2017. sze 12.

Český Krumlov történelmi központja - Csehország

írta: Gilfanon25
Český Krumlov történelmi központja - Csehország

A Moldva folyó ölelésében fekvő Český Krumlov Csehország második leglátogatottabb városa Prága után. Az igazi meseváros 1992 óta szerepel a világörökségi listán. A bájos, szép fekvésű városkában nem lehet csalódni, aki ide elmegy, az biztosan imádni fogja!

img_20161008_121609.jpg 

Hasznos linkek:

http://whc.unesco.org/en/list/617

http://www.ckrumlov.info/docs/hu/infocentrum.xml

Wikipedia

http://utikritika.hu/csehorszag/cesky_krumlov

Közvetlenül a belváros mellett több fizetős parkolóban lehet hagyni az autót. Nekünk nem messze a belvárostól volt a szállásunk (Penzion Kuku, mindenkinek csak ajánlani tudom), úgyhogy ezzel nem kellett bajlódni. Amúgy igen jó áron lehet a környéken szállásokat szerezni. A várost két nagy részre lehet osztani: a várra a hozzátartozó épületekkel és az óvárosra.

 

A várhoz többnyire először a Budejovice kapun keresztül megyünk be (15). A vörös kapuig sétálva (ez a vár egyik bejárata) meg lehet nézni a régi szegényházakat (12), a minorita kolostort (13) (hivatalos oldal ITT), amely állandó és ideiglenes kiállításokkal várja látogatóit és a Eggenberg sörgyárat (14) (itt sörtúrákat lehet tenni., bár mintha 2017 után már nem lehetne. Hivatalos oldal és információk ITT és ITT).

A vörös kapun át jutunk be a vár területére, ahol beljebb nagy táblán is lehet tanulmányozni mi hol található. A várkastély Csehország második legjelentősebb várkomplexuma és Közép-Európa legjelentősebb műemlékei közé tartozik. A 13.századi, eredetileg gótikus várat a 14.század és a 16.század között reneszánsz formában építették tovább.

 cesky-page-001.jpg

Belépve a kapun jobbra a régi sóházban található az információs központ (2), míg balra a régi istállók épületei (5)vannak. Ez az első udvar (I.), ahol boltok, kávézók sorakoznak. Elvileg nyáron (ősszel már nem voltak ott) medvék vannak a várárokban (13). A medvék a várban az utolsó Rožmberk urak uralkodása idejétől vannak nevelve. Ezután belépve a várba balra a torony látható. Ez a második udvar (II.). Jobbra lapidárium (F), balra az információs központ (A) ahová meg lehet vásárolni a kastély túrákhoz a jegyeket (erről később) és az ún. kiskastély a toronnyal.  Belépődíj és nyitvatartási információk ITT.

A tábla és az első udvar (I.):

Érdemes megnézni a kiskastélyt (J):

A toronyba való felmászást ne hagyjuk ki és egy pozíciónálás illetve könyökölés után gyönyörű fotókat lehet készíteni a belvárosról (D).

Természetesen mielőtt betérünk az információs központba a jegyekért a kötelező fotók sem maradhatnak el.

Az információs központban vehetünk jegyeket a kastély túrákra. Ebből 2 fajta van (a képen látható). Illetve a színházba is. Az egyes túra keretében meg lehet nézni a kastély kápolnát, az arany hintót, a reneszánsz szobákat, a barokk stílusú Eggenberg ebédlőt, hálószobát, az öltözőket és az álarcos báltermet. Hivatalos oldalon infok, jegyárak ITT. A kettes túra keretében pedig láthatóak többek között a Schwarzenbergek portréinak képtárát, a XIX. század elejéről a zeneszalon, a hálószobát, a XIX. második feléből Schwarzenberg Eleonora ruháit. Hivatalos oldalon infok, jegyárak ITT. A túrák kb egy órásak mindkét esetben. Most már utólag sajnálva, ezeket kihagytuk, de azzal biztattam magam, hogy visszatérve kell még valami arra az időre is. Tehát ezek a túrák a következő kis aranyos udvarról (ez a hármas számú) indulnak illetve a térképen a B és C jelű hely. Fotózni, kamerázni nem lehet.

dsc06840.JPG

Itt lehet megvenni a színházba is a jegyet. Mi inkább ezt választottuk. Kicsit izgalmasabb volt akkor számunkra, mivel addigra már láttunk vagy egy tucat kastélyt. Bár a jegyárak (a kastélytúráknál is észrevettük, ráadásul ravasz módon ketté is szedték, ami így még jobban megdobja, ha mindkettőt meg akarja nézi a látogató) nem volt olcsóak, de a színház nekünk tetszett, még a színfalak mögé is bemehettünk. Már több mint 250 éves!! A térképen az E jelű hely.

Természetesen a hídról és a mellette lévő pontról is csodálatosan néz ki a belváros (E).

A vár mellett található a park. Érdekessége az a színpad, ahol nem a díszlet mozog, hanem a nézőtér forog körbe. (bejárat a G jeleknél).

Utána térjünk vissza a vár alatti úton a belvárosba. Egy hangulatos fahídon vezet az út a kanyargós utcákhoz. Jussunk el a főtérre ahol megtalálható a városháza (1) és a pestis oszlop (2). A főtéren álló városházát 1580-ban építették. Homlokzatán Csehország, Český Krumlov, a Rosenbergek és a Schwarzenbergek címere látható. Latin felirata: Audi, vide et tace - si ves vivere in pace (magyarul: Hallj, láss és hallgass, ha békében akarsz élni.).

A belvárosban található a Szent Vitus-templom (4). A templomot XIV. században kezdték építeni és a XV. században át is építettek. A templomhoz tartozó Jezsuita kolostort is itt találjuk. A városban működik az Egon Schiele Művészeti Központ is, ahol az állandó Schiele-kiállítás mellett fiatal kortárs (cseh és külföldi) művészek alkotásai is megtekinthetők. A festő szeretőjével pár évig Krumlovban élt, amíg a város lakói nem túl erkölcsös életmódjuk miatt ki nem dobták őket.

 A város megnézéséhez ajánlom megvásárolni a Český Krumlov kártyát, amivel 5 múzeumba 1 jeggyel bemehetünk kedvezményes áron. Sokat lehet vele spórolni, ha meg akarjuk nézni ezeket a helyeket.

Többi infó itt: http://www.ckrumlov.info/docs/en/atr422.xml

 Összefoglalva Český Krumlov egy fantasztikus város, amire érdemes rászánni legalább két napot, ha mindent meg szeretnénk nézni. Így nem meglepő a várost ellepő turisták hada, ami miatt nehéz jó időpontot találni, hogy ne legyen kényelmetlen és ne küzdelem legyen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

Európa Csehország