2018. már 03.

A Jeromos-rendiek kolostora és a Torre de Belém Lisszabonban - Portugália

írta: Gilfanon25
A Jeromos-rendiek kolostora és a Torre de Belém Lisszabonban - Portugália

Lisszabon kihagyhatatlan helyszíne Belém és az ott található gyönyörű mánuel stílusú Szent Jeromos-kolostor illetve a közeli Belém-torony. A világörökségi épületek mellett számos emlékmű és múzeum teszi felejthetetlenné az egészet, mint például a Felfedezések emlékműve. A XV., XVI. századi portugál felfedezők, mint Vasco da Gama innen indultak világhódító útjaikra. A kolostor és a torony 1983 óta van a világörökségi listán. 

dsc01864_2.jpgUNESCO hivatalos oldala

Wikipédia - Belém

Wikipédia - Szent Jeromos-kolostor

Wikipédia - Belém-torony

Wikipédia - Mánuel-stílus 

Belém Lisszabon központjától könnyen és többféleképpen is megközelíthető. Az egyik a HÉV, ami a Cais do Sodré állomásról indul (metró megállója is van) és értelemszerűen Belém állomáson kell leszállni. Elég sűrűn kb. 20 percenként jár. Innen indul a 15E villamos is, ami úgyszintén jó. Több infó ITT. Teljes térkép minden járattal ITT és ITT. Választhatjuk a buszt is a kiindulási ponttól függően (mi a Marquês de Pombal-nál laktunk, onnan pedig a 727-es egyenesen odavitt). Ajánlom a tervezéshez a Rome2rio-t (link ITT) vagy a helyi tömegközlekedési oldalt, amit elég jól lehet kezelni (link ITT). Az összes buszjáratot és menetrendet is meg lehet találni. A HÉV, villamos és a vonat mondhatni elég pontosan jár, viszont a buszokat kezeljük óvatosabban, mert lehetnek akár nagyobb eltérések is a menetrendtől.

belem_terkep_2.jpgSokkal egyszerűbb a lisszaboni közlekedés, mint ahogy elsőre tűnik. Az utazáshoz be kell szerezni a reptéren vagy valamelyik állomáson egy viva viagem kártyát, ami 50 centbe kerül és azt kell feltölteni. Ezzel tudunk közlekedni a metrón, HÉV-en és a buszon (meg még hajón is). Ha HÉV-vel megyünk 1,3€-ba kerül. Nem kell hozzá külön jegyet vennünk. A kapuknál rá kell tenni a jelzett helyre a kártyát és ennyi. Az állomásoknál pedig fel lehet tölteni készpénzzel vagy bankkártyáról is. Válasszuk a zapping típust, mert akkor olcsóbb lesz a jegyár is. Lehet napi jegyet is venni 6€-ért. Többi infó, mint jegyárak stb ITT.

v_viagem-branco-325x206px.png

Illetve válaszhatjuk a Lisboa Card-ot és tegyük is meg, mert nemcsak utazhatunk vele a tömegközlekedéssel, hanem múzeumokba is bemehetünk ingyen vagy kedvezménnyel. Minden helyszínen feltüntetem, hogy milyen kedvezménnyel jár, ha van ilyen kártyánk. Szerintem megéri ha csak pár múzeumba is bemegyünk (ha azzal számolunk, hogy 6€ egy tömegközlekedési napijegy és 15,75 illetve 13€ közötti összegbe kerül a Lisboa Card egy napja), de mindenki számolja ki, hogy jól járjon. Ha lenti helyeket megnézzük, akkor a napijegy dupláját is elköltenénk. Minden információ: ÁRAK, KEDVEZMÉNYEK. Már a repülőtéren beszerezhetjük és az első utazástól, vagy múzeumi belépéstől érvenyes (erre érdemes figyelni), hogy jól használjuk ki.

 lisboa_card.jpg

 Világörökségi helyszínek:

