2017. okt 22.

Salzburg városának történelmi központja - Ausztria

írta: Gilfanon25
Salzburg városának történelmi központja - Ausztria

 A meseszép berchtesgadeni régióban a Salzach folyó mellett található a sokak által Mozartstadt-nak nevezett Salzburg. Az egész régió ékköve, amely egyben Ausztria legrégebbi városa is. Minden évszakban rengeteg látnivalót és kultúrális programot tartogat az odalátogatóknak. Salzburg városának történelmi központja 1996 óta része a világörökségi listának. A bejegyzés nem lesz rövid a látnivalók súlyának megfelelően, mert egy komplett könyvet is lehetne írni!

 dsc04950.JPG

 Hasznos infók:

http://whc.unesco.org/en/list/784

https://hu.wikipedia.org/wiki/Salzburg

https://www.salzburg.info/hu/sights - nagyon sok hasznos infó, nagy részben magyarul!

A város Magyarországról mind közúton, mind vonattal könnyen elérhető. Míg autóval Budapestről 545 km-t végig autópályán valamivel több, mint öt óra alatt el lehet jutni, addig vonattal (railjet) is hasonló menetidővel lehet számolni. Ausztriában az autópályákon matricás rendszer van. Díjak és információk: ITT. Vonatmenetrend és díjszabások ITT.  MIvel közvetlen repülőjárat nincs, ezért nem is vettem alapul (amúgy kár), de a városi Flughafen Salzburg évente 2 millió utassal büszkélkedhet.

A város jól behatárolható módon, ahogyan a térképen is szerepel a város öt "kerületre" osztható és az azon kívül látható részre. Ezek a "kerületek" mondhatni hasonló szellemiségűek és mondhatni egybefonódnak. Az öt kerület (így magyarul kicsit bután hangzanak): erőd, katedrális, Mozart, fesztivál és a Mirabell. Ebből az első négy adja a világörökségi helyszíneket.

salzburg-tourist-map.jpg

Ha autóval érkezünk akkor két verzió létezik (mint általában). Keresünk a város szélén egy P+R parkolót és tömegközlekedéssel bemegyünk a városközpontba avagy a városközpont közelében megpróbálunk leparkolni. Most nagyon ajánlom az első verziót, mert nehéz is leparkolni, illetve igencsak drága (20€/nap környékén) és limitált is a parkolási idő (garázsokban nem). Sok hasznos infó ITT.

Mielőtt nekiugrok város bemutatásának, ajánlom a helyi turistakártyát a Salzburg Card-ot. A megvásárolt időtartam alatt (24, 48 vagy 72 órás kártyák vannak, ami az első belépéskor aktiválódik és az idő letelte előtt be lehet vele még menni a múzeumba). Elég könnyen visszahozza az árát, sőt, még ha kicsit borsosnak is gondoljuk előre. A 24h-s 27€, 48h-s 36€, 72h-s 42€. A múzeumokon kívül tömegközlekedni is lehet vele (habár az óvárosban nagyon szükség nincs rá). Ki kell számolni, hogy megéri vagy sem. A többi infó ITT.

salzburg_20card_20header.jpg

Mi a látogatásunkat a Mozartplatzon lévő információs központtal szemben lévő Salzburg múzeumban (12) kezdtük. A Neue Residenz-ben működő múzeum bemutatja a várost és a salzburgi hercegérsekséget. Nagyon jó leírás ITT és további infók ITT. Nyitva: Kedd-Vasárnap 9.00-17.00. Felnőtt belépő 8,5€ Salzburgcard: ingyenes.

Innen a várhoz vettük az irányt. Fel lehet baktatni gyalog is, útba ejtve a gótikus Stift Nonnberget (3), ami egy kicsit a város fölött helyezkedik el a Festungsberg lábánál. Nyitva 6.45-től este 19.00 (télen sötétedésig). Viszont mi a kényelmesebb verziót választottuk azaz a Festungsbahnt. A főtértől nem messze van a felvonó. Az idén 125 éves felvonó nem egészen egy perc alatt viszi fel az utasokat, akikből egy év alatt 1,7 millió van. 9.00-kor kezd és évszaknak megfelelően zár 17.00 és 22.00 között. Itt is a Salzburgkártyánkkal utaztunk, de elvileg 12€ lett volna a várba a belépő és a felvonó együtt.  Összes hasznos info nyitvatartás és tarifák ITT

A várból pompás kilátás van a városra. Több kiállítás van így érdemes bebarangolni az egészet. A legnagyobb meglepetésünkre van magyar audioguide is! Az 1077-ben Gebhard érsek által építettet vár közép-Európa legnagyobb, teljesen épen megmaradt vára, ami nagyban meghatározza Salzburg városképét. Mai külsejét 1500 körül nyerte el és a történelem során egyszer sem sikerült bevenni. "A vár legérdekesebb látnivalója a középkori hercegi szobák mellett a vármúzeum, ahol az egykori hercegérseki udvari életben használatos tárgyak láthatók. A bábfigura múzeum és a Rainer-Regimentsmuseum (salzburgi hadtörténeti gyűjtemény) ugyancsak időutazásra invitál." Több infó még ITT.

