2018. nov 20.

Őrgrófi Operaház Bayreuth - Németország

írta: Gilfanon25
Őrgrófi Operaház Bayreuth - Németország

 Hat évig tartó felújítása után 2018 áprilisában újra megnyitották a bayreuthi Markgräfliches Opernhaust (Őrgrófsági Operaházat). Az 1745 és 1750 között épült barokk építészeti remekműben egyidejűleg akár 500 néző is visszarepülhet az időben, amivel megtapaszthatja, milyen is volt az akkori előadás. A színház pedig egyszerűen lenyűgöző! A város megtekintése Wagner rajongóknak egyenesen elengedhetetlen illetve minden évben a bayreuthi ünnepi játékok előadásait a Festspielhausban hagyományosan július 25-e és augusztus 28-a között tartják.  

 5acfa91e4c96bbd2198b4569.jpgKép forrása: https://deutsch.rt.com/newsticker/68251-unesco-welterbe-markgrafliches-opernhaus-in-bayreuth-wiedereroeffnet/

UNESCO hivatalos oldala

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bayreuth

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bayreuthi_%C3%9Cnnepi_J%C3%A1t%C3%A9kok

 

Bayreuthba az autóút valamivel több, mint 800km Budapestről szinte végig autópályán. Tömegközlekedéssel is jól, könnyen is el lehet jutni. Nürnbergbe megy ryanair, így oda jó áron lehet fogni jegyet és mindössze másfél óra (ITT). Onnan pedig kb. egy órás, átszállás nélküli vonatozás van még hátra a célig (infok - Deutsche Bahn ITT). A vonatjegy egy útra olyan 10-12€ körül van és a repjegyet is hasonló áron lehet kifogni! Akár egy hosszú hétvégés kirándulásnak is tökéletes! A világörökségi helyszínen kívül sok látnivaló van. Egy napba nem is fog beleférni, ha mindent meg akarunk nézni! Röviden ezekre is kitérek.

map_5.jpg

Mivel vasárnap mentünk így könnyen találtunk parkolót közvetlenül az operaház mögött és fizetni sem kellett. Figyeljétek a táblákat, mert a belvárosba nem lehet bemenni. 3 részre lehet felosztani a látnivalókat. Az egyik a belváros, amit itt a térképen is láthattok. A piros vonalon szépen végig lehet sétálni. A második a Festspielhaus és környéke. A harmadik pedig a régi palota, az Hermitage és a hozzá tartozó park. A helyek egymástól gyalog szerintem azért nincsenek közel. 

belvaros_terkep.jpg

Tehát elsőnek bemutatom a belvárost és rögtön a világörökségi listán lévő Őrgrófi operaházzal (02) kezdem. Mi is itt kezdtük a kis túránkat. Az operaház 1748 szeptemberére készült el, Württembergi Károly Jenő herceg és Elisabeth Friederike Sophie bayreuth-i hercegnő esküvőjére. Vilhelmina őrgrófné időszaka alatt volt a város történetének aranykora, aki II. Frigyes porosz király kedvenc testvére és Frigyes brandenburg-bayreuthi őrgróf felesége volt. Az őrgrófné amellett, hogy nagy híve volt a művészeteknek, még maga is írt darabokat, amiket olasz énekesek adtak elő az udvarban. Az esküvőn két olasz operát és más színházi darabokat mutattak be az újonnan épült színházban. Az operaház építésével az olasz Giuseppe Galli Bibienat (élete ITT) bízták meg, aki a bécsi udvar építésze volt ekkor. Nem keverendő össze Antonio Bibienaval aki a mantovai színházat építette, viszont ugyanazon nagy család tagjai voltak. Később fia, Carlo Galli Bibiena volt a vezető a színházban, aki az őrgrófság bukásáig számtalan színpadi tervet és dekorációt készített a különböző fesztiválokra. Az első épületrész és a homlokzat csak két évvel az 1748-as beiktatás után készült el és Joseph Saint-Pierre mérnöki munkája. Maga az operaház a kor divatjának megfelelően olasz, balkonos stílusú, amire nagy hatással volt a bécsi és a drezdai színház is. A vászonnal, kő- és fafaragványokkal gazdagon díszített nézőtér és színpad egy egységet alkot. Az oszlopokon pedig a Hohenzoller, Brandenburg-Bayreuth őrgrófokat dicsőitő feliratok találhatóak. A fa elemek abban a korban rekordidővel, mindössze négy év alatt készültek el, mivel máshol gyártották és festették le őket. A teljes restauráció 5 éven keresztül zajlott és igen meggyőző lett a végeredmény.

