2018. jún 09.

Utazási Tuti Tipp Portugália - Lisszabon és környéke

írta: Gilfanon25
Utazási Tuti Tipp Portugália - Lisszabon és környéke

Portugália és a lisszaboni régió kifejezetten izgalmas hely azoknak, akik a történelmi látnivalók miatt látogatnak ide, illetve azoknak is akik csak pihenés szempontjából érkeznek. Ez könnyen betudható a kellemes klímának, mert például nincs jobb, mint egy téli hónapban pár napot a tavaszban tölteni, a nyaralásról nem is beszélve. Rengeteg pompás hellyel pedig nem is lehet betelni! Az elmúlt írásokat egy kicsit egybegyúrom egy komplett kirándulási tippet adva! Mivel a szakirodalomban egész könyvek jelentek meg és ekkora terjedelmet nem is lehet ezért teljesség igénye nélkül vágok bele. Nem mellesleg ajánlom a "Nyitott szemmel" sorozat Portugália és/vagy Lisszabon című kiadványát, mivel a tervem és utazásom nagy része erre épült. Ha végigjárjuk ezeket a helyszíneket igazán mozgalmas hét lesz! Természetesen a teljesség igénye nélkül, mert még egy teljes hetet is össze lehetne még állítani amennyi izgalmas hely van még!

 dsc01974.JPG

Az utazáshoz egyértelműen fapados járatot (WIZZ) ajánlok, bár a TAP járatai is némely időpontokban akár felvehetik a versenyt ezekkel. Az utazás 3 órás és hozzá jön az egy órás időeltolódás. A repülőtérről a bejutás a belvárosba pedig pofonegyszerű, mert az "Aeroporto" metróállomásról könnyű közlekedni. Kicsit lejjebb hosszabban a lisszaboni tömegközlekedésről írok. Több buszjárat is indul még, de a helyiek szerint is inkább a metró megbízhatóbb, bár nekünk a buszjáratokkal sem különösebb gondunk. Rengeteg info ITT.

lisbon-metro-map.jpg

Van még buszjárat is, de szerintem elég jó az 1,45€ jegy (feltöltve még olcsóbb) és gyorsabb utazás a metróval. Több infó ITT.

circuitos-aerobus-1-568x988px.png

Lisszabonban a tömegközlekedés elsőre bonyolultnak tűnik, de egyáltalán nem az, sőt! Mint a korábbi írásomban (Belém is megtalálható) is megtettem, most is bemásolom, mert elég teljes.

Az utazáshoz be kell szerezni a reptéren vagy valamelyik állomáson egy viva viagem kártyát, ami 50 centbe kerül és azt kell feltölteni. Ezzel tudunk közlekedni a metrón, HÉV-en és a buszon (meg még hajón is). Ha HÉV-vel megyünk 1,3€-ba kerül. Nem kell hozzá külön jegyet vennünk. A kapuknál rá kell tenni a jelzett helyre a kártyát és ennyi. Az állomásoknál pedig fel lehet tölteni készpénzzel vagy bankkártyáról is. Válasszuk a zapping típust, mert akkor olcsóbb lesz a jegyár is. Lehet napi jegyet is venni 6€-ért. Többi infó, mint jegyárak stb ITT. Ha megérkezünk a reptérre a táblákon eligazodva könnyen eljutunk a metróhoz. Mi a picivel beljebb lévő "irodaszerűségnél" a személyzettől vettünk első alkalommal és ott is töltöttük fel, de a későbbiekben már az autómatákat használtuk ami annyira nem bonyolult.

v_viagem-branco-325x206px.png

Illetve választhatjuk a Lisboa Card-ot és tegyük is meg, mert nemcsak utazhatunk vele a tömegközlekedéssel, hanem múzeumokba is bemehetünk ingyen vagy kedvezménnyel. Minden helyszínen feltüntetem, hogy milyen kedvezménnyel jár, ha van ilyen kártyánk. Szerintem megéri ha csak pár múzeumba is bemegyünk (ha azzal számolunk, hogy 6€ egy tömegközlekedési napijegy és 15,75 illetve 13€ közötti összegbe kerül a Lisboa Card egy napja), de mindenki számolja ki, hogy jól járjon. Ha lenti helyeket megnézzük, akkor a napijegy dupláját is elköltenénk. Minden információ: ÁRAK, KEDVEZMÉNYEK. Már a repülőtéren beszerezhetjük és az első utazástól, vagy múzeumi belépéstől érvényes (erre érdemes figyelni), hogy jól használjuk ki.Tehát ha vasárnap érkezünk akkor érdemes először csak másnap reggel használni.

lisboa_card.jpg

A buszközlekedéshez nagyon jó a carris oldala (ITT), ahol van útvonaltervező (egy kis angoltudás azért kell). Ráadásul pdf-ben le lehet tölteni a buszjáratok menetrendjét (megállók is szerepelnek benne) is (elég sűrűn közlekednek). Persze emellett rome2rio és google map is elég megbízható, de a carris elég tuti. Elég pontosan meg tudtam a szállásunktól szervezni a célállomásainkhoz az utat, nagy segítség volt. 

