2018. jún 26.

Az „Óriások Átjárója” (Giant's Causeway) és a hozzá tartozó tengerpart - Egyesült Királyság

írta: Gilfanon25
Az „Óriások Átjárója” (Giant's Causeway) és a hozzá tartozó tengerpart - Egyesült Királyság

Két legenda is él, amelyek szerint az ír óriás Finn MacCool (Fionn mac Cumhaill) építette a hatalmas kőhidat. Az egyik szerint, hogy elpusztítsa a skót Finn Gall Hebridákon fekvő erődjét, míg a másik szerint szerelmes lett a Staffa szigetén élő óriáshölgybe és oda szeretett volna eljutni. Bármelyik is legyen, a természet egy nagyon egyedi és érdekes természeti kinccsel ajándékozott meg minket a hatalmas bazaltoszlopok együttesének formájában. Nem mellesleg egy északi Trónok harca túra kihagyhatatlan része a többi fantasztikus helyszínnel együtt! Észak-Írország egyetlen világöröksége 1986 óta a szerepel a listán.

dsc03617.JPG

http://whc.unesco.org/en/list/369

http://www.giantscausewayofficialguide.com/

https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%93ri%C3%A1sok_%C3%BAtja

 

 

Elsőnek bemutatom magát a világörökséget és utána hozzá kanyarítok egy jó kis utitervet!

1_map.jpg

Óriások átjárója északon az atlanti-óceán partjainál található nem messze Bushmills városától (tehát egy jóféle whisky-t is leguríthatunk mellé -  ITT olvashattok egy rövid kis cikket, hogy whiskey vagy whisky ). Autóval van a legkönnyebb dolgunk, tágas parkoló vár mindenkit (GPS koordináták: ITT). Tömegközlekedéssel menjünk el vonattal Coleraine-ba (Londonderry és Belfastból is jár közvetlen járat). Onnan pedig a 172-es ulsterbusszal lehet eljutni a helyre. Menetrend: ITT. A látogatóközpont mellett lévő parkolóban állhatunk meg. Az új látogatóközpont 2012 júliusában nyílt még, amit Heneghan Peng tervezett. Azóta 150 ország 300.000 látogatója ismerte meg.

 

A látogatási központ nyitvatartása FIGYELEM a hivatalos honlapon sem a jó dátumok, időpontok szerepelnek!!:
január, február 0900 - 1700
március, április, május 0900 - 1800
 június 0900 - 1900
július, augusztus, 0900 - 1900
szeptember 0900 - 1900
október 0900 - 1800
november, december 0900 - 1700

 

A belépődíj felnőtt részére 11.50£, ami magába foglalja a látogatóközpontba a belépőt és a parkolási díjat. Maga a világörökségi hely megtekintése ingyenes, viszont ha igénybe veszünk bármilyen szolgáltatást a látogatóközpontban, akkor már a díjat ki kell fizetni, ezen szolgálatásba tartozik a parkolás is. Viszont mi úgy jártunk, hogy 2 perccel értünk oda zárás előtt, így oda bemenni nem tudtunk, DE magát az világörökségi helyszínt amúgy is meg lehet nézni. Nem akarok arra buzdítani senkit, hogy emiatt zárás után menjen, de ezzel számolni kell. A parkolóból elsétáltunk (kb 25-30perc) az átjáróhoz. Aki kényelmes az igénybe veheti a helyi kisbuszt is 1£/útért és pár perc alatt odaérhet. Gyalog több útvonalat is választhatunk. Mi a legegyszerűbbet választva a kéken mentünk.

 

