2018. feb 17.

Vlkolinec - Farkasd (skanzen) - Szlovákia

írta: Gilfanon25
Vlkolinec - Farkasd (skanzen) - Szlovákia

A csodálatos liptói környezetben lévő, a Sidorovo-hegy által védett 45 kőalapra épült, agyaggal tapasztott zsindelytetős ház magán viseli a tipikus közép-európai falvak jellegzetességeit. A példátlan és eredeti faépítményeinek köszönhetően 1993-ban el is nyerte a világörökségi státuszt. A Nagy-Fádra hegygerinceinél fekvő kis hegyi településben megállt az élet, ahol a lakosok tovább ápolják elődeik hagyományait. Az év bármely időszakában érdemes ellátogatni ide kicsit a világ végére, mert mindig tartogat szépséget a táj és falu is.

dsc06940_2.jpg

 

http://whc.unesco.org/en/list/622

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vlkolinec

http://www.vlkolinec.sk/ - Hivatalos oldal

Vlkolinec-Farkasd Rózsahegytől (Ružomberok) nem messze található, mintegy 7 km-re. Autóval a legkönnyebb megközelíteni (GPS koordináták: ITT) . Egy kis parkolóban lehet lerakni az autót a könnyed kis sétához, ami kell a falucska körbesétálására. Tömegközlekedéssel a legegyszerűbb, ha busszal megyünk. A krakkói flixbusz járat megáll Rózsahegyen. A menetidő 4 óra. Több infó ITT. A bátrabbak Rózsahegyről egy kis túrával is elsétálhatnak kb. másfél óra az egész.

google_map.jpg

A kis méretű parkolóban egy információs tábla fogad minket, ahol áttanulmányozhatjuk az összes fontos látnivalót.

dsc06919.JPG

Már 1376-ban említik Rózsahegy utcáját. Egyik történet szerint a környéken élő farkasokról kapta nevét, míg más források farkasvermeket említenek (olyan lefedett, álcázott gödör, aminek aljára karókat vertek, hogy kisebb állatokat elejtsenek). 1551-ben 4, 1625-ben 9, 1828-ban már 51 házból állt a település. 1875-ben 334 lakosa volt a falunak. 1944-ben a német hadsereg felgyújtotta a partizánok elleni harcok során. Ennek közel 20 ház és hozzá tartozó építmény esett áldozatául.

A Liptói Múzeum kiállítása (térképen 2-es számmal) is az egyik kőalapon épült, agyaggal tápasztott falú zsindelytetős gerendaházak egyikében kapott helyet és a hajdani népi lakáskultúrát mutatja be. Itt található az infomációs központ is. "Minden ház fából készült, csak a falu temploma épült kőből. A XIX. században épült házak egyedi alaprajzzal, három helyiséggel rendelkeznek. Előszobájuk padlója döngölt agyag, a lakószoba padlózott, ez az úgynevezett tisztaszoba. A kemence az előszobában van, a füst a nyerges zsindelytető nyílásán távozik."(Wikipédia) A község címerében egy heraldikus rózsa, egy farkasfej és egy mezőn három tűlevelű fa van. Mondjuk kifejezetten szomorúnak és egyben felháborítónak tartom, hogy magyar nyelvű dolgokat nem találtam, pedig történelmileg több, mint illendőség lenne, de ez már aktuálpolitika és nem tartozik ide.

Belépőjegy: 

• Felnőttek: 2, - €
• Gyerekek és nyugdíjasok, rokkantak: € 1
• 40 évesnél idősebb személyek csoportja: 1, - € (további kedvezmény nem biztosított)
• Parkoló személygépkocsi / 1 óra: 1, - € (tavasszal nem kérték)
• Idegenvezetés szlovák nyelven / 1 óra: 5 €
• Idegen nyelvű szakértői útmutató / 1 óra: 10, - €

A "főtéren" található egy ácsolt kút 1860-ból és vele szemben van az 1770(!)-ben épített harangláb. A hangulatot a falu közepén facsatornákban csordogáló patak teszi teljessé. Érdemes leülni, kicsit lelassulni és csak élvezni a helyet, ahol szinte megállt az idő és belegondolni, hogy nagyjából 100 évvel ezelőtt is ilyen volt itt minden.

"Az otthonos kis falu, Vlkolinec megjelenése ellenére nem egy múzeum, hanem – dacolva mai, modern korunkkal – egy élő, lebilincselő hangulatú, sajátos község, amely a látogatók számára a hamisítatlan történelem és az egyedülálló hagyományok nem mindennapi élményét nyújtja." - Az UNESCO világörökség Szlovákia www.slovakia.travel

Innen sétáljunk át a korábbi iskola épületében lévő kiállításhoz (térképen a 9-es) és a közvetlenül mellette lévő  1875-ben épített barokk-klasszicista, római katolikus Szűz Mária Látogatása-templomba (10-es). Napjainkban mintegy húsz lakos él a településen. Minden évben több érdekes kulturális és közösségi rendezvény kerül itt megrendezésre, amelyek célja megismertetni a látogatókkal az itteniek hagyományos életmódját, népművészetét és szokásait.

 

Útközben pedig érdemes mindenképpen megállni vagy eleve kirándulni, mert meseszép a környék a kis patakocskákkal. Tavasszal kifejezetten űdítő volt a jó időben.

Összeségében, ha túrázunk a Tátrában vagy éppen Krakkó környékére utazunk mindenképpen tegyünk egy kitérőt. Sőt, még hétvégi programnak is kiváló, mivel Budapestről pár óra alatt oda lehet érni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

Szlovákia Európa