Utazás Portugálián belül vonattal elég egyszerű. Itt is érdemes használni a hivatalos oldalt (ITT). Regisztráció után akár meg is vehetjük a jegyünket, amihez így olcsóbban is hozzájuthatunk. Nyomtassuk és még sorban sem kell állnunk.

Az árak valamivel magasabbak, mint nálunk, de elviselhető mértékben. Nagyon jó a következőkben belinkelt oldal, ahol minden fő elemet megtalálhatjátok ITT. Viszont, ha kellő időben foglalunk szállást, akkor kifejezetten jó és barátságos áron lehet szállást foglalni a közismert oldalakon.

1. nap Hétfő

  Sétől Bairro Alto felé

Mi azért is kezdtünk itt és így bemelegítésnek, mert elég sok múzeum zárva van hétfőnként. Az utóbbi időben igazán megkedveltem a visitacity oldalát (ITT), habár több más oldal és applikáció is létezik (erről majd később külön ;-) ). Elég rugalmasan lehet kezelni és végeredményt megkapjuk e-mailben pdf formátumban, ahol minden fontos infó megvan. Így ezt az útitervet használtuk ehhez a naphoz. Az időpontok tájékoztató jellegűek. Azért több időt töltöttünk az egyes helyeken, viszont egyes helyszínek között nagyon kicsik a távolságok max. 10 percesek. 

1_nap.jpg

Szóval mi a Terreiro do Paço metróállomásnál szálltunk le és kaptattunk fel a Sé katedrálishoz először. A város legöregebb temploma, amely egy korábbi mecsetre épült. Az évszázadok során számtalanszor megsérült már, de a legnagyobb károkat az 1755-ös földrengésben szenvedte el. A templom Lisszabon egyik ikonikus jelképének számít. Több infó ITT és angolul ITT. Nyitva: 7.00-19.00 A templomba nincs belépődíj, de a hátsó kerengőbe 2,5€, de azzal meg lehet nézni az emeleten lévő kiállítást is.

Innen elsétáltunk a mellette lévő Szent Antal templomba, aki Portugália patrónusa. A szent itt született, aminek a helyén barokk stílusú templomot emeltek a XVIII. században. Elsőként itt találkoztunk a csempékkel, ami rögtön meg is tetszett, mert nagyon impozáns tud lenni. A templom 8.00-19.00-ig nyitva van és nem kell belépődíjat fizetni. Ha hihetünk a legendának, akkor ha a templom előtt lévő szobor kezében lévő könyvbe sikerül egy pénzérmét beledobnunk egy új társra találhatunk. Kíváncsi lennék ki találta ki és neki bejött-e? A múzeum nyitva keddtől vasárnapig 10.00-13.00 és 14.00-18.00 között, ahol megnézhető a kerengő. Belépődíj: 1,2€, Lisboa kártyával ingyenes. Több infó ITT, ITT és ITT.

 

A következő hely Lisszabon szíve, a  Praça do Comércio, ahol általában turisták hada található. A hatalmas tér kiváló tájékozódási pont egyben. "Ez a város egyik legpompásabb tere (35 ezer négyzetméter), amely a folyóra néz. Tulajdonképpen ez jelenti a belváros kezdetét is. Korábbi elnevezése a Terreiro do Paço volt, sokan még mindig így emlegetik. Az 1755-ös nagy földrengés előtt itt volt a királyi palota, ami szintén teljesen megsemmisült, innen is kapta korábbi nevét." A hatalmas tér közepén I. János király lovasszobra található. Forrás. ITT

Megnéztük Lisbon Story Centre-t, ahol egy kisebb kiállításban megtekinthető Lisszabon története. Kifejezetten tetszett a berendezett középkori hajóbelső, ahol olyan fűszerek illata volt, mint amiket szállítottak ezek a hajók. Illetve nagyon jók az audiovizuális dolgok is. Hivatalos oldal ITT. Nyitva: minden nap 10.00-20.00 (utolsó belépés 19.00) Belépődíj: 7€, Lisboa kártyával ingyenes. A belépőhöz jár audioguide is, magyar nincs.

