2018. ápr 14.

Sintra kultúrtáj - Portugália

írta: Gilfanon25
Sintra kultúrtáj - Portugália

Sintra az egyik legfantasztikusabb hely Európában a völgyekben megbúvó elvarázsolt kastélyaival, pompás titokzatos labirintusos meseparkjaival, a hegytetőn lévő mór várával és természeti szépségeivel. Lisszabontól alig 30 kilométerre lévő kultúrtáj kötelező látnivaló, ha Portugáliában járunk. Egyszerűen nem lehet betelni a sokoldolúságával. Minden egyes látnivaló más és más, amiért már egyenként is érdemes odalátogatni. Ha mindent meg szeretnénk nézni, akkor pedig több napot rá kell szánni, de minden egyes perce megéri. A királyok nyári rezidenciája 1995 óta szerepel a világörökségi listán. A látogatószám is magáért beszél, mert 2015-ben 2,2 millió turista kereste fel Sintrát és évente ez a szám 15%-kal emelkedik. pano_20180221_154419.jpg

 https://hu.wikipedia.org/wiki/Sintra

http://www.sintra-portugal.com/index.html

https://www.parquesdesintra.pt/en/about-us/world-heritage-unesco/

http://www.cm-sintra.pt/en/informations/touristic-itineraries

Sintrába Lisszabonból legegyszerűbb a Rossio-ról induló vonatok egyikét választani. Közelben van két metrómegálló is - Rossio és a Restauradores. Kifejezetten sűrűn járnak a nekem inkább HÉV-nek, mint vonatnak kinéző járatok. Hétköznaponként 10 percenként, hétvégén fél óránként. kb. 40 perces a menetrenddel járnak, 2017-es díja 2,25€. Korábban már írtam Via Viagem kártyáról a Belém bejegyzésben. A legegyszerűbb, ha ezt használjuk (ugyanúgy, mint a metróhoz is) azaz töltsük fel a megfelelő összeggel az automatánál, talán kevesebb lesz a sor is és ugyanezt fogják csinálni a kasszánál is, legfeljebb kapunk még egy kártyát 0,5€-ért. A pályaudvaron beléptető kapu van, ami ugyanúgy működik, mint a metrónál. Rossio állomása nekem igazán tetszett, mert nem az a tipikus, hanem igencsak portugál a csempékkel és a díszes bejáratával együtt. Menetrend és díjak ITT.

sintra_map.jpg

 A vasútállomáson van az egyik turisztikai központ is. Itt megvehetjük a jegyeket. Érdemes előre megtervezni a napot és úgy megvenni a jegyeket, mert ha több helyre megyünk kedvezményt kapunk illetve itt is tudjuk használni a Lisboa kártyánkat. Jegyárak és nyitvatartás ITT. Az oldalon online is meg lehet venni a jegyeket. Az info központban elég nagy tumultus volt, de amúgy a kastélyoknál nem volt jellemző. Ez természetesen évszaknak megfelelően könnyen változhat. Mi februárban voltunk és gondolom nyáron egy gombostűt sem lehet leejteni. A vasútállomásról kilépve jobb oldalon lesz a buszmegálló. Lehet gyalogolni, de elég nehéz a terep, így ajánlatos a buszokat használni és a látnivalóknál vannak a megállók. Elég a buszmegállóban vagy a sofőrtől megvenni az 5€-os "loop" jegyet. Ezzel hop on-hop off módszerrel mehetünk, tehát végig őrizzük meg! Így utólag kifejezetten megtérülő befektetés. A 434-es és a 435-ös járaton található az összes fő látnivaló. Akik gyalog szeretnék bejárni, azok ITT találnak gyalogtúra terveket, de kössék fel a gatyájukat!

