2017. júl 16.

Split történelmi műemlékegyüttese Diocletianus palotájával - Horvátország

írta: Gilfanon25
Split történelmi műemlékegyüttese Diocletianus palotájával - Horvátország

 Horvátország második legnagyobb városa jól ismert turisztikai célpont Dalmácia szívében. A 3. század végén és a 4. század elején épült Diocletianus-palota romjai megtalálhatóak az egész városban. A székesegyház a középkorban épült, és újra felhasználta az ősi mauzóleum alapjait. A tizenkettedik és a tizenharmadik századi román stílusú templomok, a középkori erődítmények, a XV. századi gótikus vagy a későbbi reneszánsz, barokk stílusú paloták alkotják a védett terület többi részét. Már 1979-ben felkerült a világörökségi listára.

 Kép a korabeli palotáról:split-dioklecianusz-palota.jpg

 

http://whc.unesco.org/en/list/97

https://hu.wikipedia.org/wiki/Split

http://www.visitsplit.com/en/421/download

http://www.visitacity.com/en/split?gclid=EAIaIQobChMI__Ov076G1QIVDeMbCh0kmgBkEAAYASAAEgJZB_D_BwE

http://utazas-nyaralas.info/horvatorszag/split.html

A térkép és a fő kép forrása: http://www.horvatorszaginfo.hu/helyek/split/a-diokleciansz-palota

Dalmácia pezsgő városa jól ismert. Turisták hada lepi el nyaranta. Egy részük a környező közkedvelt turistavárosokból keresi fel városnézésre, míg sokan innen indulnak a környező szigetekre (Hvar, Brac, Korcula, Solta) a nyaralásukra. Innen kiindulva könnyen fel lehet fedezni Dalmáciát, a közeli városokat és akár hajózni a szigetekre. Ne feledkezzünk el itt sem a magyar vonatkozásokról, ugyanis két évszázadon keresztül magyar fennhatóság alatt állt a város (XIII-XV.század). Amúgy saját véleményem szerint magát a városra érdemes egy napot rászánni, de a felsoroltakon kívül itt nem sok látnivaló van. Viszont nyáron az óvárosban nagy a tömeg minden napszakban.

split_terkep_v2-2.jpg

Ha a belvároshoz közel akarunk leparkolni, akkor a vasút állomás (illetve a kikötő) mellett található parkoló a jelenleg "szokásosnak" mondható 10kuna/óra díjazás mellett érdemes igénybe venni. Legalábbis mi azt tettük. A külső részeken biztos van ennél olcsóbb megoldás. A térképen több parkoló is szerepel. A következő linken további infók ITT 

Diocletianus 293-ban úgy döntött, hogy egy palotát épített magának egy kis jelentéktelen halászfaluban. Ez igen jól sikerült, mert maga a palota hihetetlen méretekre bővült, 38700 négyzetméter (180 x 215 méter). Az építéshez a mészköveket Brac szigetéről hozták. A palota területe magába foglalja teljes egészében a mai óvárost, ami egészen elképesztő!  Egy kisebb térkép a belvárosról. (forrás: www.horvatorszaginfo.hu)

split-terkepe-latnivalokkal-1.jpg

 Érdemes Nin Gergely szobránál kezdeni a túrát és egyúttal ne feledkezzünk  megsimongatni a szerencsehozó lábujjat sem. Utána viszont irány a központ. Amúgy négy kapun át lehet megközelíteni a belvárost: Tengeri kapu, aranykapu, ezüstkapu és vaskapu.

