2018. júl 14.

Ravenna kora keresztény műemlékei - Olaszország

írta: Gilfanon25
Ravenna kora keresztény műemlékei - Olaszország

Kicsit elfogult vagyok észak-Olaszországgal kapcsolatosan a természeti kincsek és főleg a sok nagyon szépen megmaradt történelmi emlékkel rendelkező bájos városok miatt. Maga Ravenna városa nem igazán fogott meg, mert vannak nála minden tekintetben sokkal szebbek, bájosabbak, de a nyolc világörökségi épület pompás és értékes képet mutat a korai kereszténységről és annak épületeiről. A mozaikok egyszerűen csodaszépek, ahogy a fényjátékban úsznak. Tehát érdemes kimozdulni Rimini strandjairól és felfedezni ezt a várost is! Nem klasszikus nyári időszakon kívül pedig Olaszország ezen része a kimondott turistaszezon levonulásával, így egész évben pedig tökéletes hely! Fapadossal akár hosszú hétvégés programnak is ideális! Ravennában még megtalálhatjuk Dante mauzóleumát is. A szépen megmaradt nyolc vallási épületével Ravenna városának kora keresztény műemlékei 1996 óta vannak a világörökségi listán.

dsc01255_2.jpg

UNESCO hivatalos oldala - Early Christian Monuments of Ravenna

Magyar Wikipédia - Ravenna

Magyar wikipédia - Ravenna ókeresztény és bizánci műemlékei

Ravenna turista oldala rengeteg hasznos információval

Romagna visit card - Ha szeretnénk bejárni a környéket érdemes beruházni

Ravenna applikáció - nagyon jó angol nyelvű applikáció

Tömegközlekedéssel a legegyszerűbb és a legköltséghatékonyabb verzió, ha fapadossal elrepülünk Bolognába (jelenleg - 2018-ban hétfői és pénteki napokon megy - Wizz oldala) és onnan pedig átvonatozunk. A vonat menetideje másfél óra és 8€ környékén vannak a jegyek, de minden infó ITT. Ahogy korábbi Modenát bemutató bejegyzésben is írtam érdemes a busradart is megnézni, elvileg időben ugyanannyi, mint vonattal. Infó ITT

Autóval Budapestről kerek 9 óra és 900km végig autópályán.  Olaszországban az autópályán fizetőkapus rendszer van és elég borsos az autópályadíj. Gorizia (határ) és Ravenna között 26,5 € az egyszeri díj. További információk ITT, ITT és ITT. Egész Olaszországra díjkalkulátor pedig ITT.

map_1_1.jpg

Ravenna városa az egyik legrégebbi Itália földjén. I.e 88-ban lakói városi polgárjogot nyertek. A város közelében lévő kikötő Augustus idejében fontos jelentőségű volt, de később az itteni hadiflottát áthelyezték (Classis). (érdemes Aquile-t elolvasni :-)) A kikötő eliszapolódott, a mocsarak elburjánzottak, s a városlakóknak többé már soha sem volt olyan anyagi ereje, hogy a várost felújítsa. A kikötőváros temetőjében i.sz. II. századra datálható már keresztény feliratok tanúskodnak az új vallás megjelenéséről. A város mártírja és védőszentje Szent Apollinaris, akinek idejét a 2. századra becsülik, de valójában csak legendákban bukkan fel. Élete ITT. Pedig elvileg az ő maradványait őrzik a Classe-i Szent Apollinariusz bazilikában, így kicsit ellentmondásos. A város első történelmileg hiteles püspöke Severus, aki részt vett a sardica-i (Szófia) zsinaton 343-ban.

