2017. máj 30.

Kroměříž kertjei és kastélya - Csehország

írta: Gilfanon25
Kroměříž kertjei és kastélya - Csehország

Cseh körtúra 1.rész

1998-ban került a világörökségi listára Csehország lenyűgöző virágos kertje, amely az egyik legszebb Európában.  Nem véletlenül választották 1997-ben a legszebb cseh történelmi városnak. A könnyen bejárható, bájos Morva folyó melletti városka barátságosan hivogatja a turistákat, hogy feldezhessék az érseki palotát, a palotakertet, virágoskertet, és a többi látnivalót.  Akár egy nap alatt is végigjárható, ami tökeletessé teszi egy nyugodt nap eltöltéséhez, mégis sok látnivalóval és tartalommal. A kertek magával ragadóak és egészen egyediek.

 dsc05875.JPG

 Főbb látnivalók:

  • Érseki palota
  • Virágoskert
  • Kastélypark
  • Főtér

dsc05750.JPG

 Hasznos linkek:

http://whc.unesco.org/en/list/860

https://hu.wikipedia.org/wiki/Krom%C4%9B%C5%99%C3%AD%C5%BE

https://hu.wikipedia.org/wiki/Csehorsz%C3%A1g_vil%C3%A1g%C3%B6r%C3%B6ks%C3%A9gi_helysz%C3%ADnei

http://nemcsakpraga.blogspot.hu/2014/09/libosad-kromeriz-viragos-kertje.html

http://www.kromeriz.eu/en/ ( az egyik legjobb oldal a legtöbb infóval, brosúrákkal)

 Csehország sokkal közelebb van, mint gondolnánk. Mindössze 2 és negyed óra alatt el lehet jutni Mosonmagyaróvárról Kroměřížbe végig autópályán, aminek sokat javult a minősége, főleg a cseh oldalon. Szlovákiában ( https://utazom.com/szlovak-autopalya-matrica ; ) és Csehországban is matricás (http://www.csehorszag.autopalyan.hu/) rendszer van. Míg a szlovák autópálya matrica megvásárlás neten keresztül lehetséges (legpraktikusabb is egyben (https://www.eznamka.sk/selfcare/home/), addig Mosonmagyaróvárott benzinkútaknál is megvehető a cseh matrica. Amúgy szerintem Brno a legideálisabb város egy csillagtúrához, amellyel fel lehet fedezni a cseh világörökségek nagy részét.

 kromeriz.jpg

Várostérkép:

 

Mi a főtéren parkoltunk le (parkolóóra van, díjat kell fizetni, pontos infók itt: (http://www.mojekromeriz.cz/en/magazine/article/parking-in-kromeriz)  és onnan mentünk az érseki palotához. Többféle túrából lehet választani. Nagyon jól átlátható a weboldal az opciókkal, több nyelven (https://www.zamek-kromeriz.cz/en).  Külön belépőjegy van a barokk stílusú palotában található termekhez (90 perces túra, fotózni nem lehet), virágoskerthez (a város másik részén van!), képtárba, Sala Terrenahoz (elég behatárolt a nyitvatartása),  kastélykönyvtárhoz és a toronyba. Illetve ezek kombinációjához. Természetesen mi az UNESCO jegyet vásároltuk, ami a kastélyba, a virágoskertbe és a toronyba szólt. Érdemes ránézni az oldalra, ha főszezonban megyünk és biztosra akarunk menni, de nekem úgy tűnt nem muszáj előre megvenni a jegyet. Akit viszont a művészetek érdekelnek, választhatja az "Artis" jegyet, ami a képgalériába, a modern galériába, püspöki pénzverdébe és a virágoskertbe szól.

img_0005.jpg

 

Először a kastély túrán vettünk részt, ahol 90 percen keresztül mutatták be a palota termeit. Legnagyobb örömünkre magyar nyelvű szöveget adnak (ez amúgy Csehországban jellemző). Érdemes elkérni. Sajnos fotózni nem lehet és a hivatalos oldalon sincsenek képek (mondjuk magánvélemény, de ezt sosem fogom megérteni, miért is nem lehet). A harmincéves háború után épített korai barokk stílusú palota még magán viseli, hogy eredetileg várként épült. A termek tényleg nagyon szépek. A legszebb a cár terme, amely a legnagyobb terem a maga 40X18 méterével és 16 méteres belmagasságával. A kristