2017. júl 19.

Stari Grad síkvidék (Hvar szigetén) - Horvátország

írta: Gilfanon25
Stari Grad síkvidék (Hvar szigetén) - Horvátország

Hvar szigete az egyik legszebb Dalmáciában. A tipikus dalmát kisvárosok mellett gyönyörű strandok csalogatják a turistákat. A még kevésbé népszerű helyet egyre több turista látogatja, Hvar szigetét, a dalmát tengerpart gyöngyszemét. A nyugodt kisváros Stari Grad (Öreg város) egy fjordszerű öbölben fekszik és Horvátország legrégebbi városa, most 2401 éves! Bár azt hihetnénk, hogy ez került fel listára (amúgy nem is lenne meglepő dolog), de más miatt van az UNESCO világörökségi listáján (2008-ban került fel a listára): a helyi mezőgazdasági termelés már 24 évszázada  folyamatosan ugyanazon az alapokon nyugszik, amely egyedülálló a földön. Ez mellett viszont rengeteg látnivaló van a szigeten!

 dsc09430.JPG

http://whc.unesco.org/en/list/1240

Wikipédia  

Elsőként bemutatom magát a világörökséget, utána pedig a Stari Grad-ot és nagyon röviden sziget többi látványosságait.

 A terület az adriai szigetek legnagyobb és legtermékenyebb síksága, amelyet az ókori görögök osztottak fel mértani pontossággal. Stari Grad síkvidék olyan kulturális táj, amely gyakorlatilag érintetlen maradt, mióta először gyarmatosították a jón görögök Pharosból a i.e. 4. században. A termékeny síkság eredeti, elsősorban szőlő- és olajbogyó-központú mezőgazdasági tevékenységét a görög idők óta a mai napig változatlanul tartották fenn. Az ókori görögök 75 parcellára osztották a termékeny síkságot. A gazdálkodási forma korabeli elnevezése: chora. A 16 hektár körüli, 181×905 méteres téglalap alakú parcellákat száraz falazással épült, alacsony kőfalakkal további kisebb, 181×181 méteres területekre osztották. A parcellák kialakítása során az esővíz összegyűjtését szolgáló csatornarendszert, a víz tárolására ciszternákat, és földművesek részére kisebb kunyhókat (trims) is alkottak, amelyek 24 évszázadon át fennmaradtak. A síkság ma is szőlő- és olajfaültetvények termőterülete tiszteletben tartva a korábbi elmúlt 24 évszázad mezőgazdasági tevékenységét.

 Őszintén megmondom, hogy önmagában ez nem is túl vonzó és nem is túlságosan izgalmas. Inkább csak adalék és egy kis plusz, miközben élvezzük a sziget látnivalóinak szépségét. Amúgy 2017-ben más helyszínekkel is pályázott Hvar a Velencei védelmi építményekkel, de nem került be. Szerintem csak idő kérdése lesz, hogy kiegészítsék.

Stari Grad komppal érhető el Splitből. A menetrendet és az árakat a Jadrolinija oldalán meg lehet nézni (ITT). Az út két órás, de kellemes.

 

A kikötőbe érve 2 opciónk van, hogy a városba érjünk. Választhatjuk a buszt, ami pár perc alatt bevisz városba (13kuna/fő) vagy balra egy fás sétány indul a városig (ezt nem próbáltuk, de szerintem kb 30-40 perc lehet).

stari-grad-map_2.jpg

 Wikipédia

 A buszmegállótól (térképen az egyes) nem messze egy kis parkon keresztül vezet út az öböl sétányához. Sétáljunk végig a nyugodt sétányon. Az éttermek nem túl olcsóak, de elég jók és beszerezhetőek a kötelező csecsebecsék is. A 6-os sorszámnál található az információs központ.

