2017. sze 01.

Kutná Hora: a történelmi városközpont a Szent Barbara templommal és a sedleci Miasszonyunk katedrálissal - Csehország

írta: Gilfanon25
Kutná Hora: a történelmi városközpont a Szent Barbara templommal és a sedleci Miasszonyunk katedrálissal  - Csehország

Aki ellátogatott eddig a Prágától mindössze egy órányira fekvő Kutná Horába, az mindig megborzongva emlékezik vissza az egyedülálló csontházra, ahol emberi csontokból készült a templom belső díszítése. A középkorban az ezüsttermeléséről híres és gazdag Kutná Horá remek városát nemcsak emiatt érdemes felkeresni. A történelmi városközpontja a Szent Barbara templommal és a sedleci Miasszonyunk katedrális az osszáriummal 1995 óta gazdagítja a világörökségi listát.

 dsc06502.JPG

Hasznos linkek:

- http://whc.unesco.org/en/list/732

- brosúrák és térképek gyűjteménye ITT

- https://hu.wikipedia.org/wiki/Kutn%C3%A1_Hora

 https://hu.wikipedia.org/wiki/Sedleci_ossz%C3%A1rium

http://kiruccanasok.blogspot.com/2017/04/kutna-hora-kuttenberg-kozep-csehorszag.html

 A túristatérképen minden látnivaló szépen sorszámozva szerepel (sötétkékkel a fontos látnivalók):

 - Az elsőn csak a fontos látnivalók vannak:

 map_1.jpg

- A második viszont már elég részletes:

Nagyon jó magyar nyelvű brosúrát is be lehet szerezni (az itt szereplő sorszámok nem egyeznek a térképpel, hanem a fényképekhez tartoznak!):

 

Először a belvárostól negyed órára lévő sedleci Szűz Mária Mennybemenetele és Keresztelő Szent János katedrálisnál kezdtünk (térképen az 1-es). Az 1142-ben alapított cisztercita kolostort az évszázadok során jópárszor megtépte a történelem vihara. A huszita időkben 1421-ben felgyújtották és kifosztották. Miután 279 évig roskadozott utána többször átépítették. Majd II. József alatt bezáratták, lisztraktárnak használták, majd a kolostorban dohányfeldolgozó üzemet alakítottak ki. Itt beszerezhető a kombinált jegy, amely jó a város több helyére is. Emellett kérjük el a magyar nyelvű tájékoztatót is, ami minden fontos információt tartalmaz. Úgy tűnik a mostanra letisztult (nekem inkább puritán) templombelsővel rendelkező katedrális nyugalomra lelt.

 - Jegyárak és nyitvatartás a hivatalos honlapon ITT

Osszárium 90 CZK, kombinált a Szűz Mária Mennybemenetel templommal 110 CZK, ez előző kettő és a Szent Barbara katedtálissal 185 CZK, ezek plusz a GASK múzeum 305 CZK.

 

 Innen pár perc sétára van a sedleci osszárium (2) azaz csontház. A képek magukért beszélnek egészen meghökkentő és elgondolkodtató az egész hely. Mintegy 40.000 csontvázból alakították ki a mostani belső elrendezést és bútorokat. Talán a legsokkolóbb a csillár, amelyben felfedezhető az emberi test minden egyes csontja legalább egy példányban (pechünkre pont felújítás alatt volt így máshonnan pótoltam ezt a képet). 

Visszatértünk a szállásunkra (szerencsére a belvárosban volt, de nem volt fizetős, mivel a szálláshoz tartozott). Egy kisebb sétával pedig folytattuk utunkat a Szent Barbara katedrálishoz(9). A jezsuita kollégium (GASK) melletti sétáló utca kifejezetten hangulatos és szép. A szép gótikus templom építése 1388-ban indult, amit folytattak barokk stílusban 1626-tól, de csak 1905-re sikerült befejezni. Belépődíj: 60 CZK.

A katedrális mellett található a Corpus Christi kápolna (8) (belépődíj van), ami nekem belülről kicsit semmitmondó volt és azzal is megelégedtem, hogy bekukkantsak. Kívülről viszont nagyon szép az eredetileg csontkápolnának épült gótikus épület. Ez mellett van a hatalmas volt Jezsuita kolostor is, (10). Az F-alakú épület felújításra került, de a három torony egyikét már le kellett bontani. Korábban az épületet használták laktanyának, kórháznak, sőt gumik tárolására raktárnak is, de jelenleg helyet a GASK múzeumnak ad helyet. Nekünk túl modern volt :-)

 

 Szinte köpésnyire van a Hrádek azaz az ezüstbánya múzeum (7). Nem keverendő a Tyl házzal. Két féle túrából választhatunk. 1-es túra - Az ezüst városa: geológia, archeológia, Hrádek történelme, numizmatikai kiállítás. 70 CZK a kb 1 órás túra. 2-es túra - Az ezüst útja: középkori bánya, XVI. századi bányászati eszközök, középkori bányászati és érmekészítési technikák. Mindkét túra 30 percenként indul. A kb 1,5 órás túra 130 CZK. Ha mindkettőt szeretnénk megnézni a kombós ára 150 CZK. Több információ: ITT. Természetesen idő híjján mi a másodikat választottuk. Jó kis túra, hihetlen gyorsan eltelik a másfél óra és egészen különös érzés mikor (bocs spoiler) lekapcsolják a túra adott pontján az összes világítást. Néhol igen szűkös helyeken kell menni és nem árt ha vízálló a ruházatunk. Fotójegy 50 CZK.

A következő uticél pedig az olasz vagy más néven a talján-udvar volt (7), ahol a pénzveréssel lehetett megismerkedni. Csak idegenvezetővel, időponttal indulnak a körbevezetések. Megismertetik az ezüst feldolgozását és a középkori helységeket. Hivatalos oldal (az árak nem frissek!): ITT.  A kb 40 perces túra 85 CZK.

   A főtértől nem messze van a Tyl házban található múzeumot tudom még megemlíteni - cseh ezüstmúzeum része (4). Hivatalos oldal ITT. A Sankturin házban található az információs központot (15) és az Alkimista Múzeum is. Nem mellesleg az egyik legöregebb házak közé tartozik a városban.  A városban sétálva nézzük meg a Pestis oszlopot (14), a több mint 500 éves szép diszes kőből faragott díszkutat (11). Végül, de nem utolsósorban a barokk Kőházat, amely kora egyik legkiemelkedőbb építménye.(13) A múzeumban meg lehet nézni a királyi bányász város életét XVII-XIX. század között illetve a lapidáriumot (középkori kőfaragó mesterek munkái). Hivatalos infok ITT.

Érdemes az esti órákban is sétálni a nyugodt, de szépen kivilágított városban.

 

Ha szeretne valaki igazi időutazásban részt venni, nagyon jó áron, nagyon finom kaját enni (talán a legjobb, legháziasabb ebéd volt a cseh körtúránk alatt, szuper knédlivel), azoknak tudom ajánlani a Jídelna Kostelecky-t a n. Érdemes időben érkezni. Ha van offline fordítónk a telefonon akkor itt használni fogjuk, nem nagyon tudnak idegen nyelven.

 Összefoglalva Kutná Horá érdekes város, ami változatos érdekességekkel rendelkezik akár több napra is.

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

Európa Csehország