"A város történelmi központja, Vila Velha politikai és vallási központ volt a mór uralom idején. A középkorban a település képe igencsak megváltozott: negyedekre osztották a mór és a zsidó lakosság alapján. A  XVI. században vált a humanista művészek kedvelt városává, de a XVIII.századtól a érdeklődés Mafra és Queluz felé terelődött. Az 1755-ös földrengés zűrzavart okozott, a legtöbb épület részben, vagy teljesen megsemmisült, az egész várost újjá kellett építeni. Ekkor rekonstruálták São Martinho templomát is. A XIX.században újra felemelkedett Sintra, rengeteg portugál és külföldi utazó, író, költő és nemes kereste fel a várost. Az épületek mind a mai napig megőrizték romantikus stílusukat, mely átformálta a hely látképét. A XIX.század második felében egyre inkább a tehetősebb polgárok paradicsomává vált, hotelek és panziók épültek. A XX.század elején rombolták le a királyi palota körüli falat, az épületeket megmagasították, miközben a monarchia is lehanyatlott. Az 1930-as években részben lerombolták a Misericórdia templomot, melyből csak egy kápolna maradt meg és helyén egy új teret alakítottak ki. 1949-ben készült el a város rendezési terve, aminek következtében rendbe tették a királyi palota (más néven Nemzeti Palota) környékét és a történelmi belvárost." - Wikipédia

Rossio és Sintra állomások

Innentől egyesével bemutatom a látnivalókat és a végén pedig útitervet és tippeket adok. Mi 4 helyet tudtunk megnézni és azt is igen tempósan, ezeket részletesen bemutatom, míg a többit érintőlegesen. Lesz még kiegészítése ennek a bejegyzésnek később, mert egyszerűen be kell pótolni a többi kimaradt helyet!

1, Sintra National Palace - Sintra Nemzeti Palota - Wikipédia

Nyitva: 9.30-19.00 között, felnőtt jegy 10€ több infó ITT

A gótikus Palácio Nacional de Sintra a térség szívében helyezkedik el és királyi rezidencia volt a XV.századtól egészen a monarchia 1910-es bukásáig. A Pena kastély mellett a másik jól felismerhető ikonikus helye Sintrának a két hatalmas kúp alakú kéményével. A kastély története a VIII. századi mór időkre nyúlik vissza, mikor Umayyad meghódította a hispán félszigetet. Ekkor 2 kastély építettek. Az egyik a hegytetőn volt rálátással az egész környékre ami a mór vár. A másik a völgyben feküdt, ahol a mór uralkodók tábora volt. Első történelmi emlék az arab földrajztudóstól, Al-Bacr-tól származik a X. századból. A XII.században foglalta el I.(Hóditó) Alfonz. A mór uralkodás és az első portugál királyok idejéből nem maradt fennt semmi. A palota legrégebbi része a királyi kápolna, ami valószínűleg I.Dénes uralkodása idején a XIII.század elején épülhetett. Sintra fontossága több okból is megnőtt: például közel volt Lisszabonhoz és szinte kifogyhatatlan vadászterületei voltak. Az első nagyobb mértékű építkezések I.János idejére datálhatóak és ebből az időből származik a palota legnagyobb része, mint például a középső udvart övező épületek. Ide tartozik a homlokzat főépülete a bejárati boltívekkel, a mór stlusú szökőkutas terem vagy a hatalmas kúpos kéményekkel rendelkező konyha.

Két szoba aminek történetét mindenképpen érdemes megismerni. Az egyik a hattyúk terme (Sala dos Cisnes), amit a mennyezetre festett hattyúkról kapta a nevét. A hattyúk III. (Jó) Fülöp házának jelképe, míg a 30-as szám megegyezik a leendő ara Izabella királynő életkorával. A másik a szarkák terme (Sala das Pegas), ami arról híresült el, hogy Philippa királynő rajtakapta I. János királyt, ahogy megcsókolja az egyik udvarhölgyet. Hogy megállítsák a pletykát, kidekorálták ezt a szobát annyi szarkával, ahány nő volt az udvarban, tehát 136-al. Érdekes reakció. A mennyezeten lévő szarkák I. János védekezésének mondatát lobogtatják kis zászlókon azaz "Por Bem - ami annyit tesz: "Így a legjobb mindenkinek", addig a szarkák lábain lancasteri rózsa van. Philippa válaszát viszont nem tudjuk meg soha. I. János fia, I Eduárd meghagyta a palota részletes leírást, amiből tudjuk, hogy a palota nagy része nem sokat változott az építése óta.