Nem sokkal beljebb megtalálható a Szent István téren a Szent István templom és a jellegzetes templomtorony. (kettes sorszám)

"Az árkádos térséget a Pod luza-t átszelve a városka büszkeségéhez, a város egykori patricius családjának, a Hektorović családnak a várkastélyához érünk, mely a XV. században épült, a neve "Tvrdalj", mely kétemeletes, szürke kőépület, vaskos "törökváró" falakkal." (hármas szám) A kastély építtetőjének szellemét a főbejárat feletti márványtábla felirata is jellemzi: "Omnium conditori" (a mindenség teremtőjének). Az épület falain számos latin és horvát nyelvű felirat olvasható. Ezek a horvát feliratok a Hvar szigeten található legrégebbi horvát nyelvű írásos emlékek. A kastély előcsarnokából a díszkert hangulatos részéhez, a híres halastóhoz jutunk. Állítólag, ha a pérhalak valamennyien egy irányban köröznek, eső lesz. Ezt mi nem tudtuk alátámasztani. A kastély kertje - amely márványasztalaival, padjaival, megmaradt fáival ma csak halvány képet nyújt régi szépségéről - a Hektorović Múzeum része. Emeletén képtár található, a halastó melletti épületben pedig kis néprajzi gyűjtemény található." - forrás wikipédia. Nyitva: 10.00-13.00 & 17.00-21.00 Belépődíj: 15kuna

Ha szemben állunk a "Tvrdalj"-al, akkor annak baloldalán található a Szent Rókus templom. (négyes szám) melynek barokk stílusú főoltárát Szent Rókus, a bal oldali mellékoltárát pedig egy XVIII.századi Madonna-kép díszíti. 

Ami még megemlítendő az az óhorvát Sv. Ivan (Szent János) templomocska (ötös számmal), mely egy 6. századi ókeresztény templom helyén a 12. században épült. Mögötte tárták fel a korábbi templom görög kereszt alakú keresztelőkápolnáját. Tudni kell, hogy Kr.e. IV században görög telepesek alapították Pharos néven. A várost a görög megszállás után az illírek, majd a rómaiak tartották uralmuk alatt. Ezekből a korokból számos emléket, látnivalót őriz még ma is a város, így találkozhatunk padlómozaikokkal, falmaradványokkal valamint fürdőromokkal is. A görög időkből csak néhány rom maradt meg, mint a 11 méter hosszú görög, avagy keleti fal. Ez volt egykoron a városállam határa. A Szent János templom és a harangtorony is az egykori görög várfalra épült.

250px-sv_ivan_starigrad_stari_grad.jpg

Érdemes sétálni a hangulatos utcácskákon, kiülni kávézni a tengertpartra. Amire figyeljünk, hogy napközben elég gyér az élet és a múzeumok is zárva vannak. Tehát ha egy napot tervezünk akkor korán indulni vagy ha megtehetjük az utolsó hajóval menni és napközben addig lehet egy jót strandolni. Aki Hvarra megy semmiképp ne hagyja otthon a fürdőruháját (bár ez Horvátország egészére igaz).

 

 

A szigeten a legnagyobb város Hvar városa. A velencei hódítással vált a sziget legfontosabb és legjelentősebb központtá. Ekkor alakult ki a ma is ismert városkép. Wikipédia oldalán megtalálható az összes látványosság, szeretném kiemelni a Mandarac-t (fegyverarzenál), a Szent István templomot és forticát. Egy kis aktualitás, hogy mostanában az angol turisták is felfedezték a várost és a szigetet, ami nem kis feszültséget okoz a város lakói és a turisták között. Sajnos most nem sikerült ide eljutni, de pár képet és videót láthattok kedvcsinálónak. Mi tervbe is vettünk egy teljes hetet is Hvarra!

 

 

 

Tehát Hvar csodálatos sziget a három nagyobb városkájával (Stari Grad, Hvar, Jelsa - wikipédia) és a rengeteg csodálatosan szép strandjával (ehhez kapcsolódóan pedig sporttevékenységek is). Bár a világörökség miatt eléggé Stari Gradra koncentráltam, de a többi város és az egész sziget még látványosabb! Csak mindenkinek ajánlani tudom!!!

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

Európa Horvátország