2018. jan 09.

New Lanark (Skócia) ipari mintatelepülés - Egyesült Királyság

írta: Gilfanon25
New Lanark (Skócia) ipari mintatelepülés - Egyesült Királyság

Skócia gyönyörű és ezért valahogy fenntartásokkal kezeltem azt, hogy mit tud adni a 2001 óta világörökségi listán lévő ipari mintatelepülés. Vajon, hogy tud megállni a legendás Loch Ness mellett vagy hogyan tudja felvenni a versenyt Edinburgh fantasztikus városával. Viszont az utazásom során az egyik legpozitívabb élményem volt az előítéleteim ellenére és most már értem, hogy évente miért vonz több, mint 300.000(!) látogatót. A sebes folyású Clyde folyó mellett lévő egykori pamutgyár Glasgow-ból egy óra alatt könnyen megközelíthető. Mindenkit arra biztatok, hogy aki erre jár, tegyen erre is egy kis kitérőt és nem fog csalódni. Emellett ismerje meg William Wallace, a rettenthetetlen igazi történetét is! A rally fanatikusok pedig biztos tudják, hogy a híres Colin McRae is itt született.

dsc08206.JPG   

Unesco oldala

Hivatalos oldal

https://www.undiscoveredscotland.co.uk/

Wikipédia - New Lanark

Wikipédia - Robert Owen

Lanark-ot busszal vagy vonattal is meg lehet közelíteni. Odafele a buszt választottam, mivel nem sokkal több idő volt a menetrend szerint (elvileg), olcsóbb volt és érdekeltek a skót kisvárosok is. A busz a Buchanan Bus Station-ről indul 240X jelzéssel, elvileg óránként, de a képek közt melléklem a menetrendet. Sajnos, rögtön elég izgalmasan indult, mert harminc perces késéssel indult a busz és semmilyen infot sem kaptunk. Ezért inkább javaslom, hogy érdemesebb a vonatot választani, hiába drágább,de megbízhatóbb (Scotrail infok ITT). Visszafelé én is ezt tettem. A lanarki vasútállomás és buszpályaudvar egymás mellett van. Innen nem messze van az információs központ is.

 

Szinte mindenki ismeri Mel Gibson főszereplésével készült Rettenthetetlen című filmet, ami egyes tényeket elferdít, míg más tényeket pedig teljesen megmásít. Azon kívül, hogy Wallace eleve nemesi származású lovag volt, az események kezdete Lanarkban indult és nem Stirlingben, főleg a helyiek szerint. Wallace 1296 júliusában érkezett Clyde-i erdőkbe. Itt esett szerelembe Marion Braidfute-ba, aki Lamington skót nemesúr 18 éves lánya volt, akit a Szent Kentigern templomban el is vett. A következő események elég homályosak és többféle verzióban megtalálhatóak és a helyiekre hagyatkozom. Az egyik vasárnapi mise után az angol katonák trágár szavakkal becsmérelték Mariont, ami miatt nagyobb csetepaté alakult, amiben a skótok vagy 50 angol katonát súlyosan megsebesítettek vagy megöltek. Végül Wallace és emberei visszavonultak Marion házához, akinek nem volt ilyen szerencséje. Hesselrigg, Lanark sheriffje bebörtönözte és kivégezte. Wallace bosszút forralt és lázadókat gyűjtött. 1297 májusában az éj leple alatt a több csoportra osztott embereivel beosont és meglepte Lanark várát és az angol katonákat. Wallace és bandája megölt több, mint 200 angol katonát, sőt Hesselrigg-et is lefejezte. Majd bevették magukat a Clayde-i erdőkbe. Ez csak egy a különbségek közül és nem említettem, hogy a stirling-i csata fő eleme egy híd volt. Több infó William Wallace-ról ITT és ITT. Kiltet (skótok nemzeti ruhája, a híres szoknya) sem hordhatott, mert az 300 évvel később lett nemzeti viselet. A kiltről infók még ITT és ITT.

