2017. júl 22.

A Plitvicei Tavak Nemzeti Park - Horvátország

írta: Gilfanon25
A Plitvicei Tavak Nemzeti Park - Horvátország

 Nem véletlen, hogy turisták tízezrei keresi fel Horvátország egyik legvarázslatosabb helyét, Plitvicét, ami ezzel az ország első számú látványosága és legismertebb helye. 16 tó és 92 vizesés bűvöli el az odalátogatókat bármelyik évszakban. Ez az a hely, amit nem lehet kihagyni, ha valaki ellátogat Horvátországba! Akár a tengerpartra igyekszünk és az első úticélunk, akár már hazafelé vesszük arra az utirányt, vagy egyáltalán csak egy hétvégét töltünk el, minden esetben felejthetetlen élményben lesz részünk! 1979-ben felkerült világörökségi helyszín a legszebbek között van a természeti listán szereplők között!

 dscf0562.JPG

 

Wikipédia

http://whc.unesco.org/en/list/98

http://www.plitvice.hu/

http://www.horvatorszaginfo.hu/helyek/plitvicei-tavak/

http://utazas-nyaralas.info/horvatorszag/plitvicei-tavak-nemzeti-park.html

 hivatalos oldaluk: http://www.np-plitvicka-jezera.hr/en/

Rengeteg oldal van és praktikus infót lehet összegyűjteni a netről (a megszámlálhatatlan fotókról nem is beszélek). Megpróbálom mégis az összes infót egy csokorba gyűjteni ide egy helyre.

Budapestről 470km (5h15min az út autópályán), Nagykanizsáról 270km (3h15min az út). A tengerpartról pl. Zadarból 120km (másfél óra), míg pl Splitből 260km (nem egészen 3 órás az út). Tehát jól megközelíthető és az oda vagy visszaút során is beilleszthető. Hétvégéhez pedig ideális, mert akár péntek délután is oda lehet még érni és ott van nég másfél nap. Érdemes korán indulni, hogy egy teljes napot rá tudjunk szánni a parkra, mert annyi kelleni is fog!

plitvice.jpg

 Több nagyon jó térkép is van, amit a bejáratnál szerezzünk is be. Érdemes a legnagyobb középső parkolónál megállni (Ulaz 2). Innen kisbuszok viszik tovább a látogatókat. A buszok és a hajó ára benne van a belépők árában.

Belépőjegyek ára 2017-ben ITT:

Napi jegyek (HR Kuna)

Kategória Időszakok- fő/KUNA
  Jan 1- Már 31 and
Nov 1 - Dec 31 **
ÁPR 1 - JÚN 30 és
SZEPT 1 - OKT 31
  JÚL 1 - AUG 31
Felnőtt 55,00 110,00 180,00
Felnőtt - CSOPORTOS* 50,00 100,00 160,00
Diák*** 45,00 80,00 110,00
Diák - CSOPORTOS*/*** 40,00 70,00 100,00
gyermek 7 - 18 év között 35,00 55,00 80,00
gyermek 7 - 18 év között - CSOPORTOS* 30,00 50,00 70,00
7 év alatti gyermek INGYENES INGYENES INGYENES

* LEGALÁBB 15 fő egy csoport

** Ebben az időszakban a panorámás vonatok és az elektromos csónakok nem működnek - túrák gyalogosan lehetségesek. A Park bejáratánál az időjárástól függő lehetséges túrákról napi információk találhatók
***A diákjegyet csak érvényes diákigazolvány bemutatásával lehet kiállítani, igazolva a hallgató státusát és személyazonosságát.

Kétnapos jegyek (HR Kuna)

Kategória Időszakok- fő/KUNA
  Jan 1- Már 31 and
Nov 1 - Dec 31
ÁPR 1 - JÚN 30 és
SZEPT 1 - OKT 31
 JÚL 1 - AUG 31
Egyéni- FELNŐTT 90,00 180,00 280,00
Diák 70,00 130,00 210,00
Egyéni- gyermek 55,00 90,00 140,00

* A látogatóknak rá kell írni a nevüket a jegyre / A kétnapos jegy a vásárlás napjától számított két egymást követő napon érvényes.

