2017. sze 28.

Wartburg vára - Németország

írta: Gilfanon25
Wartburg vára - Németország

A thüringiai erdőben megtalálható Wartburg romantikus lovagvára több szempontból is figyelemre méltó hely. Először is jelentős helyszín a német történelemben, hisz Luther Márton itt fordította le a Bibliát görögről német nyelvre és ez vezetett a német irodalmi nyelv kialakulásához ( a reformáció idén 500 éves - Luther 1517-ben tűzte ki a wittembergi vártemplom kapujára 95 pontból álló téziseit). Másrészről a fenséges vár adott ihletet II. Lajos bajor királynak, hogy a wartburgi vár mintájára megépítesse a neuschwansteini kastélyát. Illetve ne feledkezzünk a magyar vonatkozásról se azaz, hogy itt élt Árpádházi Szent Erzsébet is. A gyönyörű vár 1999 óta a világörökség része, amit évente 400.000 turista keres fel.

 dsc04623.JPG

 

 

http://whc.unesco.org/en/list/897

Wikipédia

http://www.wartburg.de/en/ - hivatalos oldal

https://utazom.com/nemetorszag/eisenach/luther-marton-nyomaban-II-eisenach-es-wartburg-vara

Eisenach titpikus német városkája mellett található a wartburgi vár (Cím: Wartburg-Stiftung Auf der Wartburg 1 99817 Eisenach, GPS koordináták: ITT). Ha autóval megyünk akkor a vár mellett van parkoló (díj: autó, lakóbusz: 5€, motorkerékpár: 2€, busz 10€). A 19-es útról lehet felkanyarodni a várhoz. Mikor mi mentünk behajtani tilos volt, mert elvileg a parkoló tele volt, de mikor felértünk azzal kellett szembesülnünk, hogy simán feljöhettünk volna, hogy leparkoljunk (utólag már így tennék). Ha ez nem jön össze akkor lent a 19-es út mellett is vannak fizetős parkolók és innen indulnak fel kisbuszok a várhoz. Ha vonattal vagy tömegközlekedéssel érkezünk a városba, akkor is busszal lehet a legkényelmesebben felmenni a várba (10). Menetrend ITT.

 Nyitvatartás: naponta 8.30-17.30, a várkaput 20.00-kor zárják.

Belépőjegyek ára: felnőtt 12€, iskolás 5€, 6 év alatt ingyenes. A várat különböző nyelvű túrákon lehet megnézni (német, angol, holland, orosz, japán, francia, koreai). 25 fő felletti csoportnál magyar nyelvű vezetés is van.

 Az eredeti vár négy szakaszából mostanra már csak két rész maradt: az elő és a fővár. A wartburgi erődítményt az oklevelek tanúsága szerint 1067-ben Thüringia grófja alapította, majd folyamatosan átépítették, bővítették. Wartburg vára, amely a későbbiekben is megőrizte kulturális szerepét, az évszázadok folyamán súlyosan megrongálódott. Noha már a  XIX. század második felében komoly összegeket fordította az erődítmény renoválására, az 1950-es évektől újabb helyreállítási munkákra volt szükség. A felújítás miatt a várat egy időre be is kellett zárni, azonban 1983. április 21-én Wartburg ismét megnyitotta kapuit a látogatók előtt.

 wartburg_castle_eisenach_layout.jpgA várba a felvonóhídon (2) és a kapun (3) keresztül lehet bejutni. Rögtön egy nagyon szép kúttal találkozunk a takaros udvar közepén tipikus német házakkal körülölelve. Itt találhatóak a mosdók (6) és az információs központ is (7), ahol a jegyeket is meg lehet venni a túrákra. A kapu épülete eredetileg kaputorony volt, de később átépítették. A kapuépülethez balról csatlakozó épületek ("lovagház", "várnagyház") a késő középkorból származnak. A körfal nyugati részét "Margit-folyosónak", a keletit pedig "Erzsébet-folyosónak" nevezik.

Ha megvettük a jegyünket akkor irány a fő vár. A túrák amúgy a ciszterna (10) melletti bejárattól indulnak. Meg lehet nézni a lovagok fürdőjét (12). Az itt lévő középkori épületeket az idők során széthordták, így a román stílusú épületnek csak az alapjai az eredetiek, míg a többi részt később építették rá. Ha szeretnék ehetünk is, mivel most étteremként funkcionál (9). A palota főépülete (13), a tartományi gróf háza, eredetileg a 12. századból származik és bizánci stílusban épült.

A déli torony (11) is a középkorból maradt meg. Pénzbedobós automata leküzdése után lehet felmászni.  

 

Mint írtam korábban a ciszterna mellől indul a túra. A fegyverszobában van első helyszín, majd ehhez csatlakozik az étkező, a régi tartományi grófok valódi lakóhelye.