A város első (római) virágkorát akkor élte, mikor Flavius Honorius császár 402-ben/404-ben a Nyugatrómai Birodalom székhelyét Milánóból ide tette át. Ekkor pompás épületekkel díszítették és a tengerig csatornát építettek. Témánk szerint ebből az időből maradtak ránk Galla Placidia síremléke és az Ortodox keresztelőtemplom. Ravenna második (gót) fénykora a népvándorlás során a második gót hullámban betört gótok, a hatalmas Theodorik és utódai 47 évig tartó uralkodása volt, mert innen uralkodtak. Ebből a korszakból maradt ránk Theodorik palotájának maradványai, a St. Apolinare Nuovo bazilika (egykor Theodorik kápolnája), Theodorik mauzóleuma, az Ariánusok keresztelőkápolnája és az érsek kápolnája. Ravenna harmadik nagy (bizánci) fénykorát a gótok Belizár, Justinianus bizánci császár vezére által történő legyőzése után élte. 200 évig itt székelt az exarcha (Bizánc helytartója). A keleti császárság területén ekkor virult az új stílus. Ravenna legnagyobb művészettörténeti értéke az, hogy ezt átplántálta a nyugatrómai birodalom-részre, s jórészt meg is őrizte őket, míg ugyanakkor a keleti császárság területét elfoglaló iszlám ezeket jórészt elpusztította, vagy generálisan átalakította. E korszak nagy emlékeinek számítanak: a San Vitale és a San Apolinare in Classe bazilika.

Aistulf longobárd király uralmának Kis Pipin frank király vetett véget 756-ban, amikor az exarchatus területét Rómának, a pápai államnak engedte át. A pápai uralomtól való elszakadás érdekében a város a német császárok pártjára állt. A pápai és császári fennhatóság között őrlődő város élére 1218-tól kezdve a pápai érzelmű Traversank, 1275-től a XV. század elejéig pedig a Polenta-család küzdötte fel magát. 1441-1509 között a velenceiek birtokolták, majd 1509-ben II.Gyula pápa és a Cambriai-Liga szerezte meg. 1797-1815 között Napóleon parancsolt, majd az olasz állam egyesítéséig, 1860-ig ismét pápai birtok volt. 

 

 

Világörökségi helyszínek megtekintés sorrendjében:

1, A Classe-i Szent Apollinariusz bazilika (Basilica di Sant'Apollinare in Classe) térképen 8-as számmal:

Mivel Rimini mellett volt a szállás, így elsőnek itt álltunk meg a várostól 8 kilométerre. Nem messze a bzilikától nagy (ingyenes) parkoló fogadja a látogatókat. Rövid séta alatt ne hagyjuk ki a bikaszobrokat.

A rómaiak hajdan forgalmas hadikikötő-városának első püspöke a vértanú Szent Apollonariusz volt, s tiszteletére emeltette a város bizánci korszakában (549) Maximianus érsek-patriarcha, amit Julian Argentarius valósított meg. Háromhajós, bazilikális elrendezésű. Még napjainkban is meglepő, tágas érzetet és nemes puritánságot sugall. Igen szépek a főhajó oldalfalait tartó 24 finoman erezett oszlopa, elefántcsont színű bizánci fejezeteivel. Felettük a ravennai érsekek mozaikképei láthatók. Nagyon szép az épen megmaradt főszentély mozaikdísze. Az évszázadok alatt elszenvedett rablások ellenére a bazilika megőrizte eredeti épülete pompáját. Az épület a harmadik (bizánci) fénykor épületei közé tartozik.

Nyitva: 8.30 - 19.30 hétfőtől szombatig, vasárnap és vallási ünnepeken 13pm - 19.30

Belépődíj: 5€

Kombinált jegy kapható (és érdemes is venni, ha csak világörökségeket akarunk megnézni): 10€ (A Classe-i Szent Apollinariusz bazilika + Theodorik mauzóleuma + Ravennai Múzeum) illetve ingyenes minden hónap első vasárnapján és Romagna Visit Card-dal. Több info: ITT.

 

2, Theodorik mauzóleuma (Mausoleo di Teodorico) térképen 7-es számmal: 

A bazilikától pár kilométerre és autóval kb. negyed órára van a mauzóleum. Többek között azért is választottuk a következő célpontunknak, mert ingyenes parkoló van mellette, amúgy is macerásabb a belvárosban parkolni és a belváros is kényelmes kisebb sétával elérhető.

