2017. nov 25.

A Villa d´Este Tivoliban - Olaszország

írta: Gilfanon25
A Villa d´Este Tivoliban - Olaszország

Kevés olyan város van, ami elbüszkélkedhet azzal, hogy két világörökséggel is rendelkezik. Ezzel a különleges státusszal rendelkezik az olaszországi Tivoli is, Rómától mindössze 30 km lévő kisváros. Az egyik a 2001 óta világörökségi listán lévő Villa d'Este csodálatos kastélya és az egyedülálló XVI. századi meseszép, több száz szökőkutas parkja. Építésének idejében olyan innovatív építészeti megoldásokkal készült (a szökőkutak és medencék), amely a legszebb példája a reneszánsz kultúrának és az első, korai modellje volt a többi európai díszkerteknek. 

dsc00136.JPG

Hasznos linkek:

http://whc.unesco.org/en/list/1025

http://www.villadestetivoli.info/indexe.htm

https://hu.wikipedia.org/wiki/Tivoli_(Lazio)

https://www.visittivoli.eu/le-ville/villa-d-este&lang=EN

https://en.wikipedia.org/wiki/Villa_d%27Este

Mint írtam valamivel több mint 30 km-re van Rómától. Autóval a város könnyen megközelíthető. Ha Rómából megyünk autópályát nem kell használni, de a korábbi olaszországi bejegyzésekben megtalálhatóak az információk az autópályákról (Cím: Piazza Trento, 5 - 00019 Tivoli - RM ; GPS koordináták ITT). Parkolni a közelben a főtéren lehet, de nagy vadászat kell és szerencse, hogy találj egy helyet, no meg apró! A parkolás drága, de nem igazán láttunk opciót. A vonatok Roma Tiburtináról indulnak és kb egy óra alatt érnek Tivoli vasútállomására, onnan pedig egy negyed órás séta van még hátra a célig. Menetrend és jegyárak ITT. Elvileg óránként megy vonat és 3€-tól meg lehet úszni a rome2rio szerint.

 tivoliroma_3.jpg

Mi a Panoramico parkolónál álltunk meg (térképen P-vel jelöltem), majd a Garibaldi téren átsétálva (elég jellegzetes és egyedi a szobor) mentünk a kastélyhoz (1). Tábla is jelzi. Ebben a bejegyzésben csak a Villa d'Estét szeretném bemutatni, de a későbbiekben jön úgyis Villa Adriana és egész Tivoli is! A térképen szereplő szállásokról véleményem nincs, de sajnos jobb térképet nem leltem így visszamenőlegesen sem.

turisticheskaya-karta-tivoli-s-dostoprimechatelnostyami_2.jpg

A kastély története 1550-től datálható, amikor II. d'Este Ippolito bíboros (aki nem mellesleg VI. Sándor pápa unokája, illetve Alfonz d'Este és Lucrezia Borgia fia) egy kastélyra adott megbízást Pirro Logorio zseniális építésznek. A mintegy 20 évig tartó munkák alatt sok nehézséget kellett leküzdeniük. A szökőkutakhoz közvetlenül az Aniene folyóból érkezik egy 600 méteres földalatti csatornán keresztül a víz. Az egész komplexum 4 hektáron terül el! A palota szobáit a késő római maniizáció mesterei díszítették, mint például Livio Agresti, Federico Zuccari, Durante Alberti, Girolamo Muziano, Cesare Nebbia és Antonio Tempesta. A munkálatok majdnem teljesen elkészültek a bíboros halála idejére (1572).

1605-ből Alessandro d'Este bíboros elkezdte megreformálni a kertet, ami nemcsak a növényzet és a vízművek helyreállításáról szólt, hanem teljesen új lett a kert elrendezése és több szökőkuttal bővitették. Ezután 1660 és 70 között ismét felújításokat végeztek el; ami Gianlorenzo Bernini nevéhez fűződik.

dsc00007_2.jpg

A XVIII. században a karbantartás hiánya a komplexum leromlásához vezetett, amikor az ingatlant átvette a Habsburg-ház. A kertet teljesen elhanyagolták, a víz elapadt, és az Ippolito bíboros által készítettet szoborgyűjteményt nagy része is tönkrement. Ez az állapot egészen a XIX. század közepéig folytatódott, mikor Gustav Adolf von Hohenlohe-Schillingsfürst Modena hercege 1851-ben meg nem szerezte és fel nem újítatta az egész épületet és kertet. A kastély régi pompájához híven ismét kultúrális központtá vált 1867 és 1882 között. Ekkor Liszt Ferenc is gyakran koncertezett itt. 

dsc00022_2.jpg

Az első világháború kitörésekor a villa az olasz állam tulajdonává vált, és az 1920-as években helyreállították és nyilvánossá tették. A második világháború utáni második, radikális helyreállítást az 1944-es bombázás okozta károk helyreállítása érdekében végezték el. A különösen kedvezőtlen környezeti feltételek miatt a restaurációk gyakorlatilag megszakítás nélkül folytatódtak az elmúlt húsz évben.

dsc00079_2.jpg

Nyitvatartás: November-Január 8.30-17.00 Február 8.30-17.30 Március 8.30-18.15 Április 8.30-18.30 Május-Augusztus 8.30-19.45 Szeptember 8.30-19.15 Október 8.30-18.30. Belépődíj: 8€.

 

A jegyvásárlásnál markoljuk fel a térképünket is, ami elég részletes és külön leírja be a kastély termeinek és a parknak megnevezéseit.

 

  A fizetés után a kerengőbe jutunk elsőnek, ahol rögtön egy szép szökőkút fogad minket, a Vénusz kút. Emellett egy emléktábla is van Liszt Ferencről, akit megihletett a hely. "Liszt Ferenc az 1870-es években gyakran időzött barátja, Gustav Hohenlohe bíboros nyári lakában, a Villa d'Estében. A park pompás szökőkútjai inspirálták Lisztet A Villa d’Este szökőkútjai című zongoradarab komponálására, mely 1877-ben készült el és a Zarándokévek (Années de pélerinage) harmadik ciklusának része lett. Ezt a darabot tartják az első impresszionista zeneműnek." - Wikipédia Magáról a zeneműről ITT találtok elemzést. A bejegyzés végn meg is lehet hallgatni, miközben gyönyörködhetünk a parkon a videóban.

 Érdemes szépen aprólékosan végignézni a tematikus (bibliai, görög mitológiai és történelmi) festett termeket. Nekem kifejezetten tetszettek a folyosón és a szobákban lévő szökőkutak a szebbnél szebb termekben. Vessünk egy pillantást Gran Loggiáról a kertre! Az épületben van lift és a kertben is akár babakocsival is végig lehet sétálni az egészet.

A kert lépcsőzetesen van kiépítve. A Villa d'Este, az olasz kert remekműve! A ciprusok, cédrusok, sövények A szökőkutak, a nymphák, a barlangok, a csobogók, a víz és a zene összeségében egész egyszerűen lenyűgöző! Ezekből is kiemelkedik a száz szökőkút utcája, a sárkány-, az orgona, serleg- és a Neptunusz-kút. Illetve ne hagyjuk ki az Anyatermészet szobrát sem.

Nem lehet betelni a több száz szökőkúttal! A nyári napsütésben különösen szép volt, ahogy szivárványt vetett a víz!

 Számomra nagyon pozitív élmény volt és biztos vagyok benne, hogy aki eljut ide, biztos, hogy felejthetetlen emlékekkel fog hazatérni!

Ha tetszett a bejegyzés akkor kövess a facebookon is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

Olaszország Európa