"60 millió évvel ezelőtt, a paleogén időszakban az Ír-sziget ezen részén jelentős volt a vulkáni aktivitás. Olvadt kőzet hatolt át a korábbi mészkőfelszín repedésein, és kiterjedt lávamezőket hozott létre. Három egymást követő időszak kitörései formálták a mai felszínt, melyek közül a középsőben alakultak ki az Óriások útját alkotó jellegzetes oszlopos bazalt formák. Ahogy a kiömlő láva hűlni, és ezzel együtt zsugorodni kezdett, repedések keletkeztek a felszínén. Az egyenletes hűlés a repedések ismétlődő méhsejt mintázatát hozta létre, melyek azután változatlan formában hatoltak a mélyebb rétegekbe, amint azok is fokozatosan lehűltek, így kialakítva a megszilárdult láva poligon hasábokból álló belső szerkezetét. Az elkövetkező évmilliók eróziója tette azután láthatóvá e belső rendszert, lekoptatva a felső (nem oszlopos) közetréteget és különböző magasságúra erodálva az egyes oszlopokat." - Wikipédia A képződmények három időszak vulkanikus időszak alatt képződtek. Amúgy a bazaltoszlopok közel fele 6 oldalú, míg 31 százalék 5 oldallal rendelkezik. A ,,cölöpök" 19 százaléka 7 oldalú, s mindössze 2 százalék határolódik négy vonal által. Érdekesség emellett, hogy ilyen képződmények a badacsonyi hegységben is megtalálhatóak.

 

"Történetileg a területet 1692-ben fedezte fel Derry egyik püspöke, de csak egy évvel később került a világ tudomására egy újságcikk nyomán. Igazi nemzetközi figyelmet viszont csak azután kapott, hogy a dublini festő Susanna Drury 1739-ben vizfestményeket készített e különös képződményekről. Említést tesz róla az 1765-ben kiadott francia Encyclopédie 12. kiadása, és Drury egyik metszete megjelenik az Encyclopédie 1768-as illusztrációs kiadásában is. A képhez tartozó magyarázatban Nicolas Desmarest francia geológus véli először az Óriások útja bazalt oszlopait vulkáni eredetűnek."

Végül pedig a legendák szerint egykor az ír óriás, Finn MacCool (Fionn mac Cumhaill) utat épített magának tengerparti, antrimi otthonától az atlanti vizeken át esküdt ellensége, a skót Finn Gall Hebridákon fekvő erődjéig. Százával szedte össze a hosszú kőcölöpöket, sorjában leverte őket a tengerfenékbe, aztán hazatért, hogy kipihenje magát, mielőtt támadásra indul Finn Gall ellen. De a ravasz skót óriás megelőzte, maga ment át szigetéről, Staffáról Írországba. MacCool feleségének azonban sikerült elhitetnie vele, hogy az alvó óriás csak a kisfia. Finn Gall megrettent, (mekkora lehet akkor az apa…?) Ezért aztán ijedtében elmenekült. Amikor kiért a tengerre, felszaggatta maga mögött az utat, hogy senki se járhasson többé rajta. A másik történet szerint az írek hírhedt és közkedvelt óriásalakja, Finn MacCool vagy Fionn MacCumhail szerelmes lett a Staffa szigetén élő óriáshölgybe, ám közéjük állt a tenger. MacCool ekkor a szíve hölgyének készített utat a két partszakasz közé levert cölöpök segítségével.

"Az itt található közetek, sziklák közül néhány – az évmilliók időjárási viszontagságainak kitéve – úgy formálódott, mintha emberkéz (vagy óriás) alkotta volna őket. Ilyenek például Az óriás csizmája, az Orgona, az Óriás szeme, a Pásztorlépcső, az Óriások hárfája vagy a Kéménysor."

 

 

 Jöjjön az extra a világörökséghez:

Észak-Írosrszág illetve Belfast könnyebben elérhető, mint gondoljuk. Dublinba megy a Ryanair és onnan közvetlen vonatozással el lehet jutni. Időben sincs messze és anyagilag is vállalható. Több infó. ITT.