 

Először keressük meg (könnyen meg lehet találni) a Szent Duje székesegyházat, ami eredetileg Diocletianus mauzóleuma volt. Nevét egy 3. századi püspökről kapta. Az egyik legjobban megmaradt római épület Splitben és ráadásul a világ legrégebbi katolikus katedrálisának tekinthető, amelynek szerkezete 305-ből származik. A katedrális eredetileg Diocletianus császár mauzóleumként épült, aki hírhedt volt a keresztények üldöztetése miatt. A császár szarkofágját később elpusztították, miközben a sírt az 5. században templommá alakították. A katedrális legimpozánsabb eleme az 57 méteres harangtorony. A szép látképért érdemes lépcsőzni. A Szent Duje-székesegyház látogatásakor érdemes megnézni a katedrális kincstárát, ahol csodálatos arany- és ezüstgyűjteménye mellett a különféle szentek maradványait tartalmazó relikviák találhatóak meg. Nyitva: hétfőtől szombatig: 8.00-19.00 vasárnap 12.30-18.30 Belépődíj: katedrális 35KN harangtorony 20kn.

 

A katedrális előtt van Split legismertebb tere, a Peristil tér, azaz Peristilium (szerintem nincs olyan ember aki már volt Splitben és ne lenne fotója róla). A város szívében lévő szép egyedi tér most is (úgy mint a római korban) legfontosabb csomópont, ahol annak idején Diocletianus fogadta vendégeit. Az impozáns oszlopokat még mindig őrzi a 3500 éves egyiptomból ideszállított szfinx. Rendkívüli akusztikája miatt rendszeres helyszíne számos kulturális és zenei eseménynek, mint a Nyári Spliti Fesztiválnak. Estefelé pedig megszállják az artisták, zenészek vagy napközben akár ókori római katonát is találunk fotózásra készen.

 

Diocletianus-palotáját ne úgy képzeljük el manapság, mint egy konkrét lapotát, amit jól átláthatóan be lehet járni, hanem mint egy komplexumot. Az egész óváros bele tartozik.

Nem messze a tértől található a Jupiter templom. Jupiter mitológiai főisten. A templom a Diocletianus palota nyugati oldalán helyezkedik el, Perisztil tér közelében. Az ismert adatok alapján a templom építése 295-ben kezdődött, és 305-ben fejeződött be. Ünnepelt skót építész, Robert Adam azt mondta, hogy a templom nemcsak Horvátország egyik legszebb műemléke, hanem egész Európáé. A 6.században átalakították keresztelőkápolnává. Nyitva: 8.00-19.00 Belépődíj: 15 kuna

A Jupiter templom mellett található meg Európa egyik legszűkebb utcája, a Pusti me da prodjem (magyarul: engedj át). Pár fotót megér. 

tumblr_mvrbrken1g1qge6fho1_1280.jpg

Innen sétáljunk el a Narodni trg-re ("Népek tere"). Narodni Trg népszerű és rendkívül vonzó tér a Diocletianus palota nyugati oldalán, közvetlenül a vas kapu előtt. A környéken sok étterem és büfé található, és gyönyörű épületek veszik körül. A XIV. század óta a reneszánsz tér központi helye a városnak, ahol egy lenyűgöző középkori napóra és harangláb is van. Észak felől a Városháza, a 15. századi épület, ahol nyáron rendszeresen számos művészeti és történelmi kiállítást rendeznek. 

dscf0203.JPG

Irány a korábbi gyümölcspiac hely, most Voćni trg azaz "Gyümölcs tér". A tér északi oldalán található a Milesi-palota, egy lenyűgöző barokk stílusú épület, amely előtt a 15. századi költő Marko Marulić szobra van. A tér azért hű önmagához, mert rengeteg standon kínálnak friss gyümölcsöt és zöldséget, mézet.

Innen pedig ki lehet sétálni a Rivára, a 250 méter hosszú és 555 méter széles tengerparti sétányra. Kiváló kilátás nyílik a Szent Ferenc ferences kolostorra és a Bajamonti Dešković palotára. Remek módja annak, hogy innen is  fedezzük az egész belvárost gyalogosan. Közben megállhatunk az egyik kávézóban vagy étteremben. Az esti órákban pedig nyüzsögnek az emberek a szépen kivilágított sétányon. Nagyon hangulatos tud lenni.