 

Vasútállomásról illetve a mellette lévő buszpályaudvaról két módon lehet eljutni a New Lanark-i pamutgyárba: busszal vagy gyalog. A 135-ös busz igen ritkán jár (kb. óránként) és a díja 1,45GBP.

MIvel nem sokkal előttem ment el, inkább gyalogoltam. Kb. 30 perc alatt meg lehet tenni. Amúgy sejtésem szerint a hosszabb utat választottam.

Elsőnek felkerestem a Információs központot (Visitor Centre Reception) (nyitva naponta áprilistól októberig 10.00-17.00, novembertől márciusig 10.00-16.00), ahol meg lehet venni a jegyeket 12,5 GBP-ért (többi jegyár ITT).  A jegyárba beletartozik vezetett túra is, ami 11.30-kor és 14.00-kor indul és 45 perces. Amúgy meg is szállhatunk itt, a New Lanark Mill Hotel & Waterhousesben, ha több napig szeretnénk a környéken maradni. Igényes szálloda, ennek megfelelő díjazással. A booking.com-on is megtalálhatóak. Lássuk mit is kapunk a kis pénzecskénkért:

Az információs központon keresztül egy korabeli gőzgép mellett elhaladva egy folyosón át jutunk el hármas számú malomba (Mill No.3), az "Annie McLeod Experience Ride"-hoz. Mint egy kis szellemvasútban, be kell ülni a kocsiba és a kis Annie McLeod szelleme elmeséli az 1820-as évek munkásainak mindennapi életét. Kifejezetten ötletes és igényes!

A mini kisvasutozás után még ugyanebben az épületben megtalálhatjuk a "People, Cotton & Working Textile Machinery" - "Emberek, pamut és textilipari munkagépek" kiállítást. Itt láthatjuk a pamut ipar kialakulását, a gyapottermelést. Milyenek voltak a munkakörülmények a pamutiparban, az amerikai gyapottermő területektől kezdve egészen a XVIII. és XIX. századi Nagy-Britannia nyüzsgő gyáraiban. Itt láthatnak a látogatók máig müködő gépeket is, amivel most már gyapjút és nem pamutot gyártanak. Ezeket gombolyagokat meg is lehet vásárolni (nem olcsón...) a másik épületben működő boltban is.

Az épületben végül menjünk ki a tetőkertbe ("Roof Garden"). A malomépület tetején létrehozott 9000 négyzetméteres tetőkert Skóciában a legnagyobb. Egész évben nyitva áll a látogatóknak, és tökéletes helyszínt nyújt a környező természeti táj és a történelmi falu madártávlatos megnézéséhez. A kertben 70 különböző növényfajta található. Érdemes pihenni itt egyet ha végigjártuk a Clyde folyó melletti sétautat vagy ha csak épp felkészülünk rá. 

Sétáljunk le a földszintre. Lent lévő étteremben ehetünk helyi skót ételeket, míg a mellette lévő boltban akár csecsebecséket is vásárolhatunk. Innen érdemes átsétálni a városi boltba ("Village Store"). Az új Lanark Village Store-t Robert Owen 1813-ban alapította, minőségi árukat értékesített olcsó áron, és emellett értéket adott vásárlóinak. Most is vehetünk apróságokat és láthatjuk milyen is volt eredetileg egy XIX. század eleji bolt.

Rögtön mellette megtalálható a munkások házai ("Millworkers house"). Itt látható, hogyan éltek akkor a munkások és ne feledjük, hogy akkor ez kifejezetten jó körülménynek számított! A viktoriánus kor előtt többnyire 10-nél többen is összezsúfolodtak egy-egy lakásban nem túl jó higiéniai körülmények között.