 Trónok harca túra északi kör mindenképpen élmény, de aki nem ismeri a sorozatot és úgy nézi meg ezeket a helyszíneket valószínűleg kedvet kap hozzá, hogy meg is nézze. Bizton állíthatom, hogy Észak-Írország fantasztikus hely! Több cég is ajánl ilyen túrákat mindenkinek vérmérséklete és pénztárcája szerint. Mi azt a variációt választottuk, hogy kinéztük az egyik ilyen meghirdetett túrát és kis munkával (amit itt majd olvashattok) bérelt autóval lenyomtuk (ennek több oka volt: az egyik a szabadság élménye, a másik a gyerek, aki így jobban bírta, viszont biztos nagy előnye ezeknek a túráknak, hogy költségek szempontjából valamivel magasabb, de sok sztorit mesélnek el amire egyedül nem jövünk rá). Tehát én ajánlom a túrán való részvételt, mert kényelmesebb és több háttértörténet megismerhető, de igaz, hogy kötött is. Alapvetően ennek az oldalnak a túráját vettük alapul (ITT), de elég fedésben van a többivel. ITT, ITT és ITT is találhatóak túrák. Vagy tudom ajánlani Dublinból a Paddywagon-t is, elég jókat hallani róluk. Oldaluk ITT. Dublinból és Belfastból is van indulás. 2 kör van. 2 nagy kört lehet megkülönböztetni: Belfasttól északra illetve délre eső helyek. Először röviden az északi részt mutatom be, majd a délit. Mindkét köthöz még lehetne kisebb helyszíneket adni, ezek a fő helyek. ITT olvashatsz több helyszínről.

 34158617_2094521780836991_5752095591811252224_n.jpg

Első helyszín egy igazi normann vár, a Carrickfergus Castle. Belfastból autóval 18km és 25 perc. Külön élmény rászokni a mérföldekre :-)  A túrán résztvevők csak fotószünetet tartnak, mi be is mentünk. Az 1177-ben épített várat az évszázadok során háromszor építették át és egészen 1928-ig aktívan használta katonaság helyőrséggel együtt. Nyitva: az info központ 9.00-től míg a nagy torony és a belső udvar 10.00-től zárás 17.00-kor. Belépő: 5,5£. Hivatalos oldal: ITT, története ITT. GPS koordináták ITT.

A vártól érdemes a parton végigmenni autóval is, mert egyszerűen meseszép! Ha van időnk érdemes megállni Glenarmban. Ez a kép mindent elmond, nagyon hangulatos.

dsc03490.JPG

A következő helyszín a Cushendun Caves, ahol a történet szerint Melisandre, a vörös papnő megszül egy démoni teremtményt. Ez Carrickfergus Castle-től 65km és 1 és negyed óra autóval. Ez a leghosszabb egyben táv, de a legszebb rész is. A városka közepén egy kis parkolóban állhatunk meg, ahonnan sétával könnyen megközelíthető a barlang. Egy kis tábla hivja fel a figyelmet a helyszín fontosságára. A barlang érdekes, de sok látnivaló nincs. Ez tényleg csak a sorozatfanok helye. GPS koordináták ITT.

 

Jöjjön a következő, amit ha sorozatfüggő vagy ha nem, akkor sem hagyhatod ki! Cashendum Caves-től 30km és 30 perc.  Ez Carrick-A-Rede Rope Bridge és a Larrybane Quarry. Ezt a fantasztikus kötélhídat egyszerűen vétek kihagyni, ha Észak-Írországban járunk! A sorozathoz úgy kapcsolódik a helyszín, hogy a leghátsó parkolóban vettek fel jópár jelenetet. Természetesen itt is megtaláljuk a hozzá tartozó táblát. A sziklák közt 30 méter magasságban lévő első hídat 350 évvel ezelőtt készítették a helyi halászok. Arra számítani kell, hogy sokan lesznek és óránként limitálva van a hídon átkelők száma. A belépődíj 8£, viszont ha nem megyünk át a hídon addig ingyenesen elmehetünk. Ne hagyjuk ki az 1£-ért megvehető emléklapot sem (a jegyirodás bódéban vehető meg). A hídig azért el is kell sétálni, kb 30 perc. Babakocsival ne menjünk mert lépcsők is vannak. Hivatalos oldal: ITT. Egy kis ismertető angol nyelven: ITT. GPS koordináták: ITT. Tömegközlekedéssel Coleraine-ből a 172-es busszal, vagy Belfastból a 252 és 256-os Ulsterbusszal. Ennek viszont nézzetek utána! Az egész nagyon jó és akár fél napot is lehet itt lenni, ha nem sietünk.

