2018. már 24.

Batalha-kolostor - Portugália

írta: Gilfanon25
Batalha-kolostor - Portugália

A Győzelmes Szűz Mária kolostor a világ egyik legszebb, ha nem a legszebb manuelista stílusú építménye, amiben keverednek az angol gótika elemei is. Ennek egyik mesterműve a királyi kerengő. A befejezetlen kápolna pedig teljesen egyedülálló, mind szépségében, mind pedig a nevéből fakadóan is, hogy nemes egyszerűséggel sohasem fejezték be, a kupola már nem került a helyére. A gyönyörű templom 1983 óta van a világörökségi listán. dsc02864.JPG 

UNESCO - Monastery Batalha

Wikipédia - Győzelmes Szűz Mária-kolostor Batalha

Hivatalos oldal - mosteirobatalha.gov.pt

 Autóval Batalha 120km-re található Lisszabontól. (GPS koordináták ITT). A város az ország középső részén, Leiria kerületben található. Egyébként a város neve csatát jelent és a lakossága olyan 15000 fő körül lehet (2011-es adat). Sajnos tömegközlekedéssel nem találtam lehetőséget (vagy korán feladtam, de ha valakinek van infója, azt szívesen várom) és mivel a közelben lévő másik 2 világörökséget is meg akartuk nézni egyúttal, így az autóbérlést választottuk. Ezzel kapcsolatosan átfogó infókat egy későbbi bejegyzésesben osztom meg mindenkivel. Érdemes amúgy a templom mögött lévő ingyenes és tágas parkolót megkeresni az R. Nossa Sra. do Caminho utcánál (google maps-on nézzétek meg).

batalha_google_map.jpg

 Mikor I. Ferdinánd 1383. október 22.-én meghalt, a korábbi megállapodások és nagyhatalmi játékok miatt I. Trastamáriai János kasztíliai király (élete ITT) és I. (Avisi) János későbbi portugál király (kicsit spoiler, de valahogy meg kell különböztetni a két Jánost) (élete ITT) is igényt tartott a portugál trónra. A kasztíliaiak részéről kudarccal végződött az 1384-es lisszaboni ostrom. Ezután 1385. május 29.-én a Trancoso-i csatában is nyertek a portugálok a Viseu-t szétrabló és felgyújtó kasztíliaiakat ellen. A döntő ütközetre az aljubarrotai csatában került sor, ahol 6500 portugál és 100 angol nézett farkasszemet 31000 kasztíliai katonával szemben. I. János, aki az Avis-rend nagymestere volt (ráadásul I. Péter király törvénytelen fia) ebben a szorult helyzetben, azt az ígéretet tette, hogy ha megnyerik a csatát, akkor kolostort emel a Szűzanyának. Szinte csoda történt, mert a portugálok fényes győzelmet arattak (több mint 9000 kasztíliai odaveszett) Nuno Álvares Pereira vezetésével és 200 évre sikerült kivívni Portugália függetlenségét és I. (Avisi) János lett az ország uralkodója. A csatáról leírást ITT, míg egy nagyon jó videót pedig ITT nézhettek meg. Az angol-portugál szövetség 1373 kezdődött, 1383-ban ratifikálták a windsori szerződést és ez jelenleg a legrégebbi, ma is érvényben lévő diplomáciai megállapodás a világon.

Nyitva: októbertől májusig 9.00-17.30 ; júniustól szeptemberig 9.00-18.30 (zárás előtt fél órával előbb lehet utoljára bemenni). Zárva: január 1., március 1, húsvét vasárnap, május 1, december 23 és 25.

Belépődíj: 6€, lehet venni világörökség jegyet, ami 15€. Ezzel 3 világörökségi helyszínre lehet belépni (értelemszerűen ide, Alcobaça-kolostor és a tomari Krisztus-kolostor Tomar). Többi infó: ITT

Érdemes megvenni 1€-ért a térképet, amit beszkenneltem és megosztom. Ez alapján mutatom be az összes látnivalót.