Innen visszatértünk a Szent-Péter templomhoz, a temetőhöz és a katakombákhoz (6). A katakombákat a Mönchsberg hegybe vájták. A helységeket vallási (két kápolna is található benne) és temetkezési helyként is használták. A Muzsika hangja című film a salzburgi Trapp család történetére épül. A család mielőtt elmenekült az országből ebben a temetőben bújt el. A katakombákba 2 € a belépőjegy, de SalzburgCarddal ez is ingyenes. A "Liebesgrottet" ne hagyjuk ki.

 A következő célpontunk DomQuariter volt, ami összeségében egy komplexum. A Dóm külön megnézhető (ingyenes). A Dómnegyed öt múzeumot foglal magába a következő látnivalókkal:

  • a Residenz dísztermei – a hercegérsekek egykori világi központja
  • Residenz Galéria – nemzetközi hírű kiállítás európai festők műveiből
  • a Dóm boltíves terasza – kilátás a barokk salzburgi óvárosra
  • Nordoratorium – a barokkal kapcsolatos időszaki kiállítások
  • Domorgelempore (orgonaemelvény) – bepillantás a város egyházi központjába
  • Dómmúzeum – 1.300 év művészeti kincsei
  • Művészeti és Csodakamra – tárgyak és ritkaságok a természet és a művészetek világából
  • Hosszú Galéria – a hercegérsekek egykori képtára
  • St. Peter Múzeum – kiállítás a német nyelvterület legrégebbi kolostorának szellemi örökségéből

Többi infó ITT.

 A Dóm

Dómnegyed

Sajnos a fesztivál negyed kimaradt és a közelben lévő Mozart szülőházához mentünk. A Getreidegasse egyik épülete - egészen pontosan a 9. számú - különös figyelmet érdemel: ez ugyanis Wolfgang Amadeus Mozart szülőháza. A nagyon szép múzeum a kiállítási tárgyaival, tökéletesen rekonstruált polgári lakással visszarepít a Mozart korába. Sajnos fotózni bent nem lehet. Többi infó ITT.

Átsétálva a Salzach folyón átívelő hídon Mozart lakóházához jutunk. A Mozart család 1773 és 1787 között élt a mai Makartplatz-on álló „táncmesterház“ néven is ismert épületben. A ház első emeletén található tágas, nyolc szobás lakás ma múzeum. A múzeumban megtekinthető Mozart klavikordja mellett sok eredeti dokumentum és portré is. A kiállítás bemutatja a ház érdekes történetét, Mozart salzburgi éveit és a Mozart család életét. Több info ITT. Sajnos itt sem lehetett fotózni.

 dsc05110.JPG

 

Nekünk valamivel több, mint másfél nap állt a rendelkezésünkre, Sajnos a turista egyik legnagyobb ellensége az idő. Így pár dolog kimaradt, de felsorolom, hogy TE MIT NE HAGYJ KI MÉG EZEKEN KÍVŰL!!! Mi is pótolni fogjuk!

A csodálatos Mirabell kastélyról és kert barokk élményparkjáról készített kép magáért beszél. A többi infó ITT:

Forrás a becsatolt oldalon.

mirabellgarten-in-salzburg_11352_2x.jpg

A 400 éves Hellbrunni kastély és vízi játékok. Többi infó ITT.

 Forrás a becsatolt oldalon.

wasserspiele-in-hellbrunn-furstentisch_5397_2x.jpg

 Modern Művészetek Múzeuma Mönchsberg hegyen és a fesztivál negyed (térképen jelölve).  

 Forrás a becsatolt oldalon.

blick-auf-das-mdm-monchsberg_10467_2x.jpg

Egy kis ízelítőt kaptunk a készülődő adventi vásárból, mivel november elején mentünk, de ide el kell menni. Ja és ne feledjük az édességeket sem ;-)

Kedvcsináló adventi kép:

_dvent_salzburg_1.jpg

Összefoglalva Salzburgra érdemes legalább két napot rászánni, ha nem többet és akkor a nem beszéltem a közelben lévő Berchtesgadenről vagy a Königsee-ről. Fantasztikus város minden szempontból, legyen az kulturális, történelmi vagy más egyéb szempont.  

Ha tetszett a bejegyzés akkor kövess a facebookon is.

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

Európa Ausztria