2018. már 17.

A tomari Krisztus-kolostor - Portugália

írta: Gilfanon25
A tomari Krisztus-kolostor - Portugália

Dan Brown óta reneszánszát érik a fiktív (teljesen vagy részben) történelmi tényekkel operáló könyvek és az egyik legnagyobb ilyen rejtélyt, misztifikumot a templomosok adják. Úgy, mint az HBO sorozatában is, a Templomosokban. Portugáliában, Tomarban található a templomosok által a XII. században építettett egyik fellegvára, amely a templomosokon kívül a további hét évszázad építészeti stílusait is magán viseli, mint például a gyögyörű díszítéseiről híres Mánuel stílust. A kolostor 1983 óta szerepel a világörökségi listán. 

dsc02692.JPG

UNESCO hivatalos oldala - Convent of Christ in Tomar

Wikipedia - Tomar

Wikipedia - Krisztus-rendi_kolostor

Hivatalos oldal - http://www.conventocristo.gov.pt/en/

Wikipédia - Templomosok

Tomar 130 km-re van Lisszabontól Portugália középső részén Santarém kerületben. Mintegy 40.000 fős városról beszélünk az elővárosokkal együtt. Ha a többi világörökségi helyszínt is szeretnénk megnézni (Alcobaça-kolostor - Alcobaça és a Győzelmes Szűz Mária-kolostor - Batalha), akkor érdemes autót bérelni, mert a többi város már tömegközlekedéssel nem is nagyon megközelíthető. Legpraktikusabb GPS-sel (koordináták ITT) és nagyon nagy valószínűséggel POI-k közt meg lehet találni. A parkoló fizetős, maximum 4 órát dobhatunk be, de az bőven elég idő.

Tömegközlekedéssel Lisszabonból a legegyszerűbb az Oriente-ről induló vonatok egyikét választani (menetrend és jegyválasztás ITT). Majdnem két órás menetidővel számolhatunk és olyan 10€ környékén van egy jegy (csak oda). Amúgy praktikus és olcsóbb is előre megvenni a jegyet. Az állomásról pedig még több, mint 20 perces gyaloglás vár a turistára, főleg hegymenetben.

terkep_google.jpg

A parkolóból először a kolostor udvarára jutunk, amelyet az 1160-ból származó falak vesznek körül. Elsőnek a Szent János kapun, majd a Napkapun keresztül kell átmenni, hogy a felvonulási térre jussunk. Inkább néz ki várnak, mint kolostornak. Egy táblát is találunk, amin lehet látni, hogy lehet elképzelni az eredeti állapotot. Ahhoz még jócskán hozzáépítettek a következő évszázadokban. Először csodáljuk meg a gyönyörű oldalbejáratot a templomhoz (ezt lehet látni a fenti képen). Ennek bal oldalán lehet a jegypénztárhoz menni.

Nyitva: októbertől májusig 9.00-17.30 ; júniustól szeptemberig 9.00-18.30 (zárás előtt fél órával előbb lehet utoljára bemenni). Zárva: január 1., március 1, húsvét vasárnap, május 1, december 23 és 25.

Belépődíj: 6€, lehet venni világörökség jegyet, ami 15€. Ezzel 3 világököségi helyszínre lehet belépni (értelemszerűen ide, Alcobaça-kolostor - Alcobaça és a Győzelmes Szűz Mária-kolostor - Batalha). Többi info: ITT

Érdemes megvenni 1€-ért a térképet, amit beszkenneltem és megosztom. Ezzel biztos fel lehet fedezni minden rejtett zugot. Ezen szerepelnek a főbb látnivalók és térkép is van benne.

Történetét tekintve Tomart már az első évszázadok előtt is lakták. A rómaiak a megerősített kelta várhegyet, amely stratégilag kulcsfontosságú volt, romanizálták és hozzácsatolták Seilium (Tomar) városhoz, ami Santarém közigazgatási régióban volt. Erről a korszakról és az itt élők mindennapjairól több ikonográfia is fennt maradt.

A terület I. (Hódító) Alfonz király adományából került 1159-ben a teplomosokhoz. A környék termékeny dombjai között folyik a Tomar folyó és végül az egyik ilyen domb lankáira építette D. Gualdim Pais nagymester a várat és a falut. A legenda szerint a nagymester őrizte a Szent Grált. 1312. március 22.-én Vox in excelsis kezdetű pápai bullával feloszlatták a Templomos Lovagrendet, habár évekkel korábban Fülöp francia király lovagok ezreit vetette tömlöcbe vagy küldte inkvízíció elé (V. Kelemen élete és több infó erről ITT). I. (Földművelő) Dénes portugál király több éves tárgyalás (amelyben az iszlám elleni védelemre hivatokozott az észak-afrikai és andalúz területeken) után megkapta az engedélyt XXII. János pápától és létrehozta a Mi Urunk Jézus Krisztus lovagrendet, akik 1334-ben vették át a tomari kolostort. Aki szeretne többet megtudni a templomosokról, arról, hogy milyen kapcsolatban álltak egyes feltételezések szerint Portugáliával, vagy ennek mi köze a szent Grálhoz, arról ITT lehet olvasni. Illetve pár legenda ITT és ITT.