A mauzóleumot a Theodorik építette 520-ban, mint isztriai fehér mészkőből készült temetkezési helyet. A felső szintet egy nagy, monolitikus kupolával díszítették, tizenkét négyzetes ívvel, nyolc apostol és négy evangélista nevével. Méretei meglepőek: 10,76 m átmérőjű és 3,09 m magasságú. A legfrissebb számítások szerint súlya 230 tonna. (Egy monda szerint a kegyetlen király úgy félt a villámlástól, hogy a kő alá menekült, de az mégis agyonsújtotta.) A király hamvai a mauzóleum emeleti szintjén elhelyezett gránit-szarkofágban nyugodtak, mindaddig, míg a keleti-gótokat legyőző Belizár bizánci hadvezér - a király ariánus-ellenessége miatti haragjában - azokat a szarkofágból kivetette és a levegőben a világ felé szétszóratta. Egy külső lépcső vezet a felső emelethez, egy kerek porfírkádhoz, ahol Theodorik-ot valószínűleg eltemették. Justinianus 561. évi rendelete után a bizánci uralom alatt maradványait eltávolították a Mauzóleumból. A mauzóleum építészeti megjelenésében - szinte robusztus durvaságában - talán a leghatásosabb ravennai emléke Ravenna és a világ nagy változásáról. Az épület a második (gót) fénykor épületei közé tartozik.

Nyitva: 8.30 - 19.00 minden nap, július 4-től augusztus 29-ig 8.00-23.00

Belépődíj: 4€

Kombinált jegy kapható (és érdemes is venni, ha csak világörökségeket akarunk megnézni): 10€ (A Classe-i Szent Apollinariusz bazilika + Theodorik mauzóleuma + Ravennai Múzeum). Több info: ITT.

 

3, San Vitale-székesegyház (Basilica di San Vitale) térképen 1-es számmal: 

A mauzóleumtól olyan 20 perc sétára található a templom (téves a bazilika megnevezés ezt az épületet tekintve,  ugyanis nem oszlopsor(okk)al elválasztott hajóterek egymáshoz kapcsolásával alakult ki. Ezért később 1960-ban XXIII. János pápa tiszteletbeli címmel illette, azóta Basilica minor (magyarul talán kis-székesegyházként fordíthatnánk), amely egyben van Galla Palcídia mauzóleumával. Theodorik-nál turista térképpel is felszerelkezhetünk, elég kulturált és nagy információs központ található ott. Az épület a harmadik (bizánci) fénykor épületei közé tartozik.

Az egyetemes művészettörténet egyik legrangosabb és legfontosabb kora keresztény alkotása. I. János pápa 525. évi ravennai látogatását követően, Theodorik halálát megelőző évben alapította Eclesio püspök (522–532). Majd Julianus Argentarius bankár finanszírozta az építkezést. A templom belső mozaik-díszítését Maximilian érsek (546–556) 548. április 19-én avatta fel. A templom centrális, nyolcszögletű alaprajzi rendszerének előképe a konstantinápolyi Sergius és Bacchus-templom. A mozaik falképek a hagyomány szerint Justinianus és felesége, Theodora ajándékaként kerültek Ravennába és mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, ők is kerültek a mozaikokra. Az ajándékozás politikai értelmezése egyértelmű: a nagyrómai birodalom örököse Bizánc és ezért a nyugati részekre is igényt támaszt, ezt szakrális és szellemi befolyásával így fejezi ki. A kupolát és a fülkéket 1780-ban felújították Barozzi és Gandolfi bolgár festőművészek, valamint Venetóból származó Guarana. Érdemes leülni és gyönyörködni a gazdagon mozaikokkal díszített templombelsőn. A padozatot is apró római stílusú mozaikok borítják, amely képet ad hogyan nézhetett ki eredeti állapotában és mennyit örökölt a római építészetből.  Több magyar info ITT.

Nyitva: 9.00-19.00

Belépődíj: 9.5€

Kombinált jegy kapható (és érdemes is venni, ha csak világörökségeket akarunk megnézni):  (Az összes világörökségi helyszínre, kivétel Classe-ba és a Theodorik mauzóleumba). Több info: ITT.

