2018. okt 20.

Bojana templom (Szófia) - Bulgária

írta: Gilfanon25
Bojana templom (Szófia) - Bulgária

Szófia külvárosában a Vitosa lábánál egy pici fákkal körbeölelt kis ékszerdoboz kertben található meg a több száz éves pici templom, amit 1259-ből készített freskói tettek világhírűvé. A templom a kelet-európai középkori művészet egyik legteljesebb, tökéletesen megőrzött műemléke. A templom 1979-ben került fel a világörökségi listára.

boyana_church_mural_paintings_2.jpg

Kép forrása: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Boyana_Church_Mural_Paintings.jpg  

Unesco hivatalos oldala _ Boyana Church

Wikipédia magyar oldala - Bojana-templom

Hivatalos oldal - http://www.boyanachurch.org/

https://historymuseum.org/en/

http://www.bulgariatravel.org/en/article/details/11/National%20Museum%20of%20History%2C%20Boyana%20Church%20Branch%20-%20Sofia

https://mult-kor.hu/20081006_azonositottak_a_szofiai_bojanatemplom_freskoinak_alkotojat

https://www.traventuria.bg/ - napos túrákat lehet itt találni

A templom Szófia külvárosában található meg. Autóval le lehet parkolni, mivel egy pici parkoló van előtte. Cím: 3 Boyansko Ezero Str. Sofia 1616 GPS koordináták: ITT. Tömegközeledéssel a 64-es vagy a 107-es busszal mehetünk. A megálló neve Boyansko Khanche és ha jól láttam 1 bolgár leva a menetdíj, de minden infót ITT megtalálsz.

Nyitva: minden nap április 1 és október 31 között 9:30-17:30;november 1 és március 31 között 9.00-17.00
Belépődíj: 10 BGN

Szabályok: a templomban egyszerre maximum 8 látogató lehet és maximum 10 percet lehet bent eltölteni. Megfelelő öltözetben legyünk. Nem lehet fényképezni és videózni sem (ezért a belső képek mind hivatalos oldalról vannak). A parkban enni, inni tilos.

terkep_5.jpg

A templom 3 fázisban épült meg: késő X. és korai XI. század, XIII. század és a XIX. század. Az első szakaszban épített rész, amely egyben legrégebbi szakasza (a keleti templom) egy abszorpciós, keresztben boltozott templom, beépített kereszttartókkal.  A második szakaszt a XIII. században építették, amely a keleti templommal szomszédos. Erre Kaloyan szevasztokrator és felesége, Dessislava kapta a megbízást. Ez már a II. bolgár birodalom idejére esett. Ez az épületrész egy kétemeletes sír-templom típus része. Itt található egy földszintes családi sír, félig hengeres boltozattal és két arcosóliával az északi és a déli falakon, valamint a felső emeletes családi kápolna, amely azonos a keleti templomban találhatóval. Az épület külső része kerámia díszítéssel díszített. Az utolsó részt a XIX. század közepén a helyi közösség adományaiból épült meg. A harmadik szakaszban, a török uralom megszűnte után a kettős templomhoz kétszintes előcsarnokot építettek. 

 A meglévő freskók első rétegei a keleti templomban fedezhetőek fel, amelyek a XI-XII. századból származnak. A freskók töredékeit az apszis és az északi fal alsó részében, a nyugati fal és a déli boltozat felső részén maradtak meg. 

chertez.gif

 A bojana templom elsősorban a 1259-es freskóknak köszönhető világhírét, amely a középkori bolgár kultúra kivételes eredményeit mutatja be. Az itt bemutatott 240-nél több emberi alak és 89 jelenet többsége egyediséget, figyelemre méltó művészi alkotást és vitalitást mutat. A freskók a 787-ben második niceai zsinat alatt meghatározott ikonikus festmények kánonját követi.

Az apszisban a fő helyen Szűz Mária képe található, alatta egyházatyák és püspökök képei. A kupolát a világot uraló Jézus képe díszíti, körülötte angyalokkal és prófétákkal. Az előcsarnokba vezető ajtó felett Mária mennybemenetelének ábrázolása található, az ajtó két oldalán az Utolsó vacsora, illetve Krisztus feltámadása.

A bejáratnál 18 jelenet Szent Miklós életét ábrázolja. A festő kétségkívül saját korabeli mozzanatokat is megörökített. Például a Csodatétel a tengeren jelenet hajói és a tengerészek sapkái a velencei flottát idézik. A templom északi falán találhatók a templom védőszentjeinek a portréi, illetve I. Konstantin bolgár cár és felesége, Irina képmása. A templom egyes részeinél egymásra is festettek, de összeségében freskók többsége megmaradt változatlanul napjainkig.  A későbbi freskók közé tartozik a XIV. századi Szűz Mária bemutatása, a XVI-XVII. század Szent Miklós portré, valamint a Szent Miklós és Szent Panteleimon két védőszentje ábrázolása 1882-ből.

A freskókat 1912–1915 között egy osztrák és egy bolgár szakértő restaurálták. A következő ilyen jellegű munkák 1934-ben, 1944-ben legutóbb 1977-ben történtek.

Ha erre jártok, ne hagyjátok ki!

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

Európa Bulgária