A következő nagy változások III.János korában történtek, amikor 1531 és 1552 között a meglévő várfalon kívül bővítették a kolostort öt nagyszerű késő barokk, manuelista avagy reneszánsz kerengővel. Nem sokkal ezután a spanyol királyok korában még további átépítések történtek, de azok már nem voltak ekkora hatásúak.

1834-ben liberális forradalom következett be és a vallási rendek kihaltak. 1835-ben António Bernardo da Costa Cabral befolyásos politikus megvásárolta egy nyilvános árverésen magát a várat, a kastély ősi faluját és a kolostor délnyugati épületeit. Costa Cabral Tomar gróf és utódai sok generáción át éltek itt. A XX. század elejétől a hadsereg és a Tengerentúli Misszió Szemináriuma vette birtokba egészen a nyolcvanas évekig. Ekkortól lett kulturális és turisztikai célpont.

Először járjuk be az udvart és utána menjünk az épületbe. A kijárat majd kivisz minket az utcára és nem hoz vissza ide az udvarra. Bent a látogatásunkat a 3. emeleten kezdjük a "Temető kerengőnél" és így megyünk lefelé. A térkép alapján fedezzük fel az összes helyszín, erre szerintem legalább 3 órával számoljunk, ha kényelmesek akarunk lenni.

Itt a főbb látnivalókat sorolom fel a térképen lévő sorszámmal:

1, "Temető kerengő" - Cemetery Cloister (térképen 04-es sorszámmal)

Fernao Goncalves építette, amikor Tengerész Henrik volt Krisztus rendjének kormányzója és adminisztrátora (1420-1460). Itt tartották a felvonulásokat illetve ide temették a szerzeteseket és a kolostor lovagjait. A kerengőt a XVII. század elején újították fel.

2, "Mosodás kerengő" - Laundry Cloister (térképen 05-es sorszámmal)

A kétszintes kerengő építését 1426-ban kezdték el és csak 1453-ban fejezték be. Ez a hely szolgálta a mindennapi és hétköznapi tevékenységek színhelyét. Mánuel király idején két hatalmas ablak nyílt az udvarra, valamint a déli és a délnyugati sarokban nemrég felújított falfestmények találhatóak.

3, Az új sekrestye - The New Sacristy (térképen 13-as számmal)

Francisco Lopes építette a XVI. század végén Tengerész Henrik idejéből származó káptalan helységből. 1629-30-ben a rend építésze, Diogo Marques Lucas egyesítette a sekrestye stílusát. A legújabb kutatások ezt a munkát Filipe Terzi-nek tulajdonítják.

4, Temlom főhajó - Main body of the Church (nave and choirs) (térképen 15/16-os számokkal)

1510 és 1515 között épült mánuel stílusban, amit Diogo de Arruda kezdett meg és Joao de Castilho fejezett be. Ehhez az építményelemhez tartozik a főhajó, az alsó illetve felsőkórus illetve a Charola, ami egy hatalmas diadalívvel csatlakozik.   

5, Charola (térképen a 17-es sorszámmal)

"A templom legrégebbi része a templomosok által a 12. században a jeruzsálemi Szent Sír-templom mintájára épült körtemplom. Ennek külső fala egy 16 oldalú szabályos sokszög, robusztus pillérekkel, kerek ablakokkal, kupolával. A belső tér egy szabályos nyolcszög, amelyeket gótikus oszlopok fognak össze. A középtért egy szentélykörüljáró övezi, amelyet gazdagon díszítenek a XVI.századból származó bibliai témájú festmények és Mánuel-stílusú plasztikák. Az alaprajz a jeruzsálemi Szent Sír-templom alaprajzát követi. A IV.századtól kezdve több ilyen körtemplom épült, azonban olyan hűséggel, mint a tomari, egyik sem őrizte meg eredeti formáját." - Wikipédia

A látvány egészen elképesztő. Fő érdekesség még, hogy a templomosok itt lóháton tudtak részt venni a misén, hogy harci győzelmekért imádkozzanak. A főhajó megépítésével a templom ezen része vált szentéllyé, a főoltárral.