Az épület megépítésével nem csak az ígéret teljesült, hanem megerősítette abban I. Jánost, hogy ő az isteni akarat által legitimált uralkodó. Az építési munkálatok kezdete nem ismert, de úgy tudni, hogy a csata után egy vagy két évvel választották ki a grandiózus építkezés helyét. 1388-ban kezdték építeni és másfél évszázadon keresztül tartott, amítől főképp gótikus, de manuelista és reneszánsz stílusokat is magán visel. Az építés után már nem sok emlék maradt meg az evszázadokból. 3 fő esemény volt ami érintette: 1755-ös nagy földrengés, az 1810 francia megszállás és az 1834-es bezárása. Ekkor állami kézben került, 1840-ben felújították. Vallási szerepet már nem töltött be, hanem emlékműként tekinthető meg. 

Főbb látnivalók a térkép alapján:

1, Főbejárat

A Huguet mester által megalkotott portré ikonográfiai gazdagsága vetekszik Európa legnagyobb gótikus katedrálisaival illetve hasonló felépítésű: az ajtóoszlopokon baldachin alatt az apostolok Krisztushoz vezetnek. Az apostolok fölött lévő boltívek az égi udvartartás rendjét jelenítik meg a középkori elgondolás szerint. Az apostolok fölött a két külső soron emblematikus alakokat láthatunk a mennyországból: pápák, püspökök, diakónusok, mártírok, szüzek és szerzetesek, akik mind a tenyerüket mutatják. A középső két oszlopban Júdea királyai, Mária ősei, próféták találhatóak, akik szavaikkal vagy tetteikkel bizonyságot sugalltak az Újszövetségben. A középső két sorban különböző angyali alakok találhatóak. A tympanumban pedig a négy evangélista veszi körbe Krisztust, aki baldachin alatt ül a trónján. Míg jobb kezével óva int mindenkit, addig bal kezében országalma található. A négy evangélista különböző mítikus lénnyel látható: Szent János sassal, Szent Márk szárnyas oroszlánnal, Szent Lukács szárnyas ökörrel és Szent Máté szárnyas emberrel. Az egész alkotás tetején pedig a Szent Szűz megkoronázásának jelenete látható.

 dsc02805.JPG

2, Főhajó

A templom belső méretei lenyűgözőek. Több, mint 80 méter hosszú, 22 méter széles és 32,5 méter magas. A főhajó mellett 2 mellékhajó is található, amely egy modern főoltárhoz vezet. Ez is Huguet mester munkásságát dícséri. A kecses főhajót festett üvegablakok világítják be.

3, Alapító kápolnája

Belépve a templomba rögtön jobbkézre található az Alapító kápolnája, azaz I. János, felesége Philippa és négy gyermekének sírja. Eredetileg ez nem volt része a terveknek, de I. János úgy döntött 1426-ban, hogy egy családi pantheont építtet, ami 1433/34-ben készült el. A kápolna egy négyzet alakú 19,8 x 19,8 méteres gótikus terem csillagboltozatú bordázattal. Mind történelmileg, mind művészi szempontból is jelentős része a portugál építészetnek.

A déli oldalon a királyi pár gyermekei nyugszanak az úgynevezett fényes nemzedék, ahogy Camões nevezte el őket. Jobbról balra: Péter infáns, Coimbra első hercege (1392-1449) és felesége Isabel de Urgel; Tengerész Henrik, Viseu első hercege és a Krisztus Rend Mestere (1394-1460); János infáns (1400-1442), 3º Condestável de Portugal, Santiago Rend Mestere és felesége Isabel; Ferdinánd infáns, az Avis Rend Mestere.

A kápolna keleti oldalán található három síremlék a XX. század elején I. Károly király megbízásából készültek: balról jobbra eltemetve: V. Alfonz király I. János unokája; II. János király, V. Alfonz fia; és végül Alfonz, II. János fia, királyfi és örököse, aki 1491-ben hirtelen meghalt egy santarém-i lovasbalesetben. 

4, I. János és felesége Lancasteri Filippa síremléke

Portugália legnagyobb XV.századi díszített, címerekkel ékesített szarkofágjában alussza örök álmát a király és felesége, ahogy az örökkévalóságig fogják egymás kezét a csillagos égbolt alatt. Érdemes elidőzni és megnézni az ablakok színes fényjátékát. Főleg napsütéses időben gyönyörű.

5, I. János kerengő

"A templom bal oldalán található átjárón keresztül jutunk be a Királyi kerengőbe. Ez egy csodálatos harmóniával megépített kerengő finoman kidolgozott hálószerű kőcsipkékkel díszítve. A mánuel stílusú keleties, légies arab vonásokat hordozó, ornamentikának gyöngyszeme. Jellegzetes mintái a növényi motívumok, Mánuel király gyűrűs éggömbjével illetve a Krisztus-rend kettőskeresztjével."- Wikipédia Csak a kút külön művészet!