1, Mosteiro dos Jerónimos azaz Jeromos-rendiek kolostora 

I. Mánuel 1496-ban küldte el kérelmét a Szentszékhez, hogy a Tejo partján, Lisszabonon kívül egy hatalmas templomot építhessen. Elsődlegesen ezzel szerette volna megmutatni az Avis-dinasztia hatalmát, amely vele került először a trónra. Az építkezés 1501-ben kezdődött és egy évszázadig tartott. Mánuel hatalmas összegekkel támogatta az építkezést, többek között a "bors-adó" jelentős részét ráfordította. Ez az adó az Afrikában és a Keleten folytatott kereskedelem után származó jövedelem 5%-os illetéke volt. Évente legalább 70kg aranynak megfelelő összeggel finanszírozták a projektet. A kezdetektől fogva a többi király is az ellenőrzése alatt tartotta a templom elkészülését. Minden nagyobb építési fázis magán hagyta a kézjegyét és ezzel a legszebb mánuel stílusú építmény lett, amely magán hordozza a késő gótikus és már a reneszánsz stílusjegyeket is.

III. Fülöp 1604.július 16-i rendelete alapján a kolostort már királyi panteonnak nevezi. 1625-ben egy új kaput építettek. 1640-ben pedig a kolostor könyvtárát is létrehozták. A kolostor túlélte az 1755-ös nagy földrengést, de a felső kórus központi része összeomlott. 1833.december 28.-án kiadott rendeletben a templomot szekularizálták és addigi jelentősége odalett. A XIX. században több átépítést is végrehajtottak: például elbontották a központi tavat, megépítették a kollégium keleti részében lévő tornyokat, a felső kórusba rózsaablakot tettek. 1878-ban a kollégium központi része beomlott, ami visszavetette a fejlesztéseket. Vasco da Gama indiába érkezésének 400. évfordulójára, 1898-ban került a felfedező és a költő Luís de Camões sírja a templomba (nem a mostani helyére). A melléképületben először az Országos Ipari és Kereskedelmi Múzeum kapott helyet, de 1899-ben megszűnt és 1900-tól már a Portugál Etnológiai Múzeum működött. A XX. század folyamán még több átépítést hajtottak végre, de már megőrizte mostani formáját.

Nyitva: Októbertől májusig 10.00-17.30 (17.00-ig lehet bemenni), májustól szeptemberig 10.00-18.30 (18.00-ig lehet bemenni) ZÁRVA: HÉTFŐN, január 1, húsvét vasárnap, május 1, június 13 és december 25.

Készüljünk fel, mert nagyon sokan lesznek és biztos sorban állás vár ránk, még lisboa kártyával is. Ha babakocsival vagyunk, akkor jelezzük a bejáratnál és előre engednek (ez mindenhol igaz).

Belépődíj: 10€, Lisboa kártyával díjmentes. Kombinált jegy az archeológiai múzeummal 12€. Többi ITT. 

Hivatalos oldal ITT. Amúgy rendkivül informatív oldal, minden megtalálható. Akár virtuális sétát is tehetünk.

Mielőtt belépünk, elsőnek a csodálatosan díszített déli kapuval találkozunk. Joao de Castilho és munkatársa, Diogo de Boitaca tervei szerint 1516 és 1518 között épült. A déli kapu homlokzata a Tejo folyó felé néz. A pompás részletek ellenére azonban csak egy oldalsó bejárat. A kapu központi eleme a bethlehemi Szűzanya a gyermékevel (portugálul Belém), amiről a templomot nevezték el. A Szűzet apostolok, próféták, egyházi előkelőségek és szentek veszik körül. Az ajtók fellett még felfedezhetünk Szent Jeromos életéből két jelenetet. Az egyikben eltávolít egy tüskét egy oroszlán mancsából, míg a másikban bűnbánatot fizet a sivatagban. A jelenetek között I.Mánuel címere van. A két ajtó között Tengerész Henrik szobra található. A kapu tetején pedig Mihály arkangyalt találjuk.