6, "Nagy vagy III. jános király kerengő" - Main Cloister or King Joao III Cloister (térképen a 18-es sorszámmal)

Építését Joao de Castillo kezdte el 1530 és 1533 között, amit III. János finanszírozott. Az 1562-es befejezésig Diogo de Torralva a korábbi építés egyes részeit lerombolta és a mostani kinézetet érte el. A XVI. század végén az olasz mérnök, Fillipe Terzi is hozzájárult értékes munkájával és így elkészült az európai reneszánsz egyik mestermunkája.

7, Nagy kollégium - Grand Dormitory/Transept (térképen a 20-as sorszámmal)

1543-1545 között készült el a három szárnyban 40 szobával található épületrész. A középpontjukban található a Transept kápolna (1533).

 8, Manuelista stílusú ablak - Manueline Window (térképen a 25-ös sorszámmal)

Az 1510 és 1513 között Diogo de Arruda által építettett ablak az egyik legszebb példája a késő gótikus manuelista stílusnak. Realisztikus motívumokkal szimbolizálják a Szentírásokból az Élet fáját. Emellett az ablakon a Mánuel-stílus minden eleme megfigyelhető: a Krisztus-rend keresztje, korallok és növényi motívumok. Az ablak két hatalmas oszlop között van, amin úgyszintén árbócokat, csomókat, paratölgyeket, korallzátonyokat és tengeri hínárt is találhatunk. Az oromzaton pedig címerpajzs ékeskedik, koronával és kereszttel, a király és az egyház szövetségének jelképével.

9, Szent Barbara kerengő - Saint Barbara's Cloister (térképen a 26-os sorszámmal)

Úgy tudni, hogy a kis méretű kerengő építése 1531-ben kezdődött (Joao de Castilho munkája). Ettől kezdve pedig a kápolna részeként működött.

10, A vendégek kerengője - Hostelry Cloister (térképen a 27-es sorszámmal)

1541-42-ben építették és kifejezetten a vendégek és a zarándokok ideiglenes elszállásolására szolgált ez az épületrész. A magasabb státusszal rendelkezők az emeleti részen kaptak szállást. A szolgák, a lovak a földszintre kerültek, ahol megtalálható az átjáró a gyengélkedőhöz és a bejárathoz.

 

11, Mágusok kápolnája - Noviciate/Chapel of the Magi (térképen a 31-es sorszámmal)

Joao de Catilho munkája az újoncok számára fenntartott terület volt, amely teljesen elkülönül a többi épületrésztől. Az első két helység kollégiumként szolgált, míg a harmadik helység, a mágusok kápolnája, amiben az oratórium már a reneszánsz stílusú. Jelenleg időszakos kiállítás volt számomra elég morbid szobrokkal.

12, Refektórium azaz kolostori ebédlő - Refectory (térképen a 34-es sorszámmal)

 A pulpitus felirata szerint 1535-1536-ban épült, úgyszintén dícsérve Joao de Castilho-t. Illetve még az étkezések alatt is lehetett bibliai szövegeket olvasni. Az asztalok elrendezése a Misszió idejéből (1922-1992) származik. Egy helység köti össze a konyhát az étkezővel.

13, A holló kerengő - Ravens' Cloister (térképen a 36-os sorszámmal)

Mondanom sem kell, hogy Joao de Castilho tervezte a kerengőt, amely két fázisban épült meg 1537-1539 és 1543-1546 között. Ezt egy nyugodt, csendes helynek szánták, ahol imádkozni és olvasni lehetett. Korábban a könyvtár és a scriptórium a déli szárnyban volt, közvetlen a rendfőnök eredeti rezidenciája mellett.

14, Cipó kerengő - Micha kerengő (térképen a 45-ös sorszámmal)

1543 és 1550 között fejezték be. A kerengő a nevét, azokról a kenyérmaradványokról kapta, amit a szegényeknek adtak, akik eljöttek a kolostorba és ott a "michar"-ba. A XVI. századi bejáratot 1620-ban hozták át ide az eredeti bejárati épületből.

 

Tomar városában még érdemes felkeresni a zsinagógát, ami a Museu Luso-Herbraico de Abraao Zacutonak ad otthont. A XII. századi Santa Maria dos Olivais-ban (Olajfák hegyének Mária temploma) pedig több templomos lovag alussza örök álmát.

Szóval remek időutazásban lehet részünk. A Szent Grált valószínűleg nem találjuk meg és rejtélyeket sem oldunk, de jobban megismerhetjük Portugália történelmének ezen, nagyon érdekes szeletét is.   

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

Európa Portugália