2018. jan 03.

Vatikán

írta: Gilfanon25
Vatikán

Vatikán a világ legkisebb nemzetközileg elismert független állama és egyben a világra legnagyobb hatást gyakorló országa is egyben. Erős túlzással mondhatjuk, akár minden kő évszázadokról, történelemről, legendákról, misztikumról tudna mesélni. Csak idézni tudom XI.Pius pápát: „Ez a terület kicsi, mégis kijelenthetjük, hogy a világon a legnagyobb, hiszen itt található a Bernini által tervezett oszlopcsarnok, Michelangelo kupolája, a gyönyörű galériák, a kertek és a könyvtárak számos tudományos kincse, valamint az Apostolok Fejedelmének sírja.” Vatikánváros 1984 óta része a világörökségnek.

dsc01306.JPG

UNESCO oldala - Vatikán

https://roma-szenvedely.eu/latnivalok/vatikan/

Vatikán hivatalos honlapja

www.varoskartyak.hu oldalán a római vatikáni belépőjegy

Wikipédia - Vatikán

Wikipedia - Vatikán rövid térténete

Vatikáni múzeum hivatalos honlapja

A pápa és az összes pápa

Vatikán Róma szerves részét képezi, mégis önálló állam. Legkönnyebb a piros metróval megközelíteni, a Ottaviano - "San Pietro" vagy Cipro "Musei Vatican" állomások bármelyikénél le lehet leszállni. Mi az elsőt választottuk (nem mellesleg ajánlom Róma felfedezéséhez és a közlekedéshez a Roma Pass különböző típusait, bár vatikáni belépőkhöz nem nyújt segítséget. Infók: ITT), ahonnan kb 15 perc sétával célba érhetük.

rome_metro.gif

A VIII. század közepén létrejött Vatikán történetének elmeséléséhez egy bejegyzés is kevés lenne, a szakirodalom könyveinek tucatjai jelentek meg. Az állam mostani állapotát az 1929-es lateráni egyezményben fektették le, történelmének böngészéséhez csatoltam igen jó oldalakat. 

vatikani_terkep.jpg

 Látnivalók:

 Szent Péter-Bazilika

Ha végigálltuk a kigyózó sort, bejutunk a bazilikába. A lenyűgöző templomról olyan leírást találtam a roma-szenvedely.eu oldalon, amihez nem tudok hozzátenni vagy elvenni belőle, csak ajánlani tudom, valamint kiegészítve a wikipédián is nagyon részletes írással,ahol az összes látnivaló tételesen van felsorolva (ennél részletesebb, pontosabb leírás nem is kell és nem is lehet).

A bazilikába nincs belépőjegy és keressük fel az altemplomot (hasznos infók ITT). Az elhivatottaknak ajánlom, hogy menjenek fel a bazilika tetején található kupolába és küzdjék le mind az 551 lépcsőfokot, amiből lifttel le lehet spórolni 320-at). Nyitva: április-szeptember 8.00-18.00 október-március 8.00-16.45, díj: 8€ lifttel, 6€ lépcső).

 

Vatikán Múzeum

A bazilikából sétáljunk át a múzeumba, ahol az egyik legnagyobb műtárgy gyűjtemény található. A Vatikán múzeum egy több múzeumból álló komplexum (infók ITT és ITT). Nyitva hétfőtől szombatig 9.00-18.00-ig (16.00 óráig lehet bemenni) és a hónap utolsó vasárnapján 9.00-14.00 (12.30-ig engedik be a látogatókat). Ha a helyszínen ott vesszük meg a jegyet akkor 17€-ért, viszont online vehetünk 17+4€-ért olyan jegyet amivel kikerülhetjük a sort. Nem rossz üzlet amúgy, főleg főszezonban! Egyszerű vonalvezetéssel lehet végigmenni a lélegzetelállító termeken. Csoporttal 40-45 euro/ fő sorbanállás nélkül be lehet bemenni. Az összeg magába foglalja a profi idegenvezetést, a hozzá tartozó audio felszerelést és a sorbanállás elkerülését is. A túra nagyjából 2,5-3 óra időtartamú a Szent Péter bazilikába, a Vatikán Múzeumba és a Sixtus-kápolnába.

Gazdag szoborgyűjtemény

Falikárpitokkal és freskókkal díszes termek

Sixtus-kápolna

Fotózni egyedül a Sixtus-kápolnában nem lehet. Olyan mértékben zúdul az emberre az egész, hogy feldolgozni szerintem egyszerre nem is lehet. A múzeum honlapján is sok mestermunka megtekinthető. Nekem most nagy élmény volt visszanézni a képekkel együtt. 

Összegezve, aki Rómában jár, ne hagyja ki Vatikánt. Megér egy misét!

Ha tetszett a bejegyzés akkor kövess a facebookon is.

 

 

 

Szólj hozzá

Európa Vatikán