2017. dec 14.

Az El-Djemi amfiteátrum - Tunézia

írta: Gilfanon25
Az El-Djemi amfiteátrum - Tunézia

A tunéziai fakultatív kirándulások kihagyhatatlan kelléke az 1979 óta világörökségi listán lévő El-Dzsem-i amfiteátrum, ami a világon a harmadik legnagyobb római kori aréna. Fénykorában 35.000 néző láthatta a véres gladiátorjátékokat.

dsc03455.JPG

 Hasznos linkek:

UNESCO oldala - El Jem

Angol Wikipedia - El Jem

A népszerű tunéziai üdülőhelyektől (Sousse, Monastir) kb egy órányira van El Jem városa. A legkényelmesebb verzió a fakultatív kirándulás, amin mi is részt vettünk. Suosse-ből van vonat (rome2rio infó ITT), de annyira nem gondoltuk jónak a közbiztonságot (pedig a mostaninál igencsak jobb volt) illetve egy másik világörökséggel együtt lehetett elmenni (Kairouan), ami után már nem volt kérdés a választás. Ha lehetőség van akkor én is ezt ajánlom. terkep_2.jpg

El Jem városa egykor Thysdrus római város volt és hasonlóan az ősi tunéziai római településekhez, ez is pun település volt. A kevésbé száraz éghajlaton Thysdrus Byzacena római tartomány része volt, és különösen a II. században gyarapodott, amikor az olívaolaj-feldolgozó ipar fontos exportáló központjává vált. Később keresztény püspökség székhelye lett, amely szerepel a katolikus egyház névjegyzékében. A III. század elején mikor az amfiteátrumot építették, Thysdrus Kárthágó után a régmúlt észak-afrikai városok közül második legnagyobb volt és Hadrumetummal (modern nevén Sousse) versengett. Azonban a 238-as évek elején részt vett a lázadásban. A vezetője I.Gordian öngyilkosságot követett el a Kárthágó melletti villájában, míg Maximinus Thrax császárhoz hű katonák elpusztították a várost. A város látható a 4. századi Peutinger térképen is.

A világon a harmadik (egyes nézetek szerint "csak" a negyedik a veronai után) legnagyobb amfiteátruma. Annyit tudni kell, hogy két amfiteátrum található El Djemben. A kisebb, ami  7,2 km-re fekszik a nagytól sokkal kevésbé híres és nem olyan jól megőrzött, sőt kifejezetten rossz állapotban maradt meg. Úgy vélik, hogy a kisebb amfiteátrum három különböző építési fázison ment át. Először tőzegből készült, majd rekonstruálták, mielőtt végül újraépítették és kibővítették.

Az amfiteátrum alapzat nélküli, teljes egészében homokkőből építették. Ebből a szempontból a római Colosseum a modellje.  Míg a Colosseum a legnagyobb római amfiteátrum címet viseli, az El Djem-i Amfiteátrum nem marad el sokban tőle. Az aréna nagyobb tengelye 149 m-es széles, míg kisebb tengelye 122 m-es. Magassága eléri a 36 métert a három szinten. Az amfiteátrumban teljesen épségben megmaradt az alagsor, amelyet 1904-ben régészek fedeztek fel. A hatvanöt méter hosszú, két boltíves galériás sértetlen alagsorban cellák és szobák vannak, ahol vadállatok és gladiátorok várakoztak, akik részt vettek a játékokban. Innen tudták az embereket, állatokat emelőrendszerekkel az aréna szintjére emelni. Szabadon bejárható a kolosszeum minden részével együtt.