A következő rész Árpádházi Szent Erzsébetnek szentelt nagyon szép mozaikkal kirakott helységek. A termet és a folyosót Moritz von Schwinds freskói ékítik, amelyek Szent Erzsébet életéből vett jeleneteket ábrázolnak. Erzsébet 1221 és 1227 között élt a várban. "A Németország szerte nagy tiszteletnek örvendő Erzsébet II. András magyar király és Merániai Gertrúd leánya volt, akit négy évesen jegyeztek el I. Hermann türingiai őrgróf Hermann nevű fiával, akinek 1216-os halála után Erzsébet a fiatalabb fiúval, Lajossal lépett frigyre 1221-ben. A boldog házasságból három gyermek született. Erzsébet Istennek tetsző vezeklő életet élt, s támogatta a szegényeket, elesetteket: menedékhelyet hozott létre árva gyerekek számára, kórházat alapított, ahol maga is kivette a részét az ápolásból, s megnyittatta Wartburg éléstárait a rászorulók előtt. Lajos halála után a 20 éves özvegynek el kellett hagynia otthonát, s végül Marburgban lelt menedékre. Sírja mellett számos csoda történt, ezért 1235-ben IX. Gergely pápa szentté avatta."

A kápolnán keresztül jutunk a dalnokok termébe. Az épület eredeti főterme a dalterem volt, ahol a költők egy magasított színpadon előadták a dalaikat. A 12. századtól kezdve lakhelyként használt vár több alkalommal szolgált vándordalnoki ünnepségek helyszínéül. A kor kulturális központjaként is funkcionáló Wartburg olyan híres minnesängereket látott vendégül, mint Walter von der Vogelweide, Wolfram von Eschenbach vagy Heinrich von Veldeke. 

Végül a harmadik emeleten található a 40 méter hosszú lovagterem. A gyönyörűen díszített teremben 1817. október 18.-án ülték meg a németországi egyetemek protestáns ifjúsági egyesületei a reformáció 300. évfordulóját és egyúttal a lipcsei csata emlékét. A többség már feloszlott, midőn néhány diák autodafét rendezett s számos németellenes avagy reakcionárius munkát (Schmalz, Kamptz, Ancillon, Haller, Kotzebue, Dabelow stb. munkáit), továbbá a Code Napoléint, egy mellfűzőt (amilyent akkoriban a katonatisztek viseltek), egy hajfonatot s egy káplári pálcát elégettek. E dolgok nagy feltűnést keltettek nemcsak Németországban, de egész Európában. Az érintett írók hevesen tiltakoztak, a porosz és különösen az osztrák kormány (Metternich) erélyes rendőri intézkedést tett a résztvevők ellen és országszerte megkezdődött az egyetemek ellenőrzése és a szabadelvűek üldözése.

Bár a túra itt véget ér, még van két kiállítás! Az egyik a vár mindennapi életéből vett eszközökből áll. Kár, hogy a vörös hadsereg szétrabolta a háború után a meglévő kincseket és annak csak kis töredékét adta vissza.

A második pedig a német nyelv kialakulását és Luther munkásságát mutatja be, amivel hatott az egységes német irodalmi nyelv. Illetve a kis bemutató volt a nyomdászatról is több tucatnyi könyv mellett.

Legvégül pedig a várnagyházban található a Luther-szobát nézhetjük meg. 1521. május 4. és 1522. március 1. között Wartburgban lelt menedéket Luther Márton. Egyes források szerint Bölcs Frigyes választófejedelem raboltatta el, útban hazafelé a wormsi birodalmi gyűlésről, megmentve ezzel a reformátort a birodalmi átok következményeitől. Luther Wartburg várában is álnéven élt: Junker Jörg (György lovag) nevezi magát és szakállat visel. Luther szenved ebben a száműzetésben, hiszen kis toronyszobája volt ökörszemes ablakkal, amin alig- alig lehetett kilátni. Luther ezért is nevezi a "madarak birodalmának". Ez az az időszak, amikor Luther az ördöggel viaskodott és hozzávágta a tintatartóját. Luther idejének nagy részében azt a Bibliát fordítja le németre görög nyelvről, amelyre hivatkozott Wormsban. Az Újszövetség lefordítása nagyjából 10 hét alatt elkészül, ami emberfeletti teljesítmény. Ezt a fordítást később Melanchtonék átnézik, majd 1522 őszén kinyomtatják, ez az ún. "Szeptemberi- Biblia".

 Összefoglalva nemcsak Wagner rajongóknak lehet kötelező célpont. Nem csodálom, hogy a vár ilyen hatással volt II. Lajos bajor királyra és ennek alapján építette a híres Neuschwansteini várát. A túra után biztos, hogy nemcsak a szocialista autógyártás csúcsa fog eszünkbe juni, a híres-hírhedt Warburg (nekünk is volt :-) ). A vár mellett azért még Eisenachban érdemes elidőzni és megnézni a város 110 éves autóipari történetéről szóló kiállítást (info ITT), a Luther-házat (infok ITT), a Bach-házat (info ITT), a thüringiai Múzeumot (infók ITT) a csodálatos várostérrel.

 

 

 

 

   

 

 

Szólj hozzá

Európa Németország