4, Galla Placidia mauzóleuma (Mausoleo di Galla Placidia) térképen 2-es számmal

Ugyanitt a templom mellett található a mauzóleum. A templomkertben meghúzódó, centrális elrendezésű, görögkereszt alaprajzú téglaépület amilyen puritán kívülről, annyira színpompás és lenyűgöző belülről a belső ragyogású polikrom mozaikdíszítés. A síremlék 440-ben épült, maga a császárnő építtette. Eredetileg Szent Lőrincnek szentelt templomként a század első felében épített (402-425) Santa Croce templom narthexének végéhez csatlakozott. Galla Placidia Theodosius lánya volt, akit a gótok elraboltak és feleségül adták Althauf nyugati gót királyhoz 414-ben. Miután férjét megölték, őt hazaküldték. Később feleségül ment III.Constantus császárhoz. Annak halála után uralkodónő lett 421 és 450 között. A mauzóleum falain az ókori mozaikkultúra emlékei láthatóak, melyet aranyburkolat fed.  A sírokban III.Valentinianus, III. Constantinus és Galla Placidia nyugszanak. Felettük bibliai jelenetek láthatóak, mint a "Jó pásztor" és a Szent Lőrinc íves ablak. A Galla Placidia mauzóleuma kétségkívül varázslatos. A kupola számtalan csillaga mélyen megrázta Ravenna sok látogatóját, például Cole Portert, aki a nászútján a városba látogatott és annyira lenyűgözte a kis mauzóleum égboltja, hogy megírta híres dalát az Éjszaka és nappal címmel. Az épület az első (római) fénykor épületei közé tartozik.Több infó ITT.

Nyitvatartás és belépődíj ugyanaz, mit a templomnál. Több infó: ITT.

5, Ariánusok keresztelőkápolnája (Battistero degli Ariani) térképen 3-es számmal

Ismét egy kisebb sétára van kb 10 perc az Ariánusok keresztelőkápolnája, amit egy kis utcában találtunk, meg nagy nehezen. Az ismételten csak puritán külsővel rendelkező épületben a mennyezeten lévő freskó számottevő csak. A nyolcszögletű épület 2,3 méterrel megsüllyedt. Sajnos, semmi sem maradt a különböző stukkókból és dekorációk közül, amelyek biztosan borították a belső falakat, csak a gyönyörűen díszített mennyezeti freskó.  A gótok az első nagy keresztény egyházszakadás során keletkezett ariánus hitet vallották, vagyis nem ismerték el Krisztus isten-mivoltját. Ebben a szellemben díszítették a kápolnát is. Kupolamozaikja egyedülálló: az egyetlen, mely meztelenül ábrázolja Krisztust, jóval Michelangelo kora előtt. Az épület a második (gót) fénykor épületei közé tartozik.

Nyitva: 8.30-19.30

Belépődíj: 1€

Több info: ITT.

6, Az Új Szent Apollinariusz bazilika (Basilica di Sant'Apollinare Nuovo) térképen 6-os számmal

 Ismételten rövid sétával el lehet jutni a keresztelőkápolnától a bazilikáig. A homlokzat jobb oldalán egy hengeres torony található, amely a IX. vagy a X. századból származik. Kívülről a classe-ihoz hasonló templom belsejében a Theodoric időszakból származó 26 keresztény jelenet az egyik legnagyobb monumentális ciklus és ugyanakkor a legjobban megmaradt mozaikművészet, amely a bizánci falmozaikok stilisztikai, ikonográfiai és ideológiai evolúcióját dokumentálja a Theodorikus korszaktól egészen Justinianus koráig.

Sant'Apollinare Nuovo bazilikáját Theodorik (493-526) építette palotája mellé és eredetileg az ariánus vallás központjaként használták. A bizánci újjászületés és az ortodox hit megerősítése után (a VI. század közepén) a háromhajós bazilikát Szent Mártonnak szentelték. A hagyomány szerint a IX. században külső támadások miatt Szent Apollinaris ereklyéit ide menekítették a Sant'Apollinare in Classe bazilikából. Ebben az alkalomból a templomot Szent Apollinarisnak szentelték, és "Nuovo" -nak nevezték (új), hogy megkülönböztessék az azonos nevű templomból a Classe-ban. A főhajót két szép klasszikus fejezetű oszlopsor határolja. A felettük levő falsávon mozaikok: balra: Krisztus élettörténete, jobbra 22 szűz, a bejáratnál 26 mártír, a kikötő-, illetve Theodorik palotája. Itt is meghatározó a fény, ahogy megvilágítja a mozaikokat. Érdekesség, hogy Boldizsárt a szerecsenkirályt ebben a korban nem a megszokottként nem ábrázolják. Az épület a második (gót) fénykor épületei közé tartozik.