- A folyamatos parkok karbantartásához és védelméhez nyújtott hozzájárulás mellett a jegyár tartalmazza a panorámás vonatot és az elektromos csónakázást, az idegenforgalmi biztosítást és az áfát.

Parkolási díjak:

Kategória

Ár

MOTOKERÉKPÁR

0 HRK/ÓRA

SZEMÉLYGÉPKOCSI

7 HRK/ÓRA

LAKÓKOCSI

70 HRK/NAP

SZEMÉLYGÉPKOCSI UTÁNFUTÓVAL

70 HRK/NAP

BUSZ

70 HRK/NAP

A park felfedezéséhez ajánljuk, hogy vegyék magukhoz a park térképét a Park bejáratainál (bejárat 1 - Rastovača, bejárat 2 - Hladovina és bejárat Flora), valamint az ajándékboltainkban.

A Plitvicei tavak bankkártyát is elfogad. Ezek az elfogadott bankkártya típusok: Visa, Mactercard, Maestro.

 

plitvice_mapa.jpg

 Túratérkép az egyes bejárathozplitvice-map1.jpg

Túratérkép a kettes bejárathoz

 plitvice-map3.jpg

 Elsősorban a H jelő túrát ajánlom (a második térképen, a kettes bejárathoz), de mindenki ideje és vérmérséklete alapján válassza ki a neki tetsző túrát. Én viszont ennek alapján folytatom a bejegyzést, mivel lefedi szinte az összes többi útvonalat is. Ha gyerekkel vágunk neki, akkor tényleg figyeljünk oda, mit választunk és az adott időtartamot is erre szabjuk (H túra például 4-6 óra a felnőtteknek!). 

     Tehát az ST2-nél lévő bejáratnál (itt nagy térkép is van) keressük meg és szálljunk fel a kisvonatra (a tábla jobb oldalánál), amivel menjünk el az St 4-nek nevezett megállóhoz (gyalog nem kellemes és tetemes lenne). 

 

A túra a Felső tavak legfelső pontjától indul (637 méter magas). 12 tó alkotja a felső tórendszert (Prošćansko, Ciginovac, Okrugljak, Batinovac, Veliko, Malo, Vir, Galovac, Milino, Gradinsko, Veliki Burget és Kozjak).  Innen egy szép kis andalgós sétával lehet a lineárisan kiépített túristaúton végighaladni (fagerendák alkotják). Nem is érdemes sietni, mert szinte méterenként meg lehet állni fotózni. Ezen a területen van a második legmagasabb vízesés, a 25 méter magas Galovacki buk.

 

A séta végén elérkezünk a P2-es ponthoz, a legnagyobb tóhoz, a Kozjak-tóhoz, amely egyben zárja is a felső tórendszert. Itt szálljunk fel a hajóra, ami a P3-as ponthoz visz (őrizzük meg gondosan a jegyünket végig, mert be kell mutatni!). A hajókázás közben elhaladunk a 300 méter hosszú és 60 méter széles Štefanija sziget mellett.

 

A P3-as helyen akár étkezhetünk is. Utána pedig jöhet plitvice legszebb "képeslapos" része azaz alsó tórendszere. A Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac és Novakovića Brod alkotják az alsó tórendszert, mely egy mészkő kanyonban helyezkedik el. Útközben figyeljük a táblákat! Az alsó tavak része Plitvice és Horvátország legmagasabb vízesése, a 78 méter magas Nagy Vízesés (Veliki slap) is. A Nagy vízesést tápláló folyó innen 3 kilométerre délre, a Prijeka kosa lábánál ered és itt csatlakozik a Plitvicei tavakhoz. A Nagy vízesés esőzésekkor és a tavaszi hóolvadáskor nyújtja a legszebb látványt. Nyáron a nagy szárazságban alig csöpörög. Tökéletes zárása a kirándulásnak!!!

