2017. sze 14.

Wies zarándoktemploma - Németország

írta: Gilfanon25
Wies zarándoktemploma - Németország

Ha a németországi turistákat megkérdeznénk, hogy melyik az a templom, amit évente egy millió látogató keres fel, nagyon kevesen tudnák a jó választ. Pedig az Alpok lábánál egy festői környezetben lévő Wies falu zarándoktemploma a jó megoldás. A templom építetője II. Mariánus apát így írt a gyönyörű rokokó stílusú templomról: "Hoc loco habitat fortuna, hic quiescit cor" azaz "a boldogság ezen a helyen marad, itt a szív megtalálja a békét".

 dsc05938.JPG

Hasznos linkek:

http://whc.unesco.org/en/list/271

https://hu.wikipedia.org/wiki/Wieskirche

http://wieskirche.de/start-page.en.html 

A templom az Alpok lábánál fekvő faluban van (Wies 12, 86989 Steingaden, Németország, GPS koordináták ITT)

wies.jpg 

A parkolóból könnyed kis sétával lehet a templomhoz eljutni. Nyitva nyáron 8.00-20.00 között, míg téli szezonban 8.00-17.00 között, belépődíj nincs, de adományokat fogadnak. Mindenesetre érdemes megnézni a nyitvatartást ITT, mert például mise alatt nem látogatható.

A gyönyörű rokokó templom története 1732-től datálható:

  • 1732  Először vitték a megkorbácsolt Megváltó szobrát Steingadenben a nagypénteki felvonuláson. A szobrot 1730-ban készítette Magnus Straub atya és Lukas Schweiger testvér a felső-bajorországi Steingaden kolostorban.
  • 1735  Szomorú megjelenése miatt a szobrot a kolostor padlásán hagyták, már nem vitték a felvonulásra.
  • 1738  A megkorbácsolt Megváltó szobrát Maria Lori Wiesben lévő parasztházába vitték. Június 14-én Mária Lori és férje könnyeket látnak a szobor szemében.
  • 1739-40  Ahogy nőtt a zarándokok száma a hírre, úgy épült egy kis kápolna Wiesben.
  • 1745-54  Dominikus Zimmermann megépítette a zarándoktemplomot.
  • 1803-04  A szekularizáció miatt; a Wies-templomot árverésre bocsátották a későbbi bontáshoz.
  • 1811-30  A templomot a helyi gazdák petíciói és személyes adományai révén megmentették.
  • 1946-78  Alfons Satzger irányítása alatt a zarándoklatot ösztönözték, a liturgia ünnepélyesebbé vált, és a templom közelében fekvő vidéken egy oktatási központ alakult, a "Landvolkshochschule Wies".
  • 1983  Josef Stimpfle Augsburg püspök újjáélesztette a "Bruderschaft zum Gegeißelten Heiland auf der Wies"-t (a megkorbácsolt Megváltó testvériségét Wiesben). A templom a világörökség részévé vált.
  • 1985-91 A templom teljes és részletes felújításon esett keresztül, amely során az eredeti XVIII. századi állapotára restaurálták. Ennek költsége 10,6 millió német márka volt.
  • 1991 május 5.  A templomot újranyitották eredeti pompájában. 

Mikor először látogatunk Wiesbe, anélkül, hogy ismernénk a templomot, lehet, hogy csodálkozni fogunk, és feltesszük magunknak a kérdést, hogy miért építettek egy ilyen szokatlanul gyönyörű templomot egy ilyen eldugott helyen. A legenda, az emberi könny volt a szellemi építőköve, amelyekből épült a wiesi templom, a világhírű rokokó ékszer. A 18. században a Wies-templom már Európaszerte ismertté vált, mint a megkorbácsolt Megváltó tiszteletére épített barokk építészet gyöngyszeme. Ahogy Peter Dörfler írta: "A Wies egy kis mennyország a szenvedés világában."

A nem túl nagy méretű templomba belépve szinte ránk omlik a díszített belső tér. A négy nagy nyugati teológus (Szent Jeromos, Szent Ambrus, Szent Ágoston és I. Gergely pápa) szobra a tiroli Anton Sturm érett munkája. Az orgona 1957-ben készült.

Dominikus Zimmermann, aki már majdnem 70 éves volt, nem tudott megválni a templomtól, amelyet legszebb munkájának tartott. Ezért a templom bejáratához közel épített magának házat, és ott élt haláláig. Hálaadásképpen a templom sikeres befejezéséért festett egy képet, amelyen magát ábrázolja, amint a megkorbácsolt Megváltó előtt térdel.

Emellett rendkivül sok zarándoklat út vezet Wiesbe, amit a hivatalos oldalon meg is lehet nézni.

Összefoglalva Wies temploma a rokokó stílus gyöngyszeme. Akik rajonganak a templomokért, azok ne hagyják ki és remekül be lehet illeszteni a Hohenschwangau vagy Neuschwanstein-i kastély meglátogatása mellé (röpke 30 perc utazás autóval).

 Videó a Wieskirchéről: 

Megnézhetünk egy koncertet:

 Madártávlatból télen:

Szólj hozzá

Európa Németország