2019. ápr 11.

Messel, fosszílialelőhely - Németország

írta: Gilfanon25
Messel, fosszílialelőhely - Németország

Óriási szerencsének és komoly mentőprogramnak köszönhető, hogy a messeli fosszílialelőhely nem egy szemétlerakó lett (szó szerint), hanem 1995-ben a világöröksége részévé vált és ezzel megmenekültek az ősmaradványok attól, hogy a szeméthegyek alatt örökre eltűnjenek! Itt találták meg Idát is, a 47(!) millió éves makiszerű teremtményt, akinél közelebbi közös őshöz már nem nagyon juthatunk ezen a ponton egyes tudósok jelenlegi álláspontja szerint.  Az említett mélyedés az 57-36 millió évvel ezelőtti eocén kor egyik leggazdagabb lelőhelye, ahol korai hüllők, rovarok, főemlősök, madarak és denevérek maradványait találták már meg. dsc05276.JPG

Hasznos linkek: 

UNESCO hivatalos oldala - Messel Pit Fossil Site

Hivatalos oldal - www.grube-messel.de

messelmuseum.de - Messeli múzeum hivatalos oldala

Trunkó László írása A messeli olajpala és az emlõsök fejlõdéstörténete - nagyon jó és részletes írás

Angol wikipedia - Messel Pit

 

terkep_8.jpg 

Messel városa autóval nem egészen fél óra Frankfurtból. A "messeli gödör" azaz UNESCO Welterbe Grube Messel előtti parkolóban kényelmesen leparkolhatunk, nem fizetős. Frankfurtból ha megyünk, Darmstadtban át kell szállni buszra vagy vonatra (úgy akár fél óra is lehet, ha elcsípünk egy csatlakozást.) (Deutsche Bahn oldala ITT). Vonatnál hozzá kell venni egy nagyobb sétát is a vasútállomástól, kb 2 km. (Menetrend ITT, ez a 2019-es, de mindig érdemes rákeresni a legfrissebbre). Darmstadtból induló buszok menetidejét és menetrendjét ITT találhatjuk és ITT vannak infok. Grube Messel Besucherz. Abzw megállóhelyen kell leszállni és onnan 500 métert kell sétálni.

final.jpg

Cím: Roßdörfer Str. 108 64409 Messel Németország (GPS koordináták ITT)

Nyitva: minden nap 10.00-17.00

Belépődíj: Látogatóközpontba 10€, vezetés a látogatóközpontban 14€

                 1 órás vezetés a lelőhelyen 7€, kombinált jegy: látogatóközpont és 1 órás vezetés a lelőhelyen 14€

A környéken kisebb túrákat is csinálhatunk, ahogy a parkolóban lévő táblán is látható.

Érdemes először a túravezetést megnézni, utána a látogatóközpontot, mert ezzel időt spórolhatunk.

A látogatóközpontban lévő kiállítás eléggé közérthetően és interaktív módon mutatja a hely kialakulását. Inkább gyermekeknek szóló kiállításról van szó, mélységében nem megy bele a témába. A mai napig nincs egyértelmű magyarázat a hely kialakulására, amiről Trunkó László is nagyon szakszerűen ír (korábban belinkeltem, de ismét ITT), de az tudott, hogy különböző rétegmozgásoknak köszönhetően alakult ki egy tómeder. Az egykori tó kb. 190 m vastag rétegsora kaviccsal és homokkal kezdődik, amelyre ráülepedett az olajpala. A sorozat agyagos-homokos rétegekkel zárul.  A lerakódás idején az olajpala laza, magas víztartalmú iszap volt, mely ugyan a fedőrétegek terhe alatt idővel szilárd palává tömörült, de a kőzet víztartalma ma is eléri a 40%-ot. A szervesanyag-tartalom majdnem 15%-ot ér el és az összesen lebányászott kb. 20 millió tonna kőzetből 1 millió tonna olajat nyertek. Ez persze manapság szinte semmi, de a meglepően hosszadalmas bányászat (1875–1962) a kőolaj tömegfogyasztása és tömegimportja előtt folyt, és nem benzint gyártottak a palából, hanem különféle, az évtizedek folyamán változó célokra bányászták. A bitumen ez esetben algákból származik. 

Az első ősmaradványt – egy krokodilt – már 1875-ben megtalálták. A bányászkodás, majd a rendszeres ásatások nagy mennyiségű növényi és állati maradványt hoztak napvilágra, így kiválóan ismerjük a flóra és fauna összetételét. 

Összesen a következő fontos leletek kerültek elő:

- Korai főemlős fosszíliák

- Kilenc pár fosszilis teknős

- Több mint 10.000 fosszilis hal több fajból

- Több ezer vízi és szárazföldi rovar, néhány még világos színben is megmaradt

- Számos kis emlős, köztük törpelovak, óriás egerek, sündisznók, farkasok és denevérek

- Nagy számú madár, különösen sok ebből a ragadozó faj

- Krokodilok, békák, teknősök, szalamanderek és más hüllők vagy kétéltűek

- Több mint 30 különböző növényfaj maradványai, köztük pálmalevél, gyümölcs, pollen, fa, dió és szőlő

Az angol wikipédia oldalán tételesen el lehet olvasni (ITT) illetve a korábban említett írásban részletesen bemutatásra is kerülnek.

