2018. aug 16.

Rilai kolostor - Bulgária

írta: Gilfanon25
Rilai kolostor - Bulgária

A bolgár ortodox egyház legnépszerűbb és legszentebb kegyhelye a rilai hegyek között sok meglepetéssel várja a látogatókat. A Szófiából is könnyen elérhető kolostor 1983 óta van a világörökségi listán. A korábban tűzvészben elpusztult, de 1834 és 1862 között újjáépített épületegyüttes karakterisztikus példája a bolgár reneszánsz építészetnek. Illetve megmutatja, hogy milyen módon játszott rendkívül fontos szerepet a középkorban a közösségi életben és a vallásban is egyaránt. Akár meg is szállhatunk a helyen!

 dsc09980.JPGUNESCO hivatalos oldala - Rila Monastery

Magyar Wikipédia - Rilai_kolostor

http://www.bulgarianmonastery.com/en/monastery/rila_monastery.html

https://www.rilamonastery.info/

https://www.traventuria.bg/ - napos túrák lehet itt találni

A kolostor autóval valamivel több mint másfél óra Szófiából. Az elején autópályán (Bulgáriában matricás rendszer van ára egy hétre 8€, minden infó ITT). Amint lejövünk az autópályáról nekem kifejezetten tetszett az oda vezető kis út. GPS koornáták ITT.

Tömegközlekedéssel két féle módot is választhatunk. Az első az úgynevezett shuttle busz, ami napi szinten egyszer közlekedik. Szófia központjából indul az St. Alexander Nevski térről a bazilika mögül 9.20-kor. 11.30-ra ér a kolostorhoz, majd 14.30-kor indul vissza, hogy 16.30-ra visszaérjen a kiindulási pontba. 14,99€-ba kerül oda-vissza. A jegy lefoglalható neten keresztül, így bebiztosíthatjuk magunkat.

Választhatjuk a bolgár tömegközlekedést is, amikor a busz ára egy útra 11 leva (kb. 5,5€). 10.20-kor indul 13.00-ra ér oda, de 15.00-kor indul vissza és 17.20-ra ér vissza Szófiába. Itt nem tudod biztosítani sem a helyed és nem is biztos felférsz. Én speciel az árkülönbözet kicsinysége miatt az elsőt választanám, főleg, hogy több időt is lehet eltölteni a helyen, de nincs konkrét tapasztalatom.

Még lehet választani egy napos túrákat is Szófiából, amihez hozzácsapják a boyanai templomot is, ami szintén világörökségi helyszín.

ITT találhattok több infót és linket is jegyfoglaláshoz.

Útközben is lehet találni kisebb kolostorokat, ahol érdemes megállni.

 A kolostor története a X.századra nyúlik vissza, amikor rilai Szent János (János élete ITT) a környéken vonult remeteségben, aki egyben a bolgárok védőszentje is, majd ezután majd halála után a követői kolostort alapítottak. János már életében is híres ember volt, akihez időközben tanítványok csatlakoztak és megépítették a maguk szállásait a környéken. Az egyik ilyen hajlék lett később, ami nagy és híres kolostorrá fejlődött. Hamarosan a bolgár uralkodók és előkelők is felfigyeltek a helyre és a XIV. századra komoly feudális hatalommá vált, több falu tartozott igazgatása alá a cári adományoknak köszönhetően. Ebből a korból bolgár származik a helyi kiskirály Hrelju lakótornya, ami védelmi célból emeltetett. Ezután a török hódítás következtében, noha szultáni fermánokkal erősítették meg privilégiumait, a kolostor elvesztette korábbi hatalmát és befolyását, majd miután az 1400-as évek közepén kirabolták és felégették, a kolostori élet visszaszorult egy időre.  Az elkövetkező évszázadokban a rilai kolostor a bolgár kultúra egyik centrumává vált, és erős kapcsolatokat épített ki az oroszországi, szerbiai, görögországi és román ortodox egyházakkal, de főleg az Athosz-hegyi szerb szerzetesekkel. A török időkben többször kirabolták és lerombolták az épületeket, de mindig újjáépítették őket. A kolostor mai képét a XIX. században nyerte el. 

rila_monastery_plan.png

A rilai épületegyüttes minden nap nyitva van 9.00-20.00-ig.

Az itt lévő múzeumok (Történeti múzeum, Etnográfiai múzeum, bolgár reneszánsz terem, kolostor farm) nyitva: június 1 és szeptember 30 között: naponta 8.30 és 18.30 között, október 1 és május 31 között pedig 8.30 és 16.30 között. Hrelju torony pedig június 1 és szeptember 30 között: naponta 8.30 és 18.30 között.

Magába a templomba a belépés díjtalan.

Történeti múzeum: 8 BGN

Hrelju torony , Etnográfiai múzeum, bolgár reneszánsz terem, kolostor farm: 5 BGN

 

A helyszínek könnyen bejárhatóak, rövid leírást adok, de akár a Wikipédia is nagyon jól, elég részletesen taglalja ezeket.

A Dupnitsa kapun lehet bemenni elsődlegesen a parkolóból, ahol rögtön a középen álló bazilikával találkozunk.

A Szent Szűz Születése bazilika

Amint belépünk az udvarra, az első dolog, amit megcsodálunk az a Szent Szűz Születése bazilika. A belül és kívül is gazdagon díszített ötkupolás, háromhajós bazilika Pavel Ivanovics mester alkotása 1834-37 között épült a régi, Hrejlu-féle templom helyén, melyet ekkor romboltak le. Két oldalkápolna és egy külső, fedett galéria csatlakozik hozzá. A gazdagon díszített templombelsőt a kupolák alatt és a falakon vágott ablakok világítják meg, így jól láthatóvá válik a sok falfestmény és a gyönyörűen faragott ikonosztáz, Teladour mester műve. Érdemes elidőzni a képeket nézegetve.

Hrelju torony

 A négy emeletes épületrészbe az első emeletre lehet elsőnek bejutni, aminek a bejáratánál ez olvasható:

"Stefan Dušan legfelsõbb uralkodó uralkodása alatt és Hrelja Prótobastos úr idejében, nagy munkával és nagy költséggel építették ezt a tornyot Rilai János szent atyának és az Isten Anyjának, Osenovitsa-nak, a 6843-as év ötödik indikációjában (1334-1335)."   ITT.

 A torony jól védhető volt és az első négy emelete egy-egy úgynevezett "tiszta" szobából állt. Az ötödik emeleten volt a kápolna.  Rengeteg nagyon szép és színes freskó található itt. Az "Isten átalakulása" kápolna része a legrégebbi istentiszteleteknek. A freskók a  XIV. századból származnak és egyben nagyon értékes műemlék a bolgár középkori művészetről. A kápolna többi részének történetét illetve, hogy milyen célra használták, nem ismeretes, mert a tűz tönkretette.

Kolostorépületek

 A mintegy 300 szerzetes cellák egyedülállóak a tágas verandákkal, míves kialakításukkal, faragásaikkal. A számos, a mindennapi élethez szükséges helységek mellett itt kapott helyet a múzeum is. 

 

Sokan utaznak nyáron a bolgár riviérára és egy kis kitérőt jelent a rilai kolostor (ha ügyesek vagyunk bojana templomot is mellécsaphatjuk), amit érdemes beiktatni. Emellett nagyon jó túrahely a Rilai Nemzeti Park és nem olyan messze lévő Pirin Nemzeti Park is. Van élet a bolgár tengerparton túl is!   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

Európa Bulgária