 

Innen visszakaptatni az St1-hez nem túl kellemes, de több pihenő is van útközben. Onnan pedig megy kisbusz vissza az St2-öz.

Végül szeretném teljes egészében az összes utazas-nyaralas.info oldalán megtalálható tippet ide megosztani veletek, mert tökéletes leírás:

  • Plitvice egész napos programnak számít. Bár van, akinek néhány óra is elég, a legtöbbeknek gyorsan elrepül az idő.
  • Mindenképp érdemes korán érkezni, amikor még nincs akkora tömeg. Délre, kora délutánra már nagyon sokan szoktak lenni.
  • A tömeg, pláne nyáron, sajnos elég nagy. Aki teheti, ha nem horvátországi nyaralással összekötve látogatná meg, inkább tavasszal jöjjön. Ekkor a vízhozam is nagyobb, szebb a park.
  • A nemzeti park területén gyalog, hajóval és busszal lehet közlekedni, de gyalogolni mindenképp kell, útvonaltól függően akár elég sokat is.
  • A kiépített, zömmel fajárdás gyalogutak könnyen járhatók, több jól kitáblázott útvonal is bejárható a nemzeti parkon belül. A legrövidebb út 2-3, a leghosszabb 6-8 órás, és az hegymászást is tartalmaz. Ugyanakkor, nem kifejezetten megerőltetők a túrák.
  • Babakocsival, kerekesszékkel nem, ill. nehezen nézhető végig a park.
  • A Plitvicén belüli hajókázást és a busz igénybevételét a belépődíj tartalmazza, külön értük nem kell fizetni, de a jegyünket meg kell mutatni.
  • Fontos megfelelő sportcipőt, és ásványvizet magunkkal vinni, valamint megfelelő ruházatot, mivel az időjárástól függően az útvonalak vizesek, nedvesek, sárosak, akár csúszósak lehetnek. Egyébként is néhány helyen óvatosnak kell lenni. Annyit hozzátennék, hogy egyes évszakokban (tavasszal) vízálló bakancsot is érdemes vinni, mivel egyes útvonalakat akár el is lephet a víz.
  • Étel is bevihető, de a nemzeti park területén is vannak (túlárazott) éttermek, több egészen este 10-ig nyitva vannak. A nemzeti parkon kívül, a környéken a leginkább ajánlott, sokak által dicsért étterem a Rakovicában, a Seliste Dreznicko 59. alatt elhelyezkedő Caffe & Bistro Plum. Aki egy igazán jót akar enni a nemzeti parki túrázás után, annak ide érdemes betérni.
  • A Plitvicei Tavak Nemzeti Park területén fürdeni szigorúan tilos, a Krka nemzeti parkkal ellentétben, ahol meg is mártózhatunk a szép környezetben. Természetesen horgászni sem lehet.

 

Összefoglalva Plitvice egy csodálatos hely, amit az év bármely évszakában érdemes felkeresni. "A természeti szépségek részei a nemzeti park területén elhelyezkedő karsztbarlangok, a környező hegyek, a mohával benőtt sziklák és a csodálatos állat- és növényvilág is. A nemzeti park vizei mentén lévő erdőkben barnamedve, hiúz, őz, vaddisznó, farkas és róka is él, valamint 160 madárfaj, köztük fekete gólya, sas, vándorsólyom, kuvik. A tavakban vízililiom fedezhető fel."

Végül egy jó tanács: ne a legjobb képet akarjuk csinálni, hanem élvezzük a természet szépségét!

 Videók: 

 

 

 

Érdekesség és egyben koriózum télen - nagyon jó ez a videó - a videó megnézése után rendesen kedvet kaptam egy téli kiránduláshoz ide:

 

Szólj hozzá

Európa Horvátország