 

A következő hely ismét csak egy kis fotószünetes hely, ami Ballintoy Harbour. A kötélhíd parkolójától 3km és 10 perc. Szűk kis úton lehet eljutni, ahol azért parázik az ember, hogy nehogy szembeforgalom jöjjön. Főleg mire megszokja a balos vezetést ;-) Igazán hangulatos tipikus északi kis öböl. GPS koordináták: ITT. Bár elég egyszerűen meg lehet találni táblákkal is ha a Giant's Causeway felé megyünk. Egy kis angol nyelvű info: ITT.

 

Giant’s Causeway már fentebb bemutatásra került. Az öböltől 15km és 25 perc.

Nekünk sajnos a nyitvatartás miatt nem fért már bele a Dunluce Castle. 1200-as években építette Richard de Burgh, majd a skót Macdonnel klán tulajdonába került. Később pedig még Winston Churchill tulajdonában is volt a vár. A spanyol Armada hajóinak eltűnése után az a monda járta a környéken, hogy a Giant's Causeway öblében fekszik az egyik hajó roncsa. 1967-ben a legenda igazolódott, hisz a belga mélytengeri archeológus, Robert Stenuit a felszerelési tárgyak és ékszerek egy részét megtalálta. A leletek tanúsága szerint tényleg az öbölben a vár közelében süllyedt el 1588-ban az Armada legnagyobb hajója, a háromárbócos Girona. Emellett az a monda járja, hogy éppen egy esküvőt tartottak a kastélyban a 17. században egy viharos napon, amikor is a konyha a tengerbe zuhant, egyetlen konyhai kisegítő fiú élte túl a katasztrófát; ő éppen a konyha azon sarkában ült, ami épen megmaradt.

Nyitvatartás és belépődíj ITT. Angol nyelvű leírás ITT. GPS koordináták ITT. A fotó forrás és egy kis angol nyelvű leírás: ITT. Végül egy jó kis magyar nyelvű leírás ITT. A világörökségtől 10km és 20 perc.

 dunluce-castle.jpg

A túra utolsó helyszíne  ismét egy fotómegálló, ami a Dark Hedges. A kastélytól 20km és 25 perc.Talán a sorozat nélkül is felismerhető, mert elég jellegzetes helyszín a világon. MIndenképp érdemes megállni és végigsétálni. Autóval nem lehet már bemenni, mert lezárták. A végére beraktam egy képet a sorozatból.

 

Ez volt egy jó kis kiadós északi kör. Emellett van egy kisebb, de az is ennyire izgalmas! Ráadásul a déli kör Dublinból is elérhető.

2_map.jpg  

Első ilyen hely Inch Abbey, ami egy XII. századi kolostor romjai, ami egy kis tó mellett fekszik. Igazán hangulatos kis hely. Angolul a története ITT. Infók: ITT. GPS koordináták: ITT. Belépődíj nincs.

 

Innen nem messze található National Trust Castle Ward azaz "Deres". Nagyon sok jelenetet vettek fel itt. Akár egy teljes napot is el lehet itt tölteni! Itt külön kell választani magát a kastélyt és a körülötte lévő parkot. A kastély nem volt a sorozatban, de érdekes. Egy óra alatt mutatják be az épületet, amit egy nagyon szép virágos park vesz körül. Külön érdekessége, hogy a házaspár kölönböző ízlése miatt két különböző stílusban épült meg. Története ITT olvasható. Hivatalos oldal nyitvatartással, belépődíjjal, infókkal: ITT.

 

A parkban pedig megnézhetjük Derest, az Ikreket és megannyi más helyet a sorozatból. Van külön Trónok harca térkép is, ahol jelölve van az összes helyszín. A park önmagában is kellemes hely. Helyben is lehet szerintem csatlakozni túrákhoz, de ezt nem próbáltuk. Több infó: ITT.

 

  

Végül pedig ne hagyjuk ki a Tollymore Forest Park-ot. Itt is jópár jelenet lett rögzítve. A parkolóból 10.00-kor és 15.00-kor indul túra amihez csatlakozni lehet, majdnem 2 órás! Több infó: ITT.

tollymore_map_online_v3.jpgKép forrás: http://www.gameofthronestours.com/tollymore/

Mindenkinek csak ajánlani tudom Észak-Írosrszágot, mert csak pozitív tapasztalatom van, mind a látnivalókkal, mind az emberekkel kapcsolatosan! 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

Európa Egyesült Királyság