Tekintettel az épület nagyszerűségére, csak az lenne természetes, hogy az amfiteátrumot akkor építették, amikor a Római Birodalom a jólét és a béke időszakát élte. De ez nem így van. Míg az amfiteátrum építésének pontos időpontja bizonytalan, a feltételezések szerint a munka 238-ban kezdődött. 238 volt, amit a "Hat Emperor Évének" is neveznek, mivel ebben az évben hatan is Rómának császárának nyilvánították magukat. Ebben az évszázadban nem volt nyugdíjas állás császárnak lenni, mivel majd mindegyik valamilyen erőszakos módon halt meg. Az amfiteátrum építését az egyik ilyen önjelölt császár megbízásából kezdték építeni, nem tisztázott hogy, I. Gordián vagy az unokája (szintén a hat császár közül), III. Gordian volt. Finoman fogalmazva sem volt békés év a Római Birodalom számára, és a római uralom alatt álló afrikai területek fellázadtak, így I.Gordián, aki akkoriban közel 80 éves volt, Római császárrá nyílvánította magát. Az új császár uralkodása azonban egy hónapnál sem tartott tovább, mivel a szomszédos Numidia tartomány Maximinus Thraxhoz hű kormányzója, Capellianus csapatai megtámadták őket. Míg Capellianus nagyszerű hadsereggel rendelkezett, addig Gordian csak Kárthágó lakói közül tudta összegyűjteni a csőcseléket. I. Gordian elküldte saját jelöltjét, hogy leváltsa Capellianust a  kormányzói székben, de mivel nem sikerült, végül katonai összecsapásig fajult a helyzet. I. Gordian erõit, fia, II. Gordián vezetésével könnyen legyõzték, a császár pedig öngyilkosságot követett el. A későbbiekben így vagy úgy, de összes önkényes császár meghalt és végül III. Gordián  lett az új császár. Ennek tudható be, hogy valójában az ampfiteátrum építése be sem fejeződött. Ez tulajdonítható a pénzhiánynak és a birodalom politikai zűrzavarnak is. Így bár III. Gordián át akart adni egy nagy amfiteátrumot a szülőhelyén, vagy hogy nagyapja emlékét megörökítse ezzel a műemlékkel, de talán nem is úgy valósult meg, ahogy szerette volna.

A középkorban erődként szolgált, és a lakosság a menedékhelyeként 430-ban a vandálok illetve a 647-ben az arabokban támadásakor. A XVII. századig többé-kevésbé egészben maradt. Ettől kezdve a köveket el kezdték felhasználni a közeli Kairouan-i Nagy Mecset illetve az El Djem falu építéséhez. 1695-ben, a tuniszi forradalom során Mohamed Bey El Mouradi lerombolta a fal egy részét ágyútűzzel, hogy megállítsa Ali Bey al-Muradi testvérek követőinek felkelését, akik az amfiteátrumban gyülekeztek. Úgy vélik, hogy az arénát a XVIII. végén és a XIX. században sósavgyárként hasznosították. Körülbelül 1850-ben Ahmad I ibn Mustafa megnöveltette a fal magasságát. A XIX.század második felében az épületet üzleteknek, lakásoknak és gabona tárolására használták.

A II. világháború alatt egy nagy katonai repülőtér volt az El Djem közelében, amelyet először a német Luftwaffe használt. Számos alkalommal megtámadták a szövetségesek, majd később az Egyesült Államok hadseregének légierejének szállítására használtak. Napjainkra kevés maradvány található a repülőtérből, ahol a területet ismét mezőgazdasági célokra használták.
Olyan filmek helyszíne is volt, mint Monty Python Brian élete és a Gladiátor.
A következő utunk a városban egy nagyon jó múzeumba vezetett, ami római villákból lett kialakítva. Rengeteg római korból fennmaradt mozaikot láthatunk, amelyek a legjobb minőségben maradtak meg az egész birodalomból. Az biztos, hogy egy pezsgő életű és gyönyörű város lehetett fénykorában.
Hihetetlen mennyiségű és szépségű mozaikok:
Összefoglalva én csak ajánlani tudom, ha választani akarunk a fakultatív kirándulások közül, főleg, hogy útba esik más hasonlóan jó látnivalókkal. A bátraknak pedig Sousse-ból vonattal sincs messze.

 

 

 

Szólj hozzá

Afrika Tunézia