2019. jún 18.

A Lorschi Bencés Apátság az Altenmünster kolostorral - Németország

írta: Gilfanon25
A Lorschi Bencés Apátság az Altenmünster kolostorral - Németország

A lorschi és az ún. Altenmünster kolostornak fontos szerepe volt az európai kultúrtörténetben és a korai középkorban a Frank Birodalom egyik szellemi és kulturális központja volt. A volt kolostor melletti múzeumban megnézhetünk többféle kiállítást, amiben szerepel a kolostor története, egy népművészeti rész és egy dohánygyűjtemény is. Sajnos, csak egy kis része maradt meg mindkét kolostornak, de azok is igen figyelemreméltóak. A sértetlenül maradt bejárat, a "királyi csarnok" Németország legrégebbi egészben fennmaradt kőépülete a római kor utáni időkből. dsc05632.JPG

UNESCO hivatalos oldala - Abbey and Altenmünster of Lorsch

Wikipédia oldala - Lorschi bencés apátság

Wikipédia oldala - Lorschi kapucsarnok

Hivatalos oldal magyar nyelvű kiadványa

Wikipédia oldala - Karoling művészet

Hivatalos oldala - https://www.kloster-lorsch.de/

 

map_6.jpg

Lorsch városkája Frankfurtból autóval 40 perc alatt elérhető, míg tömegközlekedéssel kb 1,5 óra blensheim-i átszállással. (Infó: ITT). A város szélén több ingyenes parkoló van, ahonnan pár perces sétával elérhető a belvárosi rész.

csm_map_c2d4bd7560.jpg

A kis városka (olyan 13000 fő körüli lakossal) kényelmesen bejárható, kiülős részeken éttermekkel, kávézókkal. Nagyon kellemes hely. Az egész egy napos kirándulás keretében végigjárható, könnyed túra. Viszont nem érdemes rajta emiatt csak úgy átfutni.

 

A belváros közepén, közvetlenül a királyi csarnok mellett található meg a barátságos városi múzeum. Érdemes megnézni. A legfelső emeleten néprajzi, a középső szinten az apátság története, a lenti két szinten pedig dohány kiállítás tekinthető meg.

Nyitva: keddtől péntekig 10.00-17.00 Belépődíj: 3€, részt lehet venni vezetett túrán is 6€-ért 11.00 és 16.00 között óránként indul. Ezenkívül több másféle túra is van a városban, amiről ITT olvashattok.

UNESCO Welterbe Kloster Lorsch
Nibelungenstraße 32 | 64653 Lorsch

A földszinten egy kisebb kiállítás van a katedrálisról és a történetéről. Magyar nyelvű brosurát lehet kérni (képeken elolvashatjátok), amelyben elolvasható Lorsch története, de fentebb a Wikipediát is becsatoltam. 

 Pár kép a kiállításról:

 Mi ezután a legfelső emeleten folytattuk, ahol néprajzi kiállítás volt. Itt megismerhettük a babaháztól, a fajanszokon keresztül a háztartási eszközök garmadáját. 

A középső szinten maketteket lehet találni a régi kolostorról.

Az alsó részen (2 szinten is) pedig minden részletre kiterjedő kiállítás látható a dohányfeldolgozásról és dohányfogyasztáshoz használatos eszközökből. Megtalálható mindenféle doboz, pipa, gépek stb. Két Guinness rekorddal is büszkélkedhet a múzeum: itt található meg a világ legnagyobb működő pipája és a világ legnagyobb "púderspray" gyűjteménye. 

Magából a kolostorból nem sok minden maradt meg, csak a kolostor egy része és a császári csarnok. A kapucsarnok a VIII. század végén épült, majd később lerombolt karoling kolostor egyetlen megmaradt épületrésze. "A régészeti feltárás alapján arra lehet következtetni, hogy a csarnok eredetileg is egyedül állt, azonban eredeti funkciója máig ismeretlen. Lehetett könyvtár, bírósági tárgyalóterem, fogadóterem, királyi szálláshely vagy akár a lorschi nazarius-relikvia épülete, akár diadalkapu (az alsó átjárható rész). Szintén elképzelhető, hogy az épületet több célra is használták. A falak belső újradíszítése és újrafestése utalhat arra, hogy már a karolingi időben új funkciót kapott az épületet." Többet olvashattok róla ITT.

 

Ha elsétálunk az altenmünsterhez, ami olyan 20-30 perc séta, akkor dohányföld és egy nagy dohánytároló mellett vezet az utunk. Sajnos a benti részt nem lehet megnézni. A dohányról és a dohánytermesztésről ITT olvashattok bővebben.  

A régi Altenmünsterből már csak az alapok maradtak. A templom és az első fából készült kolostorépületek ezen helyezkedtek el. Egyes nyomok arra utalnak, hogy már 764 előtt is létezett itt egy templom, amelyet ugyanez a grófi család építtetett és amelyet Szent Péternek szenteltek. Valószínűleg 764-ben ezt a templomot bővítették kolostorrá, hogy a család sírhelyéül szolgáljon és 764-ben átadták metzi Chrodegang püspöknek, aki Williswinth és Cancor rokona volt.

Lorsch határában található a Laureshami karolingi majorság, amely 2012 májusában jött létre. A 4,1 hektáron fekvő terület a korhű másolata egy VIII-IX. századi kora középkori udvarnak. Emellett a hely egy régészeti kísérlet helyszíne is, ahol különböző mezőgazdasági módszereket is tesztelnek. Itt megtaláljuk a korszak jellemző épületeit (legyen az templom, pékség, kutak stb.) és állatait, amit egy túra alatt ismerhetünk meg. 

Nyitva: keddtől péntekig 11.00, 13.00, 15.00 és 17.00 órai kezdettel túravezetéssel; hétvégén 11.00 és 17.00 között óránkénti túravezetéssel

Belépődíj: 7€

 

Szubjektív vélemény:

ami tetszett:

  • nyugodt hely, bájos kisváros, nem sok turistával
  • egy nap alatt kényelmesen végigjárható
  • apró múzeum méretéhez képest igazi tartalommal megtöltve
  • magyar nyelvű ismertető
  • könnyen találni parkolót, minden kis sétával elérhető
  • megismerhető a kora középkori élet

ami annyira nem tetszett:

  • olyan mélységi dolgot nem láttam, sok pluszt az eddigiekhez képest nem adott

 Összességében egy nyugodt kis hely bájos városkával.

 

 

 

 

Szólj hozzá

Európa Németország