A második nagy építkezési időszak I. Mánuel idejében volt, mikor egy teljes szárnnyal megtoldották az épületet 1497 és 1530 között. Az Arabok terme (Sala dos Arabes) különösen figyelemre méltó a kecses, márvány mór kútjával és a XV. századi csempéivel. Ő építette a címertermet is (Sala dos Brasoes), ami egy lélegzetellálító helység a hatalmas aulejokkal és a fakazettás kupolájával, amin a király és a fő portugál nemesi családok 72 címere van. Vagyis egy már nem, mikor leszedték a Távora család címerét, akik I.József elleni merénylet elkövetésében vettek részt. A következő évszázadokban a nagy földrengésig jelentős átépítés már nem történt csak kisebb felújítások. Szomorú történet, de a palota VI Alfonz király (1650-es években) börtöne is volt egyben, mikor testvére úgy ítélte, túl instabil ahhoz, hogy uralkodjon az országban. Az épületegyüttes az 1755-es lisszaboni földrengés alatt komoly károkat szenvedett, de a beszámolók szerint "régi módon" helyreállították. A nagy földrengés legnagyobb vesztesége az arab szoba feletti torony volt, amely összeomlott.

A XIX. század folyamán Sintra ismét kedvelt helye lett a királyok számára és Sintra palotája gyakran lakott hellyé vált. Különösen Amelia királyné szerette nagyon a palotát, és rajzokat készített róla. A Köztársaság alapításával 1910-ben nemzeti emlékmű lett. Az 1940-es években restaurálták Raul Lino építész által, aki megpróbálta visszaadni a korábbi fényességet, hozzátéve a régi palotákból származó bútorokat és a azulejok helyreállítását. Azóta fontos történelmi idegenforgalmi látványosság.

2, Regaleira Palace - Regaleira Palota - Wikipedia

 Hivatalos oldal: http://www.regaleira.pt/en

Nyitva: Novembertől januárig 10.00-17.30, februártól máciusig és októberben 10.00-18.30 áprilistől szeptemberig 10.00-20.00

Belépődíj: 6€

A mai Quinta da Regaleira-nak sok tulajdonosa volt az elmúlt évek során és mivel még most is magánkézben van ezért sem lehet jegyet venni máshol (mint vasútállomáson sem) csak a helyszínen. Eredetileg a terület egy gazdag portói kereskedő családhoz, a Viscountessókhoz tartozott, amit 1892-ben Carvalho Monteiro megvásárolt 25.000 réisért. Monteiro Luigi Manini olasz építész segítségével újjáalakította a 4 hektáros birtokot. Az új épületek mellett olyan rejtélyes épületek is vannak, amelyek állítólag az alkímia, a kőművesség, a Templomos Lovagok és a Rózsakeresztesek szimbólumaival vannak átitatva. Manini római, gótikus, reneszánsz és manuelista stílusokat használt. A jelenlegi ingatlan építése 1904-ben kezdődött, és nagy része 1910-re készült.

A birtokot később 1942-ben értékesítették Waldemar d'Orey-nek, aki családja lakóhelyeként használta. 1987-ben a birtokot ismét eladták a japán Aoki Corporation-nek, és megszűnt lakóhelyként funkcionálni. A társaság tíz évig tartotta nyilvánosság elől elzártan a birtokot, amíg a sintrai városi tanács 1997-ben nem szerezte meg. A birtok teljes körű helyreállítását azonnal megkezdték és végül 1998 júniusában nyitotta meg a nyilvánosság előtt. Ugyanezen év augusztusában a portugál Kulturális Minisztérium a birtokot "közérdekű tulajdonnak" minősítette.
Szerintem a térkép alapján szisztematikusan járjunk végig minden egyes látnivalót! Kiemelném a neomanuelista stílusú nyári rezidenciát, azaz a főépületet, amin Portugália legnagyszerűbb művészei dolgoztak. Nagyon szép a parányi manuelista stílusú kápolna, amelyet templomosok szimbolumai sző át. Viszont a legizgalmasabb része a parknak az a kis földalatti rendszer, ami összeköt számos helyszínt, amelynek kiemelkedő része a Beavatási kút, ami lenyűgöző hely. Arra figyeljünk, hogy csak lefelé lehet menni a kútban, vissza felfelé már nem.
 

