak áprilistól októberig. INFÓK ITT. Belépődíj: 11€ felnőtt, 8€ diák, nyugdíjas, 5,5€ gyerek.

Viszont létezik a pirosra és a sárgára együttes jegy is kedvezményesen: Belépődíj: 21€ felnőtt, 16€ diák, nyugdíjas, 11€ gyerek.

 3 (zöld) - Egyedül a tanösvényen. Ha van időnk érdemes végigsétálni. A túristaútvonal látogatása ingyenes, de lehet kérni túravezetést is (6€ felnőtt, 5€ diák, nyugdíjas, 3,5€ gyerek). A táv 2km, időtartama 1-1,5h 40 méteres szinteltéréssel. INFÓK ITT

Az itt belinkelt oldalon a létező összes információ megtalálható a barlang kialakulásáról, adatairól, felfedezéséről, történetéről. Emellett hasonlóan minden infó megtalálható a környék geológiájáról, természeti adottságokról. Az oldal angol, német, francia, olasz és szlovén nyelven érhető el.

Szeretem bemutatni a megismert helyszíneket részletesen a fotóimmal. A skocjani barlangrendszernek elég kiemelkedő számú szakirodalma van az interneten, ahol rábukkantam a kiránduló blogjára. Átolvasva rájöttem, hogy ennél alaposabban (hasonló gondolkodásmódban elkészítve) én sem csináltam volna másként, csak ugyanezzel a struktúrával. Ja és szinte ugyanzokkal a fotókkal is :-) Nagyon jó írás!!!

ERRE A LINKRE KATTINTVA ELÉRHETITEK ÉS OLVASSÁTOK!!!

 

Videós ajánló

 

Szólj hozzá

Európa Szlovénia