2017. sze 24.

Auschwitz Birkenau (Náci német koncentrációs és kivégzőtábor) - Lengyelország

írta: Gilfanon25
Auschwitz Birkenau (Náci német koncentrációs és kivégzőtábor) - Lengyelország

Auschwitz a legszörnyűbb mementója annak, hogy milyen iszonyú tettekre képes az ember saját embertársai ellen. Az a legenyhébb kifejezés, hogy felkavaró és megrázó. A többi megmaradt tábor közül is a legjobban Auschwitz szembesíti a megtörténtekkel a látogatókat. Aki már ott volt, annak örök emlékként ég be az agyába. Az ipari méretekben elkövetett tömeggyilkosságok emlékeit pedig fenn kell tartani a következő generációkban is, hogy ismételten ne forduljon elő! Erre úgy néz ki, sajnos esély sincs. Kár, hogy az emberiség nem hajlandó tanulni ezekből a fájdalmas emlékekből. Ennek szomorú okaként került fel a hely a világörökségi listára 1979-ben.

 dsc03566_2.jpg

 

http://whc.unesco.org/en/list/31/

https://hu.wikipedia.org/wiki/Auschwitzi_koncentr%C3%A1ci%C3%B3s_t%C3%A1bor

http://auschwitz.org/en/

Hasznos info a nyitvatartáshoz: https://www.zakopaneinfo.hu/

https://www.lengyelorszag.travel/hu/unesco/auschwitz-birkenau/

 

A témát számos könyv és film feldolgozta, de igazán szembesülni a nyers tényekkel a helyszínen lehet igazán. Csak a táborral kapcsolatos információkat szeretném megosztani. A többit mind a látogatókra fogom bízni. Mindenesetre én személy szerint kötelezővé tenném a tábor meglátogatását!

Krakkótól 70 km-re van a tábor, mostani nevén Oświęcimben. Cím: Więźniów Oświęcimia 20, 32-603 Oświęcim GPS koordináták: ITT.  A múzeum két nagy részből áll (korábban az Auschwitzi tábor 3 nagy részből állt - a harmadik a fegyvergyár volt). Mindkettő igazán egyedi jellemzőkkel bír. Míg Auschwitz I kőbarakkokből, épületekből áll és a kapujában az "Arbeit macht frei" felirat van, addig Auschwitz II az, amire mindenki emlékszik tanulmányai során a fabarakkokkal és az ismert bejáratával. A két tábor bejárására összesen egész napos programmal tervezhetünk.

s-l1000.jpg

Bár belinkeltem, de idézem is a zakopaneinfo.hu-t a nyitvartási és regisztrációs információkkal kapcsolatosan. Ez egyedi ismét a többi láger múzeumhoz képest, de gondolom szükséges volt a látogatók száma miatt.

" Az Auschwitz múzeum nyitvatartása:

  • December: 7:30-14:00
  • Január és November: 7:30-15:00
  • Február: 7:30-16:00
  • Március és Október: 7:30-17:00
  • Április, Május és Szeptember: 7:30-18:00
  • Május és Szeptember: 7:30-18:00
  • Június, Július és Augusztus: 7:30-19:00

Előzetes regisztráció: A múzeum 2015 január 1-től erős változtatásokat vezetett be a foglalásban, látogatásban. A változtatások lényege, hogy mindenféle látogatási formát előzetesen regisztrálni kell ITT, a fizetős szolgáltatásokat pedig előre, 100%-ban fizetni is kell, különben a foglalás érvényét veszíti. Az egyéni nem csoportos látogatáshoz be kell jelentkezni. 2015 január 1-től élő változás, hogy az ingyenes látogatók számát napi szinten limitálják (minden órában max 75 fő - egészen pontosan minden 20 percben 25 fő), és erre is előzetesen, díjtalanul, jelentkezni kell. A jelentkezést ezen az oldalon (angol nyelvű link, ezen kívül még lengyel van) tudjátok megtenni. Ehhez először regisztrálnotok kell, utána tudtok belépni. Itt a "visit for individuals" menüpontot választva, először a dátumot, majd a konkrét órát kell megadnotok. Az idegenvezető nélküli látogatást ("Visit for individuals without an educator") válasszátok. Ezek után beírhatjátok a létszámot (max 10 fő), majd meg kell adnotok, hogy honnan jöttök. Mindezek után jön a felhasználói feltételek elfogadása. Ha ezzel is megvagytok, akkor elküldhetitek a rendelést, és amit a rendszer pár percen belül vissza is igazol nektek arra az email címre, amit a regisztrációnál megadtatok.