Nyitva: 9.00-19.00

Belépődíj: 9.5€

Kombinált jegy kapható (és érdemes is venni, ha csak világörökségeket akarunk megnézni):  (Az összes világörökségi helyszínre, kivétel Classe-ba és a Theodoric mauzóleumba). Több info: ITT.

7, Ortodox keresztelőkápolna (Battistero degli Ortodossi vagy Neoniano) térképen 4-es számmal :

Mivel a belváros könnyen bejárható, így ismét nem kell túl sokat sétálni az egymás mellett lévő két kápolnához. Elsőnek megnéztük a keresztelőkápolnát. A római időkben vízvezeték elzáró fürdőből alakíttatta ki Neón püspök az V. század első felében, innen is fakad az egyik neve. Ekkor épült a közeli katedrális is. A tégla épület nyolcszög alakú, négy nagy külső résszel rendelkezik és 450 körül készítették el a belső díszítését. A díszítés három szintre oszlik, az alsó márványoszlopkra, a középső stukkókra és a felső részre, ami a hellén-római stílusú mozaik. A kupola mozaikján Jézus megkeresztelését láthatjuk a Jordán folyóban. Emellett megjelenik rajta a tizenkét apostol alakja és a templomi helyiségek szakrális eszközeinek képei. Az ablakoknál arabeszkek közt a próféták mozaikképei láthatók. Az épület közepén egy V. századi görög márvány és porfír nyolcszögletű kút található, amit XVI. században felújítottak, de megőrizték az eredetei elemeit. A XX. század elején Carl Gustav Jungra, a pszichoanalízis egyik alapítójára különösen nagy hatással voltak ezek a díszítések varázsa. Az épület az első (római) fénykor épületei közé tartozik.

Nyitva: 9.00-19.00

Belépődíj: 9.5€

Kombinált jegy kapható (és érdemes is venni, ha csak világörökségeket akarunk megnézni):  (Az összes világörökségi helyszínre, kivétel Classe-ba és a Theodoric mauzóleumba). Több info: ITT.

 

 8, Érseki kápolna (Capella di San Andrea vagy Archiepiscopal):

 Péter püspök (494-519) a katolikus püspökök oktatójaként Theodorik uralkodása alatt építette, amikor az ariánizmus volt a vallás fő irányvonala. Eredetileg Krisztusnak szentelték a kápolnát, de végül Szent Andrásnak szentelték, akinek relikviáit Konstantinápolyból Ravennába szállították a VI. század közepén. A kápolna boltozatán négy angyal tartja Jézus monogramját, köztük van a négy evangélista jelvénye. a múzeuma világhírű műemlékkel dicsekedhet.  Itt őrzik Maximianus császár trónját (akinek sírját a napokban találták meg a milánói metróépítkezésnél), mely az V. századból származó alexandriai vagy bizánci munka, faragványai (domborművei) részben Jézus és József bibliai történetéről szólnak, részben apostol-ábrázolások. Az ide tartozó érseki kápolnában szép padlómozaikok is maradtak ránk. Az épület a második (gót) fénykor épületei közé tartozik.

Nyitva: 9.00-19.00

Belépődíj: 9.5€

Kombinált jegy kapható (és érdemes is venni, ha csak világörökségeket akarunk megnézni):  (Az összes világörökségi helyszínre, kivétel Classe-ba és a Theodoric mauzóleumba). Több info:

 

 A világörökségi helyszíneken kívül még nagyon sok kultúrális látnivaló található Ravennában, amely több napra is ellátja a látogatót. Így csak ajánlani tudom!

 

 

 

 

Szólj hozzá

Olaszország Európa