 

Ha bejártuk a belvárost akkor a következőket érdemes még megnézni vérmérseklettől és érdeklődéstől függően:

A belvárostól kényelmes negyed óra sétára van a Split városi múzeum ( a nagy térképen a piros HÁRMAS számmal jelölve). Nyitva 8.30 - 21.00 Belépődíj: felnőtt 20 kuna, kedvezményes 10kuna. A Split városának gazdag és tekintélyes történelme és kultúrája van. Ezt a Papalic palotában lehet megnézni, ahol a Split Város Múzeum található. A múzeum születése a könyvtár 1911-ben történő megnyitásánál tervezték, de csak 1946 óta nyitott meg valójában.  

 El lehet sétálni  (hasonlóan kb 15 perc séta a városközponttól) a Spliti Archeológiai Múzeumba (a nagy térképen a piros EGYES számmal jelölve). Nyitva: 9.00-14.00 és 16.00-20.00. Belépődíj: 20kuna.  Horvátország legrégebbi múzeuma. Az eredeti épületet 1820-ban építették. A múzeum épületét F. Ohmann és A. Kirstein, két bécsi építész tervezte, 1912 és 1914 között épült. 1970-ben felújították a 150 éves évforduló tiszteletére. A Régészeti Múzeum Közép-Dalmáciából származó kiállításoknak ad otthont, amelyek több mint 6.000 kőfeliratot, görög és római kerámiát és üvegtárgyat tartalmaznak, valamint sok egyéb fém-, csont- és egyéb eszközt is közvetlenül a korai keresztény és a középkori korokból.

Útközben betérhetünk Froggylandba, ami egy egészen fura kiállítás. ( a nagy térképen a lila 29-s mellett) Több mint ötszáz kitömött béka lehet látni egészen emberek által végzett hétköznapi tevékenységekben. Érdekes :-) Nyitva: 9.00-14.00 és 14.00-20.00 Belépődíj: 20kuna

 

Érdemes elsétálni a 178 méter magas Marjan hegyre, ahol a kilátóból rá lehet látni a városra és a kikötőre. A térképen jelöli is honnan indul a lépcsősor. Az óváros melletti pálmafás tengerparti promenádról indul az útvonal, ahol tábla jelzi. A 3. században park volt, de ma már népszerű kikapcsolódási terület. A hegy tökéletes környezetet biztosít a város strandjaihoz, kocogó pályáihoz és az állatkerthez. 2013 áprilisában Marjan védett terület lett, hogy megőrizze természetes szépségét. A második világháború alatt Marjan egy partizán dal és nagy kedvenc volt Titoval együtt.

Egy kicsit messzebb (de össze lehet kötni a Marjan hegyi túrával) található az Ivan Mestrovic Galéria. Tovább kell a Marjan hegyi lépcsősor mellett. A 20. századi szobrásznak szentelt, Split egyik leghíresebb művészeti múzeuma. Maga a galéria művészeti műemlék, valamint a Mestrovic számos jelentős művének bemutatására szolgál. Az 1920-as években a szobrász vásárolta meg a földet, ahol két híres építész, Lavoslav Horvat és Harold Bilinic épített meg számára a nyári otthonát. Mestrovic 1941-ig nyári otthonként, stúdióként és kiállítóhelyként használta, amíg Zágrábba nem költözött. 1952-ben adományozta az ingatlant művészeti gyűjteményével együtt az államnak. Az Ivan Mestrovic Galéria mintegy 192 szobrot, 580 rajzot, több építészeti tervet és festményeket tartalmaz.

Ha bejártuk a várost, akkor az esti órákig akár strandolhatunk egyet pihenésképpen, hogy este ismét neki lehessen vágni a szépen kivilágított belvároshoz!
Pár kisfilm Splitről:

 

 

 

 

Szólj hozzá

Európa Horvátország