A visszaigazolásban megküldik a(z ingyenes) jegyeket, amelyeket mindenképpen vigyetek magatokkal - a vonalkód épségére ügyeljetek - mert csak ezekkel tudtok belépni. Kiemelten FONTOS, hogy az előre el nem kelt jegyeket helyben is kérhetitek, természetesen ingyenesen akkor is, de ha minden jegy elkelt elővételben, akkor helyben nem tudtok belépni ingyenesen, idegenvezető nélkül a múzeum területére akkor sem, ha a fent megadott időkorlátokat betartva érkeztek!!!

A foglalások fizetését bankkártyás vásárlásként (vagy lengyel bankszámláról történő gyorsított utalás formájában - már ha valakinek van lengyel bankszámlája) tudjátok rendezni.

Auschwitz területére idegenvezető nélkül április 1 és október 31 között csak 8 és 10 óra között, valamint 15 óra és zárás között engednek be legfeljebb 10 fős, egyéni látogatókból álló csoportokat. 10 és 15 óra között előre foglalt csoportok látogathatják a múzeumot. Birkenau egyénileg is látogatható egész nap. Természetesen azokat az egyéni látogatókat, akik 10:00 előtt beléptek, nem küldik ki 10 órakor!

Ezenkívül a múzeum területén folyamatosan indulnak többféle nyelven csoportok, amik az érkező egyéni látogatókból verbuválódnak. A túrák időtartam 3,5 óra. 2015 január 1-től élő változás, hogy ezekre a vezetésekre csak elővételben, előzetes fizetéssel vehettek jegyet. A jelentkezést és vásárlást ezen az oldalon (angol nyelvű link, ezen kívül még lengyel van) tudjátok megtenni. Ehhez először regisztrálnotok kell, utána tudtok belépni. Itt a "visit for individuals" menüpontot választva, először a dátumot, majd a konkrét órát és nyelvet kell megadnotok. Az idegenvezetővel történő látogatást ("General tour 3,5 h") válasszátok - természetesen a megfelelő nyelven. Ezek után beírhatjátok a létszámot (külön felnőtt és külön diák kategóriában), majd meg kell adnotok, hogy honnan jöttök. Mindezek után jön a felhasználói feltételek elfogadása, valamint annak elfogadása. (Valamint számla igényeteket is itt tudjátok jelezni, és azt a regisztrációkor megadott adatokra állítja ki a rendszer.) Ha ezzel is megvagytok, akkor elküldhetitek a rendelést, és amit a rendszer pár percen belül vissza is igazol nektek arra az email címre, amit a regisztrációnál megadtatok.

FONTOS!!! A megrendelést 30 percen belül ki kell fizetnetek, különben a foglalást törlik! A kifizetés bankkártyás fizetéssel történhet, vagy lengyel bankszámlaszámról (már ha van ilyenetek) történő gyorsított, elektronikus utalással!

Fizetés után megküldik a jegyeket, amelyeket mindenképpen vigyetek magatokkal - a vonalkód épségére ügyeljetek - mert csak ezekkel tudtok belépni! Késés, nem megjelenés, lemondás (amire nincs semmilyen forma) esetén nem adnak vissza pénzt. Igazából a kifizetett rendelésekért semmilyen körülmények közt nem adnak vissza pénzt, és nem adnak lehetőséget a módosításra sem!!! 

A korábban leírt látogatási rend miatt úgy döntöttünk, hogy először a két tábor közötti ingyenes buszjárattal elmegyünk Auschwitz II-Birkenau táborba, mivel 10 után érkeztünk oda.  A busz óránként jár a 2 tábor között. Érdemes ezzel kalkulálni a menetrend tanulmányozása után. A buszról leszállva a szerintem képekről jól ismert bejárat fogad minket.

A tábor területén elég sok nagy információs tábla van. A tábor térképe

untitled.png

 

Belépve jobb oldalon pár helyreállított barakk van, mögötte a megmaradt kémények sorakoznak, amiből lehet látni, milyen hatalmas területet foglalt magába.

Középen érkeztek be a vonatok.

Bal oldalon kőbarakkok állnak.

 

Majd hátrasétálva meg lehet nézni a felrobbantott krematóriumokat és az emlékművet is.

 

 

Visszatérve a busszal megnéztük az egyes tábort. Minden kőbarakk külön tematikus kiállítás. Szerintem az egyik legszínvonalasabb kiállítás pont a magyar volt mindenféle elfogultság nélkül. Azért fel kell készülni, mert több barakk kifejezetten felkavaró pl. az összegyűjtött mindennapi használati tárgyak, bőröndök, cipők, amelyek száma megdöbbentő. Illetve több barakkban azok az országok rendeztek be kiállítást, ahonnan érkeztek rabok.

 

 Az egyes tábor térképe:

dsc03561.JPG

Képek a táborból (egyes képek felkavaróak!):

 

 

  Ha Krakkóban vagy a környékén járunk akkor ne hagyjuk ki Auschwitz-ot, de készüljünk fel, mert nem egy vidámkodós kirándulásról lesz szó!

  

Szólj hozzá

Európa Lengyelország