3, Moorish Castle - Mór vár - Wikipédia

Nyitva: 9.30-20.00 Belépődíj: 8€  Info: ITT

 A vár a VIII-IX. században épült és mikor 1147-ben Lisszabont visszafoglalták a keresztény erők, önként megadta magát. Hódító Alfonz mindössze 30 fős csapatra bízta a várat, akiknek 1154-ben királyi kiváltságokat adott. Még ennek a századnak második felében a kastély falain épült kápolna lett a plébániatemplom. 1375-ben I. Ferdinánd király João Annes de Almada tanácsára elrendelte a vár újjáépítését. Habár 1383-ban megerősítették a falakat, a vár katonai jelentõsége fokozatosan csökkent. 1493-tól a kápolnát már csak egy kis zsidó közösség használta.

Miután I.Mánuel a zsidókat kiutasította a vár és a kápolna is elhagyatottá vált. A nagy 1755-ös földrengéskor mind a kápolna, mind a vár jelentős károkat szenvedett. 1838-ban a tornyok egy része szörnyű, romos állapotban voltak, amikor 1840-ben II. Ferdinánd elrendelte a kastély állapotának megőrzését és javítását, ahonnan tiszta időben el lehet látni egészen Mafráig is. Később még többször is javították, hogy elnyerje a mostani állapotát. Tőle délnyugatra magasodik a hegység legmagasabb csúcsa, az 540 méter magas Cruz Alta, amelyet kőkereszt jelöl.

 4, Pena Palace - Pena Palota - Wikipédia

 Nyitva:Park: 9.30-20.00, Palota: 9.30-19.00 Belépőjegy: 14,50€ együtt a kettő, palota: 7,5€

visit_map_park_and_palace_of_pena_front.jpg

Talán az egyik legjellegzetesebb hely a kultúrtájban és szinte egyet jelent Sintrával a Pena kastély. Ezért is nevezik Portugália hét csodájának egyikeként. Itt is a bejáratnál áll meg a busz. A húzós menetrend miatt csak a kastélyra volt idő, tehát a park még pótlásra vár. A bejárattól busz indul pár euróért fel a kastélyba, a kényelmesebbek megúszhatják a meredek emelkedőt. Itt is szerezzük be a térképet, mert nagy segítség lesz ha minden be szeretnénk járni.

A hagyomány szerint a középkorban Szűz Mária megjelenése után építettek itt kőből egy templomot. II.János felesége Viseui Eleonóra 1493-ban elzarándokolt ide, amit öccse a későbbi I. Szerencsés Mánuel király is igencsak kedvelt.  A király elrendelte egy kolostor építését ezen a helyszínen, amelyet a Szent Jeromos Rendnek adományozott. Évszázadokon keresztül Pena egy kicsi, csöndes hely volt, ahol maximum tizennyolc szerzetes lakhatott. XVIII. században először villámcsapás érte majd a nagy földrengés sújtotta, ami hatalmas károkat okozott. Sok évtizedig a romok érintetlenek maradtak. 1838-ban II. Ferdinánd úgy döntött, hogy megszerzi a régi kolostort, a hozzá tartozó összes környező területet, a közeli Mór várat és néhány más birtokot is a környéken. 1842-ben kezdődött az építkezés amikor a kolostor romjai helyén megépült egy romantikus nyári rezidencia. Wilhelm Ludwig von Eschwege báró főhadnagy és bányászmérnök kapta a megtisztelő feladatot, hogy vezesse a bizottságot. von Eschwege sokat utazott és több vára is volt a Rajna vidéken. Habár 1847-re a jelentős része elkészült, végül csak 1854-ben sikerült befejezni. A király is tevékenyen részt vett a tervezésben, többek között a ő javasolta a boltíveket, a középkori és az iszlám elemek bevonását, és a fő homlokzat díszes ablakát, amit a tomar-i Krisztus-rendi templom egyes részei ihlettek. Az épület egyben viseli magán a neogótikus, neomanuelista, neoiszlamista és neoreneszánsz építészeti stílusú jegyeket.