 Nyitva: áprilistól szeptemberig 9.00-18.00 októbertől márciusig 10.00-16.00 A látogatás túraszerű, ami egy rövid videóval kezdődik, utána pedig egy előadás keretében németül (van ritkábban angol is) elmondják az összes információt. 45 percig tart az egész és a videóval indul.

Belépődíj: 8€

Hivatalos oldal: ITT

 

 Ha tovább sétálunk a Maximilienstrassen, akkor a régi palota (11,12,13) épületegyütteséhez (nem összekeverendő az Hermitage-al). Korábban az őrgrófi kormányzatnak adott otthon 1603-tól egészen a XVIII. század közepéig, amikor tűzvészben elpusztult és az egész kormányzat átköltözött az új palotába. Jelenleg a bayreuthi művészeti múzeumnak ad otthont illetve a kápolnát lehet megnézni (éppen felújítás alatt volt). Innen rövid sétával el lehet jutni a városi templomhoz (10). A friedrichstrasse igazán hangulatos és az elmúlt 200 év nem változott, csak a lovaskocsik helyett már autók parkolnak. Megtalálható itt a Steingraeber (7)  zongorakészítő műhely, amely már Wagnernek is készített zongorát. Vele szemben van Jean Paul háza (8), aki a kor első profi írója volt (élete ITT). A Jean Paul téren pedig a korábbi bayreuthi főiskolát (6) találhatjuk, amit úgyszintén felújítottak. Amikor ott voltunk elég sok helyen lehetett látni, ahogy megújul a város.

  

Végül elérünk a Neues Schlosshoz (5) azaz az "új palotához". A korábbi  XVII. századi palota habár magában impozáns épületnek számított, már nem felelt meg a kor barokk divatjának és az 1753-as tűzvész után pedig döntés is született újjáépítéséről. Ugyanúgy, mint a Hermitage palotánál Wilhelmine őrgrófnő jelentős ráhatással volt a belső kialakításra, mint például a palota déli szárnyára, amely talán a világ legszebb rokokó belsőjét rejti a faragott pálmafákkal, festett gipszstukkókkal, virágokkal. Külön érdkesség a fürdő! Itt két kiállítást és a parkot nézhetjük meg. Tehát megnézhetjük a palota emeleti részét, ami nem vezetéses illetve a földszinten egy porcelán kiállítást. Emellett pedig vezetéses túrával meg lehet nézni a palota földszinti többi részét is, az olasz szárnyat. Ajánlom, mert érdekes és nagyon szép is egyben. A látnivalókat röviden angolul is elmondják a németül nem tudóknak.

Nyitva: áprilistól szeptemberig 9.00-18.00 októbertől márciusig 10.00-16.00. Az olasz szárnyba 30 percenként túravezetéssel lehet menni.

Belépődíj: 5,5€

 

A park már a XVI. századtól az őrgrófság tulajdonában volt és az új palota építésével ezt is felújították. Az 1679-ben telepített pall-mall játékteret (a pall-mall egy anno népszerű teke tipusú játék, amiről ITT olvashatsz többet)  is beintegrálták az új kertbe, amibe kanyargós utakat, sövényeket, pergolákat telepítettek. A XVIII. század végén angol kertté alakították sétálóutcákkal, de a domináns három főút, a központi csatorna és a geometriai kialakítás megmaradt.

plan_hofgarten.jpg

A belvárosi sétánk véget is a Haus Wahnfried-nél, ami most már a Wagner múzeumnak ad otthont (hivatalos oldal: ITT). Igen változatos a ház története. A "Siegfried-lak" sok mindent megélt: először hallhatta falai olyan kiemelkedő zenészek, mint Liszt Ferenc, Richard Wagner műveit, láthatta Adolf Hitlert, aki rajongásával, mint egy kisgyerek lépett be az ajtón, elszenvedte a bombázásokat, ahogy egy amerikai katona zongorázást mímelt Wagner zongoráján és végül lakóházból nyugodt múzeummá vált. Egy nagyon jó cikkben ITT - azaz (A Wahnfried villa tündöklése, bukása és újjászületése) elolvashatjátok részletesen a ház történetét. Állandó kiállítás található a múzeumban Wagner életéről, munkásságaáról és művészetéről. A ház ideológiai története, amelyben bemutatásra kerül, hogy lett a nemzetiszocialista időkben a ház a művészet egyik központja. Az új épületben pedig a bayreuthi fesztivál története kerül bemutatásra. 