6, Káptalan terem

Ebben a helységben a mindennapokat tölthették a szerzetesek. Afonso Domingues kezdte és Huguet fejezte be, aki az eredeti tervet megváltoztatta egy központi oszlop nélküli egyetlen boltozat felépítésével, ami abban az időben lenyűgöző kihívást jelentett. A sarokban a legenda szerint kivehető az egyik építész alakja, amint kezében tartja a mérőeszközt, övvel ellátott tunikában és turbánt visel, XV. századi divat szerint. Talán Huguet az? Ezt a látogatóra bízom. Nekünk nem jött össze. Itt folyamatosan 2 katona áll őrséget egy örökmécsesnél (az a "Anyaország lángja") és az ismeretlen katona sírjánál, aki 1921 április 9.-én került ide és a Nagy Háborúban hunyt el. Mi pont szerencsére őrségváltásnál érkeztünk, de érdemes megkérdezni mikor van.

7, Káptalan terem üvegablaka

A XVI. században készített színes hatalmas ólomüveg igazi remekmű, ami a Krisztus passióját jeleníti meg.

8, Régi hálóterem/Bemutató centrum

Ez a papok számára egy egyszerű, tágas kialakítású hálóterem volt, melynek boltozatát megtörik a hegyes boltívek. Ezt a fajta kialakítást, mint közös tér Alcobaca modellje után a rend testvérei már nem használták. Most kiállítótermeként működik.

9, Régi Refektórium (kolostor ebédlő)/ Ismeretlen katona múzeum

Ez volt az eredeti ebédlő helysége, ami 1924 óta ad helyet az Ismeretlen katona múzeumának. A hatalmas, de nagyon egyszerű helységből kiemelkedik a szépen díszített szószék, amelyen Duárte király és felesége Aragóniai Eleonóra címerei láthatóak.  

10, Alfonz kerengő

Ez a kétszintes kerengő V. Alfonz uralkodása alatt épült. A domonkos szerzetesek mindennapi életéhez igazodva készült. Érdemes felmenni a kerengő emeletére is, ahol egy régi óraszerkezet látható.

11, Befejezetlen kápolna bejárata

Mateus Fernandes által készített csodálatos diadalív I. Mánuel királynak és az ő grandiózus építészeti programja előtt tiszteleg. Ekkor megprobálták befejezni a kápolnát. Áttervezték és grandiózusabb lett az új terv és épült meg ez a diadalív immár manuelista stílusban, ami 15 méter magas és 7 méter széles.

12, Befejezetlen kápolna (Capelas Imperfeitas)

Az Avis házból származó Duarte (Eduárd) családi panteont szeretett volna, aminek építését Huguet kezdte meg, aki egy nagy, nyolcoldalú rotundát tervezett, hét kápolnával az apszis mögé külön bejárattal. Az építkezés már 1434-ben elkezdődött az uralkodás első évében. A király korai 1437-es halálával, maga az építész is abbahagyta munkáját. I. Mánuel korában a kapuzattal együtt készült el a hét kápolna is. 1940 óta van ebben a kápolnában Duarte király és felesége maradványai. Végül a kupola sosem készült el. Duárte életrajza ITT és Aragóniai Eleonóra életrajza ITT.

13, Befejezetlen kápolna erkélyei

 A kolostorban ez az egyetlen rész, ahol olasz inspirációjú reneszánsz építészeti stílust találhatunk, amelyet Miguel de Arruda 1533-ban valósított meg. Ez III. János király kísérlete volt, hogy a kápolna építését befejezze, de ez sem sikerült.

14, Ékesszóló Duárte és Aragóniai Eleonóra sírja

Ékesszóló Duárte, a filozófus király szigorúan ragaszkodott ahhoz a modellhez, ahogy apja I. János is építette, elkészítette síremlékét.

 

Összefoglalva az egyik legszebb gótikus templom található Batalha-ban, amit kényelmesen kettő óra alatt bejárhatunk. Tehát mindenképpen érdemes felkeresnünk a nemcsak Portugália történelme szempontjából, hanem művészetileg is fontos és impozáns épületet, ami a gótika és manuelista stílus egyik ékköve.

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

Európa Portugália