A jegy megvásárlása után a kerengőbe kezdünk, ami egyszerűen lélegzetelállító. A szerzetesek számára ez nyugodt, békés hely volt, ahol imádkozhattak, meditálhattak vagy a szabadidejüket eltölthették. Diogo de Boitaca tervezte, aki a XVI. század elején kezdte meg munkáját, João de Castilho folytatta 1517-től, és Diogo de Torralva 1540-1541-ben fejezte be végül. A kétszintes, boltíves, négyszögletes elrendezésű kerengő egyesíti a vallási, a királyi jelképeket és a természeti motívumokat. Az alsó kolostor északi szárnya Fernando Pessoa sírja, amelyet 1985-ben Lagoa Henriques készített.

A kerengőből nyílik a refektórium, amit Leonardo Vaz és mesterei építették 1517/18-ban. A vastag kőkötelek alatt a falat azulejo csempék díszitik végig, amin olyan bibliai jelenetek vannak, mint a kenyérszaporítás, a csodálatos halfogás illetve József életéből vett jelenetek. Az északi oldalon Szent Jeromosról található egy XVII.századi festmény Avelar Rebelotól. A déli oldalon lévő kandalló fölött pedig António Campelonak tulajdonított XVI. századi "Pásztorok imádata" olajfestmény van. 

A kerengő emeletéről lehet átmenni a Főkórusba. Ami tudott, hogy már 1551 előtt létezett. Innen rá lehet látni a Szent Mária templomra. A falakon 10 apostolt ábrázoló kép van, mivel kettő odaveszett 1755-ben a nagy földrengéskor. Ekkor az erkély összeomlott, de 1883-ban újjáépítették. A mellvéd fölött Philippe de Vries/Filipe Brias szobra található a "Megfeszített Krisztus".

Szent Mária templomba való belépéskor először Vasco da Gama (alsó kórus, balra) és Luís de Camões ( a portugál Shakespeare) (alsó kórus, jobbra) síremlékeivel találkozunk. A déli oldalon Abel Manta által tervezett és R. Leone (a XX. századi) által kivitelezett, nagyméretű üvegezett ablakokat láthatunk. A főhajó mennyezetének szélessége 30 méter. Az oltárok melletti oldalhajókban több királyi sír is megtalálható, mint például I. Mánuel fia I. Kardinális Henrik, aki az utolsó Avis-házi uralkodó volt. Márványelefántok tartják I. Mánuel és Mária királynő sírját. A főoltárnál van a portugál aranyműves João de Sousa (1674-1678) ezüst tabernákuluma, amit VI. Afonsonak ajándékozott, mintegy hálaadásként a Montes Claros-i csata után 1665-ben, ami egyben a portugál függetlenség helyreállítását eredményezte.

A templomból külön 1,5€-ért megnézhetjük a sekrestyét.  

 2, Torre de Belém azaz a Belém torony

 Lisszabon a felfedezések korában az egyik legfontosabb várossá vált. "A torony egyrészt Lisszabon ünnepélyes kapujának épült, másrészt Lisszabon védelmi rendszerének részeként. A védőöv építését II. János kezdte el a cascaisi és a caparicai Szent Sebestyén-erőddel. Belém partjait addig egy lehorgonyzott hajó, a Grande Nau védte; ezt váltotta fel az I. Mánuel uralkodásának utolsó öt évében felépült Belém-torony. A tornyot az a Francisco de Arruda hadmérnök tervezte, aki már több erődítményt épített Marokkó portugál fennhatóság alatt álló területein. A mór díszítőművészet hatása szemmel látható a boltíves ablakok és balkonok finom dekorációjában, valamint az őrtorony bordázott kupoláin. Az épület díszítésében valószínűleg részt vett Diogo de Boitaca, a közeli Jeromos-rendiek kolostorának első építésze is. A lőréses gyilkojárót és magukat a lőréseket is a Mánuel stílus gazdag szobrászati díszítményeivel dekorálták. Amikor 1580-ban, a portugál trónharcok során a spanyol seregek megszállták lisszabont , a torony is megadta magát Fernando Álvarez de Toledonak, Alba hercegének. A következő évszázadokban a tornyot többnyire vámházként, valamint börtönnek használták (úgy, hogy a föld alatti cellákba rendszeresen betört a víz).""A Belém-tornyot a portugál késő gótika (Mánuel stílus) egyik fő alkotásának tartják. Valóban számos tipikusan mánueli motívummal díszítették, úgy mint az armilláris gömb (Mánuel jelképe) vagy a Krisztus-lovegrend keresztje (Mánuel a rend tagja volt). A tornyot két részre oszthatjuk: a szabálytalan hatszög alakú bástya és maga az ötemeletes torony, a bástya északi oldalán, melyek együttese leginkább egy karavella orrára hasonlít." - Wikipédia 

