2017. jún 24.

Butrint romváros - Albánia

írta: Gilfanon25
Butrint romváros - Albánia

Évente több tízezer turista keresi fel a görög-albán határ melletti Butrint romvárosát. A turisták nagy része hajóval érkezik Korfuról, de sokan a közeli nagyon kedvelt albán nyaralóvárosból Sarandából vagy Ksamilból is érkeznek. Akik, eddig látták biztos nem csalódtak, mert a gyönyörű helyen fekvő római romváros nagyon szépen fennmaradt (most már karbantartott) ahol felfedezhetjük az elmúlt kétezer év valamennyi korszakát és Albánia legjelentősebb történelmi épületegyüttesét. Akik, pedig nem látták, azoknak csak ajánlani tudom az 1992 óta a világörökségi listán szereplő helyszínt.

 img_20160810_114513.jpg

Hasznos linkek:

http://whc.unesco.org/en/list/570

https://hu.wikipedia.org/wiki/Buthr%C3%B3ton

https://www.butrintfoundation.co.uk/

 http://www.infoalb.net/02conavstivit/con_butrint.html

Albániával szemben általánosságban még előítéletek vannak, de szerintem a közeljövőben az egyik legfelkapottabb nyaralási helyek egyike lesz. A tengerpartjai csodálatosak, néhol vetekszenek Montenegróval (Ksamil, olyan mint egy kis karibi világ). Az árak kifejezetten barátságosak még és nagyon komolyan fejlődik az ország és az infrastruktúra. Most azért még időben nincs közel, de pár év múlva végig autópályán lehet majd leszáguldani az albán partokhoz Magyarországról is akár.

 but.jpg

Butrint nem messze van az albán-görög határtól és Ksamil albán üdülővárostól. Könnyen megközelíthető autóval, de a környező városokban (legyen az albán Sarande, vagy Korfu) kínálnak egy vagy fél napos kirándulásokat is.

GPS: N39 45 4 E20 1 34

Elég jó út vezet Sarandéból egészen Butrintig (azért csak érdemes volt 1959-ben Hruscsovnak ellátogatni ide, mert csak azért építették). A nyári fő turista szezonban is lehetett parkolni. Nekünk nem volt gond, de számolni kell a sok busszal illetve lehet időszak mikor nehezebb találni parkolót. Nem kell fizetni. A fő szezonban sorban állással számolni kell, de nem volt vészes. A belépőjegy 700 lek/fő (kb 1650 ft) (2016). 10 fős csoport esetén 500lek/fő. A bejáratnál érdemes felmarkolni a térképet, amit csatolok.

butrint_park_leaflet-2.jpg 

Először felmentünk a velencei kastélyba (XIV-XVI.században épült és 1930-as években rekonstruálták) (14-es a térképen), ahol fantasztikus kilátás nyílik az öbölre. A kastély nagyon hangulatos és kifejezetten szépen karbantartott. Az alsó szinten kiállítás van, ahol bemutatják Butrint történetét és a római kori emlékeket. Természetesen ne hagyjuk ki a torony megmászását.

 Onnan az akropolisz (8-as a térképen) romjai mellett elsétáltunk az "oroszlános-kapuhoz" (12-es a térképen). A korábbi kapu lett újraépítve a középkorban.

 

Innen visszasétáltunk az ie 4.századból azaz az epiróta és görög időkről származó Aszklépiosz-szentélyhez (2-es a térképen) és a mellette álló nagyon jó állapotban lévő az ie 3. századból származó színházhoz. A pallók azért vannak mert a belvíz elég magas már. A mai napig is vannak előadások úgy ahogy több mint 2300(!) évvel ezelőtt. Programok itt: http://butrinti2000.com/ 

 

Nem messze található egy szép állapotban megmaradt 2. századi, de már a római uralom korából megmaradt fürdő (4-es a térképen) és a fórum (5-ös a térképen).

Tovább haladva a gimnázium (testgyakorló hely) romjai találhatóak (6-os a térképen), melyet később templommá alakítottak át. Ez szintén a római uralom korából. Ekkor a korabeli város 16 hektárnyi területet foglalt el, amelyet jól lehetett védeni, mivel csak egy hídon volt megközelíthető.

img_20160810_115614.jpg

Innen érdemes a korai 6.századból származó keresztelő kápolna romjai felé menni (7-es a térképen). A mozaikok egy részét szépen rekonstruálták.

Egymás mellett áll a 2. századi közkút (nymphaeum) és a 6. századi ókeresztény Nagy Bazilika is (9-es és 10-es a térképen). Ekkor az 5. századtól Butrint püspöki székhely volt és ezzel továbbra is komoly szerepet játszott, amíg 550-ben fel dúlták a várost.

 

Ösvényen keresztül lehet kijutni a 4.században épült hellenisztikus "Tó-kapuhoz" azaz Szkaiai-kapuhoz (11-es a térképen).

A kijárathoz visszaindulva álljunk meg a római kori házak és egy palota romjainál, ami egy helyi nemesember 5. századi lakóháza, a Trikonk-palota (8-as a térképen).

Végül visszajutunk a bejárathoz ahol egy velencei-torony mellett vezet az utunk (1-es a térképen). A torony a XIV-XVI.századi velencei fennhatóság alatt épült.

A Vivari csatorna túloldalára komppal lehet átkelni a Ali Tepeleni pasa várához. Mi ezt kihagytuk.

 

Összeségében nagyon jó program a fák által védett csodálatos romokat megnézni és sétálni. Könnyű program mindenki számára. Fantasztikus hely lehetett fénykorában a város.

Emellett ne feledkezzünk el a környéken található strandokról és partszakaszokról. Ksamil gyönyörű, de ha valaki szeretne helyet, akkor már reggel menjen, mert délelőtti órákban már egy gombostűt sem lehet leejteni, nemhogy üres helyet találni. Ezt szó szerint lehet venni. Tehát Albániát nem érdemes kihagyni!!

 

  

Videók:

 

 

Drónfelvételek Butrintról és a környékről.

Lenyűgöző partszakaszok!!

Szólj hozzá

Európa Albánia