2017. máj 24.

Studenica kolostor - Szerbia

írta: Gilfanon25
Studenica kolostor - Szerbia

Balkán túra 6. rész

Már XII. századi alapítása óta áll egy szép, kőfallal védett templomegyüttes Szerbia szívében a hegyek közt és ez a Studenica kolostor. 1986-ban került a világörökségi listára. A templom a nevét a mellette folyó Studenica folyóról kapta. Aki a közelben jár, annak érdemes betérni a szép állapotban fennmaradt történelmi viharokat átélt templomegyütteshez. Itt sokat gondolkodtam azon, hogy hogyan maradhatott fent egy olyan helyen, (itt koszovói templomokra is gondoltam) ahol több száz évig török uralom volt. Ennek során többször feldúlták, vagy éppen tűzvész, vagy földrengés sújtotta. Kényelmesen 1-2 óra alatt megtekinthető, belépődíj nincs.

 img_20150515_114117.jpg

 

Hasznos linkek:

http://whc.unesco.org/en/list/389

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szerbia_vil%C3%A1g%C3%B6r%C3%B6ks%C3%A9gi_helysz%C3%ADnei

https://www.balkanutazo.com/studenica-kolostor

(az utolsó linken segítség azoknak akik nem autóval akarják megközelíteni a helyet)

 Novi Pazarból elindulva valamivel több, mint 1 alatt eljutottam a Studenica kolostorhoz (N43 29 9.996 E20 32 12.012). Az út nagy része jó minőségű (20-as út), Ušće községnél kell elfordulni egy kisebb rangú útra, ahol útjelző tábla is jelzi a végcélt. Egy kicsit kalandosabb az út és érdemes is odafigyelni a törmelékekre és szikladarabokra is ami az útra csúszott. Gondolom ez csak akkori állapot volt. A kis, hangulatos parkolóból (az egyik a kettőből) vezet az út a bejárathoz, amit el sem lehet téveszteni.

studenica.jpg

Belépve középen a legnagyobb, a Szűz Mária román stílusú templom látható, melyet a XII. század végén építettek. Belsejében több jelentős és szép állapotban fennmaradt freskó van. Szépen kivehető, hogy építettek hozzá vagy javították meg az épületet. Amúgy közkedvelt turista helyszínnek számít, illetve aktív vallási központnak. Amikor ott voltam, akkor is sokan voltak és keresztelő zajlott.

Mellette a kisebb, de pompás XIII-XIV. századi festményekkel (Szűz Mária bemutató jelenetek) rendelkező Király-templom áll, amit 1313-ban építettek. A kis méretű templombelsőben szinte ráomlik az emberre a látvány.

A legkisebb templom a terméskőből emelt Szent Miklós-templom. Körben megmaradt a kőfal és egy torony illetve a gazdasági épületek egy része is (itt van az ajándék bolt és a mosdó).

 

Ha valaki kedvet kapott felfedezni a Balkán (remélem a bejegyzésekkel hozzájárulok), annak érdemes beiktatni és megnézni. Ha valaki arra vágyik, hogy jobban elmélyedjen a történelmi helyszínben és a vallási épületek felépítéseiben vagy csak egy kis kirándulásra vágyik, annak is jó célpont tud lenni.

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

Európa Szerbia