2017. nov 17.

Aquileia régészeti lelőhelyei és a patriarkális bazilika - Olaszország

írta: Gilfanon25
Aquileia régészeti lelőhelyei és a patriarkális bazilika - Olaszország

Aquileia fénykorában a Római Birodalom egyik legnagyobb városa és kikötője volt, aminek sorsát végül 452-ben Attila hun hadainak pusztítása pecsételt meg. A rendkivül gazdag fennmaradt római kori emlékek miatt észak Pompeii-nek nevezett város 1998-ban került a világörökségi listára. Emellett különlegesnek számít a kora keresztény bazilika, amelyben a keresztény világ legnagyobb és legöregebb mozaikpadlója található. Érdekes módon nem annyira közismert és felkapott turisztikai célpont a meglévő értékek ellenére.

 dsc00580.JPG

Hasznos linkek:

http://whc.unesco.org/en/list/825

http://www.turismofvg.it/Information-about/Tourist-offices/Aquileia-Tourist-office

https://hu.wikipedia.org/wiki/Aquileia

http://aquileia.net/en/

A szlovén-olasz határtól autóval mindössze fél órára lévő városka ideális lehet egy olasz (akár velencei) kirándulás vagy nyaralás pihenőhelyéhez. Tömegközlekedéssel elég nehéz megközelíteni, most nem is próbálkozom. Olaszországban az autópályán fizetőkapus rendszer van és elég borsos az autópályadíj. További információk ITT, ITT és ITT. Egész Olaszországra díjkalkulátor pedig ITT. Parkolni a városban ingyen lehet, de a múzeum és a bazilika közvetlen közelében nem tudtunk.

 a1.jpg

A város fénykorában a következő rekonstrált képen így nézhetett ki. Ekkor kb. 100.000 ember lakta és a korabeli írások szerint a világ kilencedik legfontosabb városa volt (ezt azért érdemes fenntartásokkal kezelni :-) ). Fotó forrása: https://siobhandaiko.wordpress.com/tag/basilica-aquileia/ . Aki pedig szeretné telefonon is megnézni, azoknak applikáció is van!! ITT található. Gazdag római kori történelmét érdemes a wikipédián átolvasni.

roman-times.jpg

 

a2.jpg

Érdemes elsőként felkeresni az Archeológia múzeumot (1) . Nyitva: Kedd-Vasárnap 8.30-19.30 (pénztár 19.00 zár). Belépődíj: 7€. Lehetséges venni Unico jegyet, amivel 10€-ért (2017) be lehet menni az archeológiai múzeumba, a bazilika kriptáihoz és keresztelő helységbe illetve a harangtoronyba. Hivatalos oldal ITT. (érdekes mondjuk, hogy egy része csak angol, a többi olasz).

A múzeumban található észak-Olaszország legfontosabb és leggazdagabb római kori gyűjteménye. A legértékesebbek közé tartozik a következők:

  • márvány és karszt sírkövek, temetési portrék
  • kivételes minőségű és darabszámú drágakövek és borostyán faragványok
  • rendkívül változatos színvilágú üveggyűjtemény
  • késő római kori kastélyokból származó mozaikok, amelyek megmutatják a kor mindennapi életét
  • érmegyűjtemény

Innen sétáljunk át a nem messze lévő bazilikához (2). (Nyitva: április-szeptember 9.00-19.00, március, október 9.00-18.00, november-március 10.00-16.00 (hétvégén 9.00-17.00). A harangtorony más nyitvatartással megy! Magába a bazilikába nincs belépődíj, de a többi részen igen. Azokat ott tüntetem fel. Hivatalos oldal ITT (kifejezetten jó oldal!).

basilica_2.jpg

 Az első keresztény épületet Teodoro püspök építette 313-ban (hivatalosan ekkor ért véget a vallásüldözés), ami patkó alakban elrendezett épületrészekből állt. A román-gótikus épületet négyszer kellett Aquileia lakóinak újraépíteni. Eredetileg két nagy párhuzamos terem állt egymás mellett (déli és az északi teodoriana). Mindkettő padlóját mozaikok borították, misézésre illetve a Szentírás tanítására használták. Bár az északi teodoriana a későbbiekben jelentősen bővült, végül 452-ben a hunok teljesen lerombolták és soha nem épült újra. A bazilika jelentősen megváltozott mikor 1031-ben Poppo pátriárka több komoly változtatást csináltatott (az északi szárny helyén felépült a 73 méter magas harangtorony, a főépületet renoválták, a peremfalakat megemelték). Az 1348-as földrengés után ismét számos javítást kellett végrehajtani, ekkor nyerte el végleges mai formáját.

