2018. jan 25.

Bergpark Wilhelmshöhe - Németország

írta: Gilfanon25
Bergpark Wilhelmshöhe - Németország

A Grimm meseúton található Kasselban lévő csodaszép barokk park (amely egyben Európa legnagyobb hegyi parkja) és kastély Németország 100 legnépszerűbb turisztikai célpontja közé tartozik, habár Hazánkban annyira nem nevezhető ismertnek. Németország legzöldebb városának parkjában lévő több mint 8 méter magas Herkules szobor igazán impozáns látvány. Ahhoz pedig, hogy közelről is láthassuk 200 lépcsőfokot is le kell küzdenünk. A vizijáték 50 méter magas szökőkútja mellett a palota, a barlangok, a romok, kis megbúvó gyors folyású patakok, hegyi sétányok felfedezése egész napos programot tud adni. A kastély és a park 2013 óta része a világörökségnek.

img_20160526_153531.jpg  

UNESCO oldala - Bergpark Wilhelmshöhe

A kastély múzeum hivatalos oldala 

A park Kasselben található Hessen tartományban. Egy szászországi kirándulásba tökéletesen beilleszthető, mi is így tettünk (később részletesen is olvasható lesz). Minden nagyvárostól elég messze van (Lipcse, Hannover, Dortmund) így igazából autó a legoptimálisabb. Busszal hasonló idővel lehet eljutni Kasselbe. Ha a tömegközlekedést választjuk talán vonattal a legcélszerűbb Hannoverből, ami csak egy óra (INFO ITT). Oda viszont már megy potom pénzért a Wizz!! Van saját parkolója is a parknak, ami költségekkel jár (INFOk ITT). Mi végül az információs központ közelében lévő parkolót választottuk (későbbi térképen az egyes számmal jelölt helyen, kis kupolás épülettel).

kassel.jpg

 Elsőnek a kastély felé vettük az irányt, ahol beszereztük a térképet. Ennek megfelelően jártuk körbe az egészet és a leírásban is ilyen lineáris módon fogom végigvinni az olvasót. 

faltplan-bergpark.jpg

 Amúgy az Információs centrum (1) naponta nyitva van május 1 és október 3 között 10.00-17.00, míg október 4 és április 30 között hétvégén és ünnepnapokon 10.00-16.00. Nyitvatartási és belépődíj infok: ITT

Szóval elsőnek a kastélyban (8) kezdtünk, amely uralja Kassel föle magasodó fennsík teljes látképét. Jelenleg több állandó és ideiglenes kiállításnak ad otthont. Az 1786-ban épült kastélyban a "Régi Mesterek Képgalériája", "Régiségek gyűjteménye", "Nyomtatványok és rajzok gyűjteménye" és a Weissenstein szárnyban lévő vármúzeum illetve a Kirch szárnyban a könyvtár található. Nyitva: keddtől vasárnapig 10.00-17.00, szerdán 20-ig. Belépődíj: 6€. A múzeumban sajnos fotózni nem lehet. A két külső szárny, a déli Weissenstein és az északi Kirch képezte az első részeket, amelyeket Simon Louis Du Ry (1726-1799) tervei szerint épültek. Ezt követően épült a Corps de Logis, amelynek monumentális elemei keverednek a neoklasszikus elemekkel, köztük egy portico és egy kupola, amelyet a római Pantheon ihletett. Csak a XIX. században I. Választó Vilmos (1821-1831) kapcsoltatta össze a három külön blokkot egyetlen épületté. 1945 elején a Corps de Logis elpusztult egy légitámadásban, és csak 1968-1974-ben lehetett újjáépíteni kivéve a kupolát, amit már nem lehetett helyreállítani. Járjuk végig kényelmesen a több emeletnyi képzőművészeti látnivalót (Hollandián kívüli legnagyobb holland festménygyűjteményt, több mint 800 ókori szobrot és még sorolhatnám). Több infó ITT illetve online is meg lehet nézni a kiállított darabok egy részét.