 

A túrán levezetnek a tóhoz és közben több állomásponton keresztül mutatják be a helyszínt, az itt elő faunát (különböző fényképeket adnak körbe növényekről). Az egyik állomásnál egy hatalmas fosszília "dombnál" mi is keresgélhetünk, de ha találunk is azt, nem lehet hazavinni. Bemutatják azokat a teknősöket akik párzás közben pusztultak el (valószínűleg a tó mélyebb rétegébe csúszhattak le, ahol feltevések szerint a mérgező gázok okozhatták halálukat) és itt találtak meg. A különleges fosszíliákról ITT olvashatsz többet.

Ihatunk a mélyből feltörő kristálytiszta vízből is. A túra végén pedig körbeadnak fosszíliákat is. Nekem kifejezetten tetszett a kapu, amin bementünk, a felirat szinte olyan volt mint a Jurassic parkban, csak német verzióban. "Lebensgefahr". A túra amúgy német nyelvű volt, de rövidebben angolul is elmondták illetve lehetett is közben kérdezni. A túravezetőnk nagyon figyelmes volt.

 

Messel városában egy kicsi múzeum is található, a Fossilien- und Heimatmuseum Messel. Ha megnéztük az információs központot, akkor semmiféleképpen ne hagyjuk ki. Tényleg pici, de nagyon jó. A parkolás igen nehézkes a környéken, oda kell figyelni.

Cím: Messel, Langgasse 2

Nyitvatartás: áprilistól októberig naponta 11.00 és 17.00 között, novembertől márciusig hétvégén és ünnepnapokon 11.00-17.00)

Belépődíj nincs, de illik adományozni, főleg azért is mert nagyon segítőkész volt a hölgy és végigvezetett minket, mindent elmondott.  

 

Messel környéki emberi települések első és legrégebbi bizonyítéka egy 4000 éves neolitikus csésze és egy balta.  A római birodalom idejéből már több tárgyi bizonyíték van. Ezeket a tárgyakat az akkori közigazgatási központból, Dieburgból hozták el a messeli erdőkbe. Miután a germán törzsek legyőzték a rómaiakat, a népvándorlás alatt frankok települtek be, akik egyben keresztények voltak. A Messel történetének legfontosabb dokumentuma ebből az időszakból származik: az 800. január 18-i Lorsch-apátság adományozási okirata és ezzel egyidejűleg dokumentálják, hogy Messel már zárt város volt. A Lorsch-i kolostor 1232-es feloszlatása után Messel felett a mainzi apátság vette át a befolyást. A messeli templom 1432(?)-ben épült, míg 1545-ben a várost is elérte a reformáció. 1666-ban véget ért egy hatalmas pestisjárvány és a város folyamatosan növekedett, visszanyerte a harmincéves háború előtti szerepét. Habár 1859-ben tömegek vándoroltak ki a városból Amerikába, az előző évben megnyitott olajpala gyárban sok új munkahely létesült. 

 

A messeli barnaszén fűtőanyagként nem volt használható, viszont a belőle kinyerhető kőolaj már annál inkább. A megalapított Gewerkschaft Messel elsődleges célja kátrány és paraffin kinyerése volt. Ezekben a kezdeti években még keresték a megfelelő módszereket a nyersolaj-termelésre. Forgókemencékkel sikerült végül kinyerni az itt lévő alanyanyagból az olaj 95%-át. A paraffin és a kátrány mellett a benzin és a dízel is fontos termék lett. 1924 és 1945 között  Gewerkschaft Messel az IG Farben tulajdonába került. A kémiai óriás technikai ismerete jelentősen javította a gyár ásványi olaj kitermelés teljesítményét. 1924-ben Messel a teljes német kőolajtermelés mintegy 25%-át termelte! 1945-ben a bombázások jelentősen megrongálták a gyárat, a kemencék megsemmisültek. A háború után a munka az IG Farben részeként az amerikai adminisztráció alá került. A háború előtti termelés gyorsan helyreállt. 1962-re viszont már nem volt profitrentábilis a kitermelés és bezárt a gyár. Később szemétlerakóként akarták hasznosítani a helyet, de sikerült megmenteni és a világörökség részévé vált. 

 A múzeumban eredeti és replika leleteket lehet megtalálni. Az alsó szinten maketteken lehet látni a régi gyárat és kitermelést. Emellett megtalálhatjuk Idaról készült replikát (az eredeti más múzeumban van), aki lehet a leszármazása ma élő emberszabásúaknak és az embernek is. Erről olvashatsz bővebben ITT és ITT. Emellett találhatunk jó pár törpelovat, krokodilt, hüllőket, denevéreket. Nekem ez a múzeum több infót és hozzáadott értéket adott amúgy, mint a lelőhely, tehát azt ajánlom, hogy ne hagyjuk ki, ha teljes képet szeretnénk kapni.

 

Tényleg nehezen fogható fel, hogy több millió éves leletekről van szó, de rálátást kapunk, hogy milyen lehetett Európa abban az időszakban, milyen állatok éltek és abból hogyan fejlődött ki a mai állatvilág és ezzel is tovább tágul a látásmódunk. 

Videók:

Szólj hozzá

Európa Németország