Ferdinánd halála után a palota második feleségének Elisa Henslernek a birtokába került. 1889-ben megvásárolta a portugál állam, és az 1910-es republikánus forradalom után nemzeti emléknek minősült és múzeummá alakították. Portugália utolsó királynője, Amélia utolsó éjszakáját portugál földön itt töltötte, mielőtt száműzetés került volna. A palota gyorsan közkedvelt turista célpont lett. Idővel a vörös és a sárga homlokzatok színei elhalványultak, és sok éven át a palotát teljesen szürkeként azonosították. Csak a XX. század végén festették újra, amikor az eredeti színek helyreálltak.


1995-ben a palotát és a Sintrai kulturális tájkép többi részét az UNESCO Világörökség részévé nyilvánították.

 A hatalmas parkot is járjuk be, amihez a következő térképet tudjuk beszerezni:

visit_map_park_and_palace_of_pena_back.jpg

5, Seteais Palace - Seteais kastély Wikipédia

A Seteais-palotát 1783 és 1787 között építette Daniel Gildemeester holland konzul, a Pombal márki által kapott földeken. A kastély elnevezése annyit tesz:"hét sóhaj", mivel itt írták alá 1809-ben a sintrai egyezményt, miután a brit erők győztek Napóleon csapatai fölött. Seteaist 1955 hozták helyre és luxusszállodává alakították át.

seteais-palace-interior-salao-nobre-111-1280x0640-2x1.jpgKép forrása: https://portugalvirtual.pt/sintra/seteais-palace.php

6, Monserrate Palace - Monserrate kastély és park Wikipédia

A különös mór stílusú villa a XIX.században épült a Cook család nyári rezidenciájaként, ahol korábban egy kápolna romjai voltak. A romantikus, mór és neogótikus épület mellett érdemes megtekinteni az egzotikus parkot és üvegházat is.

long_shot_of_palacio_de_monserrate_sintra_portugal.jpgForrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Monserrate_Palace

403-as járattal (vagy CitySightseeing busszal, de annak más a díjazása):

7, Cabo da Roca

A 403-as busszal lehet eljutni az európai kontinens legnyugatibb pontjához Sintra és Cascais végállomásokkal. Igazán szép látvány a part és egyúttal kérhetünk is egy szép névre szóló oklevelet is valamennyi euróért cserébe!

 CitySightseeing busszal:

9, Convento dos capuchos - Kapucínusok kolostora  Wikipédia

 A XVI. századi kapucinus kolostor teljes egészében terméskőből és parafából épült. Egyesek szerint azért burkolták parafával a celláikat a barátok, hogy tökéletes csendben élhessenek. Valószínűbb, hogy inkább a tél hidege ellen védekeztek így. o-tuga-portugal-convento-dos-capuchos-sintra.jpgKép forrása: https://o-tuga.com/passeios/convento-dos-capuchos-sintra-portugal/

Érdemes már korán érkezni, több okból is. Talán kisebb a tömeg, illetve jobban ki lehet használni az időt, ami mindig szűkös. Mi először megnéztük a Sintra Nacional Palace-t, onnan 435-ös busszal Regaleira Palace-hoz. Visszamentünk a központba és felszálltunk a 434-esre a mór várhoz, utána a 434-essel továbbmentünk a Pena palotához és onnan vissza a vasútállomásra. Elég húzós volt így a nap. Például a Pena parkja már nem is fért bele. Ha egy napot tudunk rászánni, akkor ajánlom ezt a verziót, de ha többet is akkor a következőt ajánlom és abba beleférhet minden. Első napra Sintra Nemzeti palotát, a Mór kastélyt és a Pena palotát ajánlom a kertjével. Második napra a Regaleira kastélyt, Seteais kastélyt és a Monserrate kastélyt ajánlom. Harmadik napra pedig a kapucinusok kolostorát és Cabo da Rocát. Higyjétek el még így is nagyon tömény és mozgalmas lesz, de egyúttal megunhatatlan!

Szóval a hiányzó helyeket mindenképpen szeretném pótolni, úgyhogy ezzel még visszatérek!     

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

Európa Portugália