Figyeljünk, hogy napközben mikor indul meg vizijáték. Nagyon figyeljünk arra is, hogy csak szerdánként, vasárnaponként és ünnepnapokon működik május 1-től október 3.-ig!! Mi sajnos picit lemaradtunk és a végére értünk oda, vagyis mikor a nagy szökőkút beindult. Ezt is már egy nagyobb tömeg várta, ahogy a képen is látható. Valószínű érdemes fentről kezdeni és a vizzel haladni, ha lehet. Ezt még tesztelnünk kell. Minden nap 14.30-kor kezdődik a vizijáték a Herkules szobor lábánál. 15.05-kor ér a Steinhöfer vízeséshez, 15.20-kor az Ördög hídhoz, 15.30-kor ér az Óra Aquaduct-hoz, 15.45-kor pedig a nagy szökőkúthoz. Szóval elsétáltunk Szokrátész (16) kicsiny épülete mellett, illetve megnéztük a Jussow-templomot (18), mikor elindult a Nagy Szökőkút (17). A barokk vízesés a XVII. század végén épült Carl őrgróf (1677-1730) idején. Amit később a XVIII. és XIX. században az angol parkok hatásaként változtattak. A vízesés funkciói már 300 éve működnek, még mindig ugyanazon az alapon, a fizika törvényeinek felhasználásával, szivattyúk nélkül! Az egyedülálló látvány az Oktogon lábánál kezdődik, amely jólétet jelképezi. A lefelé haladó víz először a kis szökőkutaknak ad életet, majd elönti a sétányon lévő medencéket, majd 2,3 kilométeres útja végén egy 50 méteres mesterséges gejzírbe torkollik, azaz a nagy szökőkútba.

Innen felkaptattunk az "Peneuskaskaden"(20) sétány mellett az Aquaducthoz (19) illetve a megnéztük a mellettük lévő Merkúr-templomot (23) és az új vízeséseket(21), de az nem működik. A parkhoz a hivatalos oldalon külön applikációt is letölthetünk!

Innen középre vettük az irányt, ahol a Plutó-barlang(31), az Ördög-híd(29), "Pokol-tó"(30) és kicsit feljebb egy kis tó van még, ami a szökőkút tározó(32).

A "Szikla nyak (Felseneck)(36)" nevezetű kis építmény mellett elhaladva kicsit megpihentünk a felső sétány lábánál lévő pihenőhelyen. Itt akár enni is lehet. A Cascade-sétány (38) aljában található a Neptun medence (37). A sétány végig lépcsőzetesen van kialakítva. Az Oktogon (40) lábánál lévő medence az Óriásfej medence (39). A Kassel felett 530 méter magasan lévő torony a város fő látnivalója - a Hercules emlékmű(41) - megkoronázza a Bergparkot, amely páratlan kilátást nyújt a városra és környékére. Az épület három részből áll. Grotto, az alja, amely úgy néz ki, mint természetes szikla szökőkutakkal és szobrokkal. A nyitott Belvedere, az épület. Végül a piramis a 8,3 méter magas bronzszoborral. A terveket a XVII. század végén Carl őrgróf (1677-1730) készítette, aki 1701-ben megbízta az olasz építészt és mérnököt, Giovanni Francesco Guerniero-t (1665-1745), hogy finomítsa és valósítsa meg a korábbi tervet. Guerniero 1717-ben fejezte be a projektet. A Hercules-szobrot az augsburgi aranyműves, Johann Jacob Anthoni készítette. A hatalmas Herkules a világ egyik legkorábbi rézkovácsolt méretű szobra volt. Hercules mitológiai képében testesült meg az erõ, a bátorság és a láttatta az uralkodó megtestesülését. Amikor ott voltunk akkor pont felújították (ez valahol kicsit bosszantó) és nem tudtunk feljutni a tetejére. Nyitva: március 15-november 15 között keddtől vasárnapig 10.00-15.00, május 1 és október 3 között napont 10.00-17.00, míg a téli hónapokban zárva van. Belépődíj: 3€. Fennt is található egy modern információs központ parkolóval.