Hivatalos oldal: ITT. Angol nyelven részletesen szerepel minden része a toronynak.

Nyitva: Októbertől májusig 10.00-17.30 (17.00-ig lehet bemenni), májustól szeptemberig 10.00-18.30 (18.00-ig lehet bemenni) ZÁRVA: HÉTFŐN, január 1, húsvét vasárnap, május 1, június 13 és december 25.

Belépődíj: 6€, Lisboa kártyával díjmentes. Többi jegyár ITT.

Kölün érdekesség a toronyban lévő közlekedés. Az ajtó fellett lehet látni az irányjelző táblát, ahol nyilak mutatják melyik irányba és meddig lehet menni.

Többi nem világörökségi látnivaló:

3, Padrão dos Descobimentos azaz a Felfedezések emlékműve

 Közvetlenül a part mellett és már messziről jól látható a Felfedezések emlékműve. Egyszerűen kihagyhatatlan lánivaló! Fentről a kilátás pompás!

Bogair blogjából idézek, mert annyira jól megfogalmazta és az eredeti honlapon is ezek az információk is megtalálhatóak. Az oldalt ITT találjátok.

"A Felfedezések emlékműve, a Padrão dos Descobrimentos a portugál főváros egyik közkedvelt nevezetessége, amely értelemszerűen a XV–XVI. századi földrajzi felfedezések korának állít emléket.

A hatalmas emlékmű ötlete Ângelo Cottinelli Telmo portugál építésztől származik, akinek elképzelései alapján Salazar uralma alatt, 1940-ben építették meg az első emlékművet. Az építmény a Portugál Világkiállítás részét képezte és eleve ideiglenesnek szánták, végül 1943-ban le is bontották eredeti formájában. A kormány 1958-ban döntött úgy, hogy állandó emlékművet építtet a Tejo északi partjára. A méreteiben megnövelt emlékművön a kor számos nagynevű építésze és szobrásza dolgozott, akik végül két év alatt fejezték be a munkálatokat.

Az emlékmű elképesztő, 52 méteres magasságával magasodik a folyó fölé, formáját a jellegzetes portugál karavella hajóktól kölcsönzi. Az építményen összesen 33 szobor található meg, amelyek a felfedezések korában élt uralkodóknak, utazóknak, térképészeknek, művészeknek, tudósoknak és misszionáriusoknak állítanak emléket. Az előtte található, ötven méteres átmérőjű, különféle márványokból létrehozott mintázat megalkotását Dél-Afrika kormánya támogatta.

A számos Lisszabonban található emlékmű közül talán ez jeleníti meg legjobban azt a mentalitást, amellyel a portugálok a dicső múltra tekintenek. A robosztus emlékmű félreérthetetlenül és megkerülhetetlenül hirdeti Portugália és Lisszabon egykori hatalmát, emléket állítva ennek a dicső korszaknak, éppen ezért ajánlott a felkeresése minden ide látogató számára."

A hivatalos oldal nagyon jó! Minden fontos infot megtaláltok. Például az összes szobor neve is szerepel, rá lehet keresni egyesével. LINK.

Nyitva: márciustól szeptemberig 10.00-19.00 (márciusban hétfőn zárva), októbertől februárig 10.00-18.00 hétfő kivételével minden nap. Zárva: január 1, május 1, december 25.