Innen pedig sétáljunk át Robert Owen házába. ("Robert Owen's House") Az egyetlen ház New-Lanarkban, amiben több szoba volt, mint ahányan laktak benne! Látható Owen eredeti íróasztala, a new-lanark-i olvasóterem könyvei és Owen asszony nappalijának elegáns bútorai. Owen fontos szerepet töltött be a város életében David Dale-lel együtt. "A mintatelepülést 1786-ban alapította David Dale, aki a gyapotfeldolgozó üzemeket és az itt dolgozók lakásait építette. Dale azért építette ide a gyárakat, hogy kihasználja a folyó nyújtotta vízi energiát. Egy társaság – amelynek Dale veje, Robert Owen filantróp társadalomreformer is tagja volt – irányításával New Lanark sikeres üzletté fejlődött, és az utópista szocializmus mintapéldája lett." Owen a korszellemmel ellentétesen elégedetlen volt a körülményekkel, és elhatározta, hogy javít a munkások lakóhelyén. Külön figyelmet szentelt az itt élő és dolgozó mintegy 500 gyereknek. Britanniában ő nyitotta meg az első úgynevezett infant schoolt (4-7 éves gyerekek iskolaelőkészítő óvodáját) 1817-ben. New Lanark Európa-szerte ünnepelt lett, sok uralkodó, államférfi és reformer látogatott az itteni üzemekbe. Ámulva látták, hogy itt egy helyen található tiszta, egészséges ipari környezet, elégedett és életteli dolgozók, ráadásul jól prosperál az üzleti vállalkozás. Owen filozófiája ellentétben állt a korszellemmel, de sikerült bebizonyítania, hogy egy ipari vállalkozás anyagi sikerei érdekében nem szükségszerű rosszul bánni dolgozóival. A látogatóknak Owen megmutatta a falu kiváló lakhatási lehetőségeit és ellátottságát, valamint a feldolgozóüzemek gazdaságosságát igazoló könyvelést." - Wikipédia

Az utolsó helyszín pedig Owen iskolája ("Robert Owen's school"), ahol több kiállítás is van. Megnézhetünk egy korabeli általános iskolát is. Robert Owen világossá tette, hogy a társadalmi reform legfontosabb eszköze az oktatás. New Lanarkban létrehozta az első gyermek iskolát a világon, kiegészítve egy átfogó oktatási rendszerrel a gyermekek számára. Illetve megnézhetjük a "Saving New Lanark Exhibition"-t is, amely bemutatja, hogyan mentették meg és restaurálták a várost.

 Végül semmiképp ne hagyjuk ki a Clyde folyó vízeséseit (a csatolt térképen az F jelű - Falls of Clyde névvel. Akit érdekel annak még több útvonal is van a folyó felfedezésére). Végig nagyon jól kiépített turistaútvonal van. A Clyde-folyó ezen csodálatos vízesései évszázadok óta lenyűgözték a látogatókat - Wordsworthtől Coleridgeig és J. M. W. Turnertől Sir Walter Scottig. Előtte még érdemes beugrani "Falls of Clyde Visitor Centre"-be. Sok helyen van beugró, ahonnan rá is lehet látni a folyóra. Úgy készüljünk, hogy ha elsétálunk a vízesésekig és vissza, az azért 2-2,5 órát igénybe vesz.

 A négy linn (vízesések neve skót nyelven) a Bonnington Linn, a Corra Linn, a Dundaff Linn és a Stonebyres Linn alacsonyabb eséseit érinti. Corra Linn a legmagasabb, 84 láb magassággal. A 30 méteres Bonnington Linn, a Corra Linn és a Dundaff Linn (10 láb) a New Lanark felett helyezkednek el.

 Ha mindezt végigjárjuk, akkor jó kis eseményteli napunk lesz. Nekem összeségében nagyon tetszett és igen pozitív élmény volt. Igen jó példája annak, hogy lehet egy volt ipari települést modern módon bemutatni.

Ha tetszett a bejegyzés akkor kövess a facebookon is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Szólj hozzá

Európa Skócia Egyesült Királyság