Innen visszafelé vezetett az utunk a sétány lábához és onnan pedig a Steinhöfer vízeséshez (33). Nekem ez volt az egyik személyes kedvencem.

A következő hely a nem messze lévő Löwenburg kastély (28), mely 1793 és 1801 között épült. IX. Vilmos őrgróf (1785-1821) bízta meg a városi építészt, Heinrich Christoph Jussow-t (1754-1825), hogy létrehozza az épületet. A kastély két célt szolgál: egyrészt a őrgróf lakóhelye volt, másrészt úgy tervezték, hogy képviselje Hessen történelmi státuszát. Bár a szerkezet félig romos lovagkastélyt ábrázol kívülről, a belső berendezése megfelel egy barokk palota jellegzetes elrendezésének. Ez magába foglal lakószobákat, fegyvertárat és egy neogótikus kápolnát. A kastély birtokosa végső pihenőhelyet is talált a kápolna alatt található kriptában. A kastély környéke is középkori tervezési témájú, például a  kertek, szőlők és udvarok, amik kifejezetten hangulatosak. A második világhaború alatt megsérült az épület, így a helyreállítása folyamatos és I.Vilmos korának állapota lesz a végcél. Nyitva: március 1-november 15 keddtől vasárnapig 10.00-17.00-ig, november 16-február 28 10.00-16.00. A látogatás csak túrával lehetséges, amely minden órában indul! A túra díja: 4€.

Végül a parkot fedeztük fel a rózsa-szigettel (3) és a déli részen lévő épületekkel, amire érdemes figyelmet fordítani: ez pedig az úgynevezett Mulang falu. II.Frigyes által 1782-ben megrendelt falu Simon Louis Du Ry (1726-1799) építette "kínai" stílusban. Ez egyrészt az akkori kínai divatnak köszönhető, másrészt gyönyörű táj kialakításába beleillett. A falu hitelességének bizonyítására a parkban tényleges gazdálkodás zajlott. Ma csak néhány épület maradt fenn: a Pagoda, a Konyha és a Tehenészet, valamint néhány lakóház. Ezután visszatértünk a kastélyhoz.

Végül két épületet lehet még megnézni. Az egyik az üvegház (Gewachshaus) (15).  II.Vilmos (1821-1874) választófejedelem 1822-1823-ban megbízta a városi építészt, Johann Conrad Bromeist (1788-1855), hogy építsen egy üvgházat értékes trópusi növényeknek Wilhelmshöhe palota mellé. Az 1886-1888-as években az üvegházat egy magas téglalap alakú központi pavilonnal bővítették. A vas és az üveg ezen kombinációja a legkorábbi típusok közé tartozik. Egy csipetnyi tavaszt jelentenek a gyönyörű virágzó orchideák, pálmák, kaméliák, banánok és más egzotikus növények a téli hónapokban. Nyitva: Advent első vasárnapjától május elsejéig keddtől vasárnapig 10.00-17.00 között. A nyári hónapokban zárva. Belépődíj: 3€.

dsc04606.JPG

A másik, a kastély északi szárnya mellett lévő látszólag jelentéktelen épület, ami viszont egy neoklasszicista gyöngszem, a labdaház (9). A városi építész Leo Klenze (1784-1864) első munkája , ami 1810-ben Jérôme Bonaparte uralkodása idején (r. 1807-1813) épült  és eredetileg a városi színháznak szánták. Miután II. Vilmos (r. 1821-1831) került hatalomra, ő úgy döntött, hogy nem használják az épület. Azonban 1828-1830 években átalakították gyönyörűen kifestett bálteremmé. A második világháború alatt a Corps de Logis együtt elpusztult, amit helyreállítanak. Jelenleg csak vezetett túrával látogatható.

dsc04605_2.jpg

 Összeségében egy változatos napot lehet és érdemes is eltölteni csak itt a Bergparkban, de ne feledkezzünk meg a többi parkról és látnivalóról sem Kasselben, mert ez a város sokkal több értéket képviselt, mint azt gondoljuk!

 Ha tetszett a bejegyzés akkor kövess a facebookon is. 

 

 

 

Szólj hozzá

Európa Németország