Belépődíj: 5€, Lisboa kártyával 3,5€

4, Museu Coches 

Egy kis sétával érdemes ellátogatni a Museu Coches-ba azaz a Kocsi múzeumba. Térképen is szerepel. Mi inkább ezt választottuk az archeológiai múzeum helyett. Hivatalos oldal: ITT. A XVII.századtól kezdődően találhatunk itt hintókat, lovaskocsikat, amelyek díszítése szebbnél szebb. Megtalálható tárgyak listája ITT. Mi kifejezetten űdítőnek és érdekesnek találtuk a sztenderd múzeumok mellett. Arra figyeljünk, hogy 2 épületben vannak kiállítva a tárgyak! Egyik egy díszes teremből álló régi épület, míg a másik vele szemben a tér bal oldalán nagy modern épület! Tehát ne hagyjuk ki egyiket sem!

Nyitva: Keddtől vasárnapig 10.00-18.00 Zárva: január 1, május 1, húsvét vasárnap, június 13, december 24-25

Belépődíj: 8€, királyi lovasiskola 4€, együtt a kettő: 10€, Lisboa kártyával díjmentes!

A többi helyekre nem jutottunk el, de ajánlom mindenkinek:

5, Museu Nacional De Arqueologia 

Az archoeológiai múzeum a Jeromos kolostor másik szárnyában kapott helyet. Az őskortól a középkorig gazdag gyűjteményt mutat be a múzeum. Az oldalon virtuális túrát is tehetünk.

Hivatalos oldal: ITT.

Nyitva: Keddtől vasárnapig 10.00-18.00 Zárva: január 1, május 1, húsvét vasárnap, június 13, december 24-25

Belépődíj: 5€, Lisboa kártyával díjmentes!

museu-nacional-de-arqueologia.jpgKép forrása: https://www.lisbonlux.com/lisbon-museums/museu-de-arqueologia.html

6, Museu Marinha

A tengerészeti múzeumra már nekünk nem jutott idő, így utólag sajnálom. Bemutatásra kerül a portugál hajózás múltja. 

Hivatalos oldal: ITT.

Nyitva: Keddtől vasárnapig 10.00-18.00 Zárva: január 1, május 1, húsvét vasárnap, június 13, december 24-25

Belépődíj: 6,5€, Lisboa kártyával 33% kedvezményt kapunk!

marinha.jpgKép forrása: https://www.tripexpert.com/lisbon/attractions/museu-de-marinha-1837796

7, Centro Cultural Belem

Az egyik igen megosztó épület a CCB épülete és igazából a helyiek nincsenek is megelégedve vagy kibékülve vele, mivel jelentősen elüt a többi epülettől. Itt különböző előadásokra vehetünk jegyet.

Hivatalos oldal: ITT.

Belépődíjakból Lisboa kártyával az előadásokra 10%, a kiállításokra 33% kedvezményt kapunk!

ccb.jpgKép forrása: https://www.ccb.pt/Default/en/Homepage/AboutCCB/History

8, Museu De Arte Popular 

 Minket nagyon nem mozgatnak meg a modern művészetek, de hátha valamelyik olvasónak megtetszik.

Hivatalos oldal: ITT. - nekem csak portugálul nyitotta meg, az angol verzió nem működött.

Nyitva: Szerdától vasárnapig 10.00-18.00 Zárva: szombaton és vasárnap 13.00 és 14.00 között zárva tart. Zárva: január 1, május 1, húsvét vasárnap, június 13, december 24-25

Belépődíj: 2,5€

mathe.jpgKép forrása: http://www.patrimoniocultural.gov.pt/pt/museus-e-monumentos/rede-portuguesa/m/museu-de-arte-popular/

 Össszeségében Belém mind látnivalókban, mind kultúrálisan, mind programokban nagyon változatos és egyben számomra a megnézése után már nem is lehetett kérdéses (mondjuk előtte sem volt az), hogy miért van a világörökségi listán. Aki Lisszabonban jár annak természetesen kötelező és elmaradhatatlan program!

 

Szólj hozzá

Európa Portugália