2017. sze 03.

Holašovice történelmi falutelepülés - Csehország

írta: Gilfanon25
Holašovice történelmi falutelepülés - Csehország

 Az igen kedvelt České Budějovice és Český Krumlov városok mellett meghúzódik egy apró bájos kis falucska. Ez pedig Holašovice. A falu kivételes példája annak, ahogyan megőrizte a XVIII-XIX. századi népi építészetet "dél-cseh népi barokk" stílusban. Ennek alapján tökéletes képet kapunk, hogyan nézett ki egy tipikus cseh falu úgy száz évvel korábban. 1998 óta szerepel a világörökségi listán. 

 dsc06729.JPG

Hasznos linkek:

- https://hu.wikipedia.org/wiki/Hola%C5%A1ovice

- http://regi.travellina.hu/?page=vilagorokseg&id=4

- http://whc.unesco.org/en/list/861

- http://www.holasovice.eu/

 Ami nekünk Hollókő, az a cseheknek Holašovice. Igazi időutazás a századforduló környékére. A turistainformációs pici központ mellett lehet leparkolni. Onnan tényleg egy kis sétával bejárható az egész falu. A falu 120 épülete közül 23 áll műemlékvédelem alatt. Kialakításra került egy skanzen is, amelyben múzeum található, ahol bemutatják a századfordulós vidéki életet. Nyitva: májustól szeptemberig hétfő kivételével minden nap 10.00-16.00. Belépődíj: 50 CZK. Több infó: ITT.

holasovice.jpg

 

A falu szélén található a "Stonehenge Holašovice", aminek a tábláját messziről ki lehet szúrni. Egy élelmes falulakó kirakott pár szobrot és nagyobb követ Stonehenge mintájára. Ne lepődjünk meg, ha nem találunk senkit, mert minket is időben "lefüleltek" egy bringás anyóka által. Elég vicces volt. 35 CZK/fő Több infó ITT

 

Személyes tanácsom, hogy olyan időpontot válasszunk, amikor valamilyen esemény, rendezvény van a faluban. A hivatalos oldalon meg lehet nézni. Ha útbaesik vagy belefér pár órácskát el lehet sétálgatni, mert önmagában is szép hely, de igazi élményt az fog csak adni.

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

Európa Csehország