Az egész bazilika padlóját 760 négyzetméteres IV.századi mozaik fedi, amely nyugati világ legnagyobb Paleo-keresztény mozaikja. Részben sajnos megsérült a IV.század végén (egyes tudósok szerint V.század közepén) a jobb oldali oszlopok építésével. Az oszlopok alapjait is megtekinthetjük, mert 1909-ben eltávolították Poppo patriárka által lerakatott piros-fehér burkolólapokat. Az egész padló tíz szőnyegre van felosztva, szimbolikus bibliai témájú alakokkal, minden jelenet élénken ábrázolja a fantázia és a hit igazságát. A platform mentén megcsodálhatjuk az első jelenetet: a kakas és a teknős közötti csatát. A kakas az új nap fényének szimbóluma, ezáltal Krisztust, a világ "világosságát" képviseli. A teknős görög neve a "sötétség lakója", a gonosz szimbóluma. Jobbra lépve láthatjuk a Jó Pásztor jelenetét a misztikus állattal. Krisztust olyan fiatalemberként ábrázolják, aki az elveszett bárányt hordozza a vállán. Kezében tartja a syrinxet (a pásztorok fuvoláját), a szelídség szimbólumát, amellyel a nyájáról gondoskodik. A föld, az égbolt és a tengeri állatok veszik körül, mert minden ember "jó akaratból" áll, bármilyen fajból és kultúrából származik. Továbbiakban számos portrét láthatunk (togát viselő ember illetve fátyolos nőt és lányt). A többi kerek keretben az évszakok képei és a hal ICHTYS ("ichtys" a görög "hal" név; egyetlen betű az "Iesus Christòs Theu Yòs Sotér" szó, amely "Jézus Krisztus, a Megváltó Isten fia" kezdeti betűje. A halászat ​​jelenetben a halak képviselik a népet, akik hallgatják az igét, a hajó a templom szimbóluma, a háló a mennyek királyságát jelenti.

 A bazilikából lehet lemenni a színes freskókkal díszített kriptába. Építése a IX. században nyúlik vissza, míg a gyönyörű freskókat a XII. század második felében festették. A boltívben 19 jelenetben jelenik meg Hermagora története és a kereszténység eredetéről Aquileia-ban. A négy lunettában megjelennek a Krisztus szenvedésének és Mária halálának jelentei. A két kriptába a belépőjegy ára: 4€.

A másik kripta, az ásatások kriptája, ami egy földalatti régészeti terület, amely a harangtornyot körülvevő kert alatt helyezkedik el, ahol három különböző időszak régészeti maradványait láthatjuk. Az alsóbb szinten egy domus, egy római ház mozaikjai láthatók, mely Augustus császár idejéből származnak. A felsőbb szinten találhatóak azok a mozaikrészek, amik az Attila által elpusztított késő-teodorista északi oszlopok alapjai. A régi küszöböt megkerülve belépünk a régi északi szárnyba, ahol csodálatos mozaikokat csodálhatunk meg, ahogy különféle állatok különös pozíciókban (fákon a homár) vagy különleges tárgyakkal szerepelnek. Gazdag szimbolikus jelentésekkel bírnak, amelyek a hit igazságaira, a keresztény erényekre és az örök életre utalnak a Paradicsomban.

A keresztelő helység, különböző változások és átrendezések eredménye. Chromatius püspök (IV. század) tervei négyzet alakúak voltak, addig késõbb ezt az alaprajzot nyolcszögletû cserélték, hogy emlékeztessen mindenkit a nyolcadik napra: a feltámadásra. A keresztelőkápolna közepén egy hatoldalú betű van, ami a XIX. századi restauráció eredménye. A püspökről elnevezett teremben is mozaikok vannak, de nem olyan díszesek és kisebbek a minták is. Belépődíj: 3€.

 

A patriarchális bazilika mellett emelkedő Campanile, azaz a harangtorony a XI. század első felében épült Poppo pátriárka idejében; később, a XIV. században, 73 m magasra építették át. A harangtoronyból szép panoráma nyílik az alpoktól egészen az Adriai tengerig. Emellett a toronyban meg lehet nézni az ősi északi csarnok részét képező teodorista mozaikot. A harangtorony nyitvatartása (érdemes rá odafigyelni) (hivatalos oldalon így szerepel): június 1.-től 10.30-13.30 & 14.30-18.30 és októberben hétvégén 10.00-17.00.

A városban több római ásatási helyet lehet megnézni. Érdemes elsétálni a korai keresztény múzeumba (7) és szinte minden útba is esik, illetve nem is nagy távolság. Infók ITT. Útközben meg lehet nézni a Domus di Tito Macro (3) szinte az archeológiai múzeum mellett.

 Pár perc sétára van a római kori temető (4). A római időkben a sírokat a város falain kívül törvényesen kellett elhelyezni. Az ásatások napjainkban öt temetkezési területet foglal magába, amelyek mindegyike egy családhoz tartozik.

 d2bd36ed4a6b14b22fbda264df07c818.jpg

Innen nem messze található a fórum (5). A város főtere II. századból származik. A nagy teret körülvették az középületek, például a városi tanács, a kincstár illetve üzletek. A rómaiak itt tartották nyilvános összejöveteleiket és gyűléseiket is.

11-aquileia-roman-forum-03.jpg

Végül a régi kikötőhöz érünk. A Via Sacra mentén II. század második felében épült kikötő (6) romjai találhatóak. Amit többször kibővítettek és felújítottak. Végül a folyó 48 méter széles és 350 méter hosszú lett hatalmas mólókkal és impozáns raktárépületekkel.

Aquileia tökéletes egy napos célpont. Akik rajonganak a római korért, azoknak pedig egyenesen kötelező! 

Nagyon jó videó, hogyan  nézhetett ki a város. Ha feltalálná valaki az időutazást, biztos, hogy az ókori Római Birodalom városait nézném meg. Egyben bemutatja az applikációt is.

Hasonlóan jó videó a bazilikáról.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

Olaszország Európa