A diadalív alatt elsétáltunk Lisszabon másik ikonikus helyére, amely nem maradhat le egyetlen hűtőmágnesről sem, az a Santa Justa Elevátor, ami végül is egy szép századfordulós felvonó. A kígyózó sort kivárva menjünk fel a legfelső szintre is, mert szép kilátás nyílik a városra. Használjuk egyúttal a Viva viagem kártyánkat is. Nyitva nyáron 7.00-23.00, télen 7.00-21.00. A kilátó rész mindkét esetben csak 9.00-kor nyit, de ugyanakkor zár. Több info: ITT, ITT, ITT és ITT.

A térképen nem szerepel sorszámmal, de mivel eleve útba esett így megnéztük a Museu Arqueológico do Carmo megmaradt romjait, amely az 1755-ös nagy földrengésnek esett áldozatul. Nyitva: hétfőtől szombatig illetve októbertől májusig 10.00-18.00, júniustól szeptemberig 10.00-19.00. Belépődíj 4 €, lisboa kártya kedvezményt ad. Hivatalos oldal ITT.

Innen Museu São Roque and Sacred Art Museum-ba vezetett az utunk. A szerény külsejű templom egy gyönyörűen díszített belsőt takar. A múzeumba 2,5€ a belépő, Lisboa kártyával ingyenes. Hivatalos oldal ITT. Infók ITT, ITT  és ITT

 

Nem messze van és érdemes felkaptatni Miradouro de São Pedro de Alcântara-hoz, ami egy pompás kilátópont a városra. Sajnos nekünk már nem sikerült eljutnunk, de mindenkinek amúgy ajánlom. Több infó ITT. A fárasztó nap után érdemes itt megpihenni egy kicsit, míg hazajutunk.

 

2. nap Kedd

  Belém

Korábban már bejegyzésre került Belémről:  ITT

dsc01864_2.jpg

3. nap Szerda

  Sintra

Korábban már bejegyzésre került Sintráról: ITT

 dsc02162_2.jpg

4. nap Csütörtök

 Sintra 2. nap vagy Évora

Korábban már bejegyzésre került Évora:  ITT, de tökéletes választás még egy napot szánni Sintrára.

dsc02582.JPG

5. nap Péntek

  Tomar - Batalha - Alcobaça vagy Cabo da Roca 

Korábban már bejegyzésre került a 3 három világörökségi helyszínről: ITT, ITT és ITT.  

dsc02804.JPG

Habár a Sintra bejegyzésben írtam Capo da Roca-ról önmagában is nagyon jó kis kirándulás és könnyen elérhető Lisszabonból. Vonattal el kell menni Cascais-ba (Cais do Sodre állomásról indul 20 percenként). Onnan a nem messze lévő, de annál ritkábban járó 403-as buszra kell szállni. Viszont megéri, mert gyönyörű!!

img_20180224_145359_1.jpg

 

6. nap Szombat

Szent György vártól a csempe múzeum felé

 Ne hagyjuk ki Lisszabon felfedezéséből a következő helyszíneket sem. Pedig ez sem elég, hogy megnézzünk mindent! Természetesen az itt látható időket ne vegyük figyelembe!

2_nap_1.jpg

Tehát kezdjük a túránkat a Szent György várban (Castelo de Sao Jorge). "A Szent György vár egykor rendkívül fontos stratégiai pont volt. A Tagus-folyó egész vidékének védelmét ellátta. Napjainkban Lisszabon legsűrűbben lakott, középkori városrészének, az Alfama negyednek a koronája, a főváros egyik legfontosabb nevezetessége, melyet a turisták sosem hagynak ki a városnézésből. A középkori vár helyén már az i.e. 2. században is erődítmény állt. A mai épület legrégebbi részei a 6. századból származnak, a rómaiak, a vizigótok és a mórok is hozzátoldottak egy-egy darabot. Henrik Alfonz király uralkodásáig mór királyi rezidencia volt, míg 1147-ben a Szentföldre tartó észak-európai keresztesek segítségével sikerült elfoglalni. Ekkor nevezték el Anglia védőszentjéről Szent György várnak. Királyi palotaként használták egészen addig, míg a másik palota fel nem épült a mai Comercio téren. Működött börtönként, laktanyaként, majd az 1755-ös földrengés szinte teljesen megsemmisítette. Ma a vár a béke oázisa, de a főkapunál Henrik Alfonz szobra és egy sor ágyú emlékeztetnek arra, hogy valójában mennyi minden történt e falak között. A várban egy kis régészeti múzeumot is nyitottak három földalatti kamrában. A Castelo de Sao Jorge 1910 óta védett műemlék."

forrás: Portugália legszebb várai és palotái | Miénk a Világ

Nyitva: November 1 és február 28 között 9.00-18.00, március 1 és október 31 között 9.00-21.00

Belépődíj: 8,5€

Hivatalos oldal ITT.

.img_20180219_154737.jpg

 Sétáljunk át az Igreja da São Vicente de Fora templomhoz (Falakon kívüli Szent Vince templom), amely a Braganzák panteonjaként is szolgál. Az építkezés 1582-ben kezdődött és 40 évig tartott. A templombelsőnél érdekesebb a kerengő, amelynek falait XVIII. századi azulejo-díszítés boritja La Fontaine meséinek illusztrációival. Nyitva: hétfőtől szombatig 9.00-20.00, míg vasárnap 9.00-12.30 és 15.00-17.00 között. Több infó ITT, ITT és ITT

393022.jpg

 Kép forrása: http://lazer.publico.pt/monumentos/6423_igreja-de-s-vicente-de-fora

Innen nem messze van a Panteão Nacional. Ennek helyszíne a Igreja de Santa Engrácia ( Szent Engrácia templom), ahol számos nem királyi vérből származó nemzeti hős végső nyughelye van. Habár a templom építése 1682-ben kezdődött csak 1966-ban fejeződött be és emiatt terjedt el a portugál közmondás: "obras de Santa Engrácia" azaz "lassan, mint az Engrácia templom".

Nyitva: Májustól szeptemberig keddtől vasárnapig 10.00-18.00, míg októbertől áprilisig keddtől vasárnapig 10.00-17.00.

Belépődíj: 4€, Lisboa kártyával ingyenes

Hivatalos oldal: ITT, több infó ITT és ITT.

 

9d276fbbc586ee1a155b3cda70c40a05.jpg

Kép forrása: http://www.patrimoniocultural.gov.pt/en/museus-e-monumentos/dgpc/m/panteao-nacional/

Végül pedig érdekességként (ha nem ejtjük útba a hadtörténészeti múzeumot is és nem sokalltunk bele az eddig látottakba) nézzétek meg a "Nemzeti Csempemúzeumot" azaz Museu Nacional do Azulejo-t, ami a korábbi Convent of Madre Deus (Istenanya kolostor) templomban kapott helyet. Most a gyaloglás helyett inkább szálljunk fel a 210-es vagy a 759-es buszra az Estacao De Santa Apolóniánál és pont a múzeumnál van a megálló (4 megálló). A templomot eredetileg 1509-ben II. János özvegye, Dona Leonor alapította. Az eredeti homlokzatból mindössze a Mánuel-stílusú kapu maradt ránk. A templombelsőben pompásan kifestett falak és mennyezetek kerültek bőséggel egymás mellé, ahol az egyik legszebb panel Lisszabon 1730-as látképe, amely 37 méter hosszú. 

Nyitva: Keddtől vasárnapig 10.00-18.00

Belépődíj: 5 €, Lisboa kártyával ingyenes

Hivatalos oldal: ITT. Hasznos infók még ITT és ITT

chsj05_4_0101.jpg

Kép forrása: https://blogazlab.wordpress.com/2014/05/14/a-refuncionalizacao-dos-edificios-o-azulejo-nos-hospitais-de-lisboa-7/

7. nap Vasárnap

  Óceanárium

 

Mivel Wizz járata este nyolckor indult, így kihasználtuk az időt, hogy elmenjünk a lisszaboni óceanáriumba, amely jelenleg a tripadvisor szerint a világ legjobbja 2017-ben, de ahány lista annyi első (ebben azért én is kételkedek, attól függetlenül, hogy egyetlen percét sem bántam meg, amit ott töltöttünk, sőt!). Hivatalos oldal ITT, ahol akár a jegyünket is megvehetjük. Nyitva minden nap 10.00-20.00 (télen egy órával hamarabb zár). Belépődíj: 16,2€ a neten, de ezzel az időszakos kiállítást is meg tudjuk nézni. Mi úgy csináltuk, hogy leadtuk a csomagjainkat a reptéren, majd metróval visszamentünk 3 megállót az Oriente állomásig. Onnan kb 10 perces sétával elérhető az óceanárium. A központi nagy akváriumot járhatjuk végig két szinten keresztül. Nagyon jó kis program!

 Egy biztos, ha végigjárjátok ezeket a helyeket hihetetlen élményekben lesz részetek és nagy, széles spektrumú szeletét láthatjátok a portugál kultúrának, történelemnek. Ja és ne feledjétek megkóstolni a híres belém sütit, amibe úton útfélen beleszaladhattok!!

img_20180219_144431_burst2.jpg

 

 

Szólj hozzá

Európa Portugália Tipp