2017. júl 05.

Szent Jakab katedrális Šibenikben - Horvátország

írta: Gilfanon25
Szent Jakab katedrális Šibenikben - Horvátország

Horvátország sok értékes látnivalóval rendelkezik mind természeti, mind kultúrális szempontból. Az észak-dalmát tengerpart egyik gyöngyszeme a magyar turisták által is jól ismert Šibenik és az ott található Szent Jakab katedrális. 2000-ben került a világörökségi listára a katedrális, de mellette számos más érdekesség miatt érdemes felkeresni a Krka folyó és a tenger találkozásánál lévő hangulatos várost és környékét!

 dsc09342.JPG

Linkek:

http://whc.unesco.org/en/list/963

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szent_Jakab-katedr%C3%A1lis_(%C5%A0ibenik)

https://www.sibenik-tourism.hr/en/religious-monuments

 Sibenik a magyarok által jól ismert város (friss élmény, hogy szinte több magyar hangot hallottunk, mint más nemzetét). A város a tengertől védve a Szent Anna csatornán túl a Krka folyó és a tenger találkozásánál fekszik. A várost a török elleni védekezés idejében a velenceiek négy erőddel erősítették meg. Ha beérünk a városba, akkor táblákat követve érdemes eljutni a városi parkolóba (így is van feltüntetve a táblán), mert ott a napi parkolás díja 20 kuna, míg bent a városban 10kuna/óra.

mapa.jpg

 A város könnyen és jól bejárható. Ha a városi parkolóból indulunk akkor a katedrálistól kezdünk. Érdemes ezt a térképet elmenteni és ráközelítve tanulmányozni. Illetve turista információs irodában beszerezni. Szerintem a város felfedezésére egy teljes nap elég.

plan_stare_gradske_jezgre.jpg

Szóval érdemes rögtön a katedrálisnál kezdeni ahogy a térképen is van. A katedrális nyári időszakban 8.30-tól 20-ig van nyitva. A téli időszakban 8.30-tól 12.00-ig illetve 16.00-20.00-ig. A belépő díja 20 kuna. Eddig kétszer voltam itt, de mindkétszer azt az időszakot fogtuk ki mikor, vagy egy színpad, vagy felújítás csúfította el a teret.

Fényképes térkép a horvatorszaginfo.hu-ról:

sibenik-terkepe.jpg

A jeggyel együtt rövid, de hasznos és nagyon jó leírást, prospektust kapunk a katedrálishoz magyar nyelven is. Ezen minden információ szerepel és térkép is a katedrálishoz.

img_1.jpg

img_0001_1.jpg

A jegy hátoldalán pedig kis praktikus térkép is található.

Nyugati főbejárat:

 

Az északi "oroszlános" bejárat, a két puttó és a koszorú 71 fejjel:

 Belső tér:

 

Keresztelőkápolna:

 

Videó:

 

Tippek a városhoz és a környék felfedézéséhez:

https://hu.wikipedia.org/wiki/%C5%A0ibenik

A városi múzeumhoz és a városnézéshez érdemes hozzácsapni és felbaktatni a Szent-Mihály erődbe (Trdava sv Mihovila), ahonnan szép látvány fogad a szorosra és a városra is.

 Egy kicsit távolabb még 2 erőd található, a Szent János és a Subicevac-erőd. Ide azért nem gyalog mennék.

A nap maradék részét érdemes befejezni a Szent Miklós erődnél (Tvrdava Sv. Nikola). Tudni kell róla, hogy a napokban dől el (2017.07.05), hogy világörökségi helyszín lesz-e, mivel nevezték a XV-XVII.századi velencei védelmi erődöket külön és ez is köuzük van. Az erődöt autóval lehet elérni, ha elindulunk Primosten felé és a Solaris kempingtől Zablace felé hajtunk tovább (tábla is jelzi). GPS koordináták: 43.722°N 15.854°E. A parkolóból már látni a kis szigetre épült erődöt, amit egy másik szigetről egy földnyelven keresztül lehet elérni. Az első szigetre pallókon lehet eljutni és a szigeten jó minőségű gyalogút van. Az erődhöz a második szigetre viszont csak köveken keresztül lehet átlépdelni. A korábban meglévő homokdombot az erőd oldaláról elbontották. Úgyhogy 2 verzió van a bejutásra. A bátrabbaknak, hogy két barkácsolt pallón bemászunk. A másik, hogy jobb oldalon úszunk kb 100-150 métert a vizi bejáratig. Utána mindenkinek ajánlom, hogy a parkolónál lévő kristálytiszta vizű strandon pihenjük ki a nap viszontagságait.

Nem messze van Primosten, ami megér egy rövid sétát.

Illetve nem messze van Sibeniktől a Krka Nemzeti Park, amire viszont érdemes rászánni akár egy teljes napot is. Ezt majd még részletezni fogom valamelyik bejegyzéshez csapva.

Vodice, Sibenik kikötőiből pedig naponta akár többször is indulnak hajó a Kornati Nemzeti Parkban (későbbiekben valahova becsatolok beszámolót).

A környéken lévő szigetekről (Brac, Hvar - ez külön bejegyzés önmagában is, Korcula) majd a spliti beszámolóhoz írok.

Összefoglalva észak-Dalmácia nagyon szép hely, amely a világörökségeken kívül még sok-sok felfedeznivalót tartogat a látogatóknak.

 

 

Szólj hozzá

Európa Horvátország