Nyitva: Szeptembertől júniusig keddtől vasárnapig 10.00-17.00, július és augusztus naponta 10.00-18.00

Belépődíj: felnőtt 8€

 

Érdemes autóval elgurulni a Festival Theater-hez a belvárosból, ahol nagy parkolóban hagyhatjuk az autónkat. A színház környékén lehet a parkban sétálni. Wagner nevéhez fűződő színház és ezzel a Bayreuthi Ünnepi Játékok 1876. augusztus 13-án, A Rajna kincse, A Ring első darabjának előadásával nyitotta meg a kapuit. Az operát a Wagnerrel jó barátságot ápoló magyar karmester, Richter János vezényelte. A Parsifal (Wagner műfaji meghatározása szerint „színpadi szent ünnepi játék”) egyébként Wagner utolsó operája volt, amelyet szerzője kifejezetten Bayreuth számára írt, a Wagner-színház akusztikai és színpadi lehetőségei figyelembe vételével. A második világháború alatt a fesztivál gyakorlatilag a náci állam irányítása alatt állt, amely továbbra is támogatta az előadásokat a frontról visszakerült sebesült katonák számára. A katonák zöme kényszerből vett részt az operaelőadásokon, és unalmasnak találta azt. Mivel azonban „a Führer vendégei” voltak, nem panaszkodhattak. A világháború utolsó napjaiban Bayreuth kétharmada elpusztult a szövetségesek bombatámadásai következtében, de a Fesztiválpalota sértetlen maradt. A hivatalos oldalt ITT találjátok, ahol akár jegyet is vásárolhattok. Több infót olvashattok ITT a színházról.

 plan_sanspareil.jpg

Hermitage-t (Hivatalos oldal - ITT.) az őrgróf 1715-ben építette, amire később Wilhelmine őrgrófné, mint más épületre is nagy hatással volt. Az épületegyüttes folyamatosan gyarapodott több épületrésszel, mint a zeneszobával, a japán szobával illetve a park szökőkutakkal, barlangokkal. Érdemes felkeresni a Hermitage-t, amely a német XVIII. századi kertművészet egyik egyedülálló alkotása.

 Nyitva: áprilistól szeptemberig 9.00-18.00 október 1.-15 között 10.00-16.00 október 16 és március között zárva tart. Maga a park egész évben nyitva van. A vizijátékok, szökőkutak óránként mennek május közepétől októberig. Több info ITT.

Belépődíj: 4,5€

 plan_eremitage.jpg

 

Képek forrása: https://www.bavaria.by/experiences/city-country-culture/castles-palaces/hermitage-bayreuth/

Richard Wagner kör végigsétálása a elengedhetetlen a zenész rajongói számára. A Haus Wahnfried-től induló túra végigvezet a belvároson egészen a városi temetőig. Közben megismerhetjük Wagner életét, azt hogyan vált a Bayreuth a náci művészet fellegvárává, hogy milyen volt a kapcsolata Hitlernek a Wagner családdal. Hogyan akarta Albert Speer az egész városközpontot átépíteni, hogy a Festspielhaus legyen a világ legnagyobb színháza. Erről a korról egy nagyon jó cikket ajánlok ITT.

richard-wagner-in-bayreuth-english-2.jpg

richard-wagner-in-bayreuth-english-1.jpg

 Összeségében Bayreuth egy aranyos kisváros, amelyben élmény eltölteni pár napot és azt teheti fel az i-re a pontot, ha sikerült szerezni jegyet mindkét színházba.

 

 Egy teljes operát is élvezhetünk a világrörökségi operából és mi más lehetne, mint a Lohengrin:

 

 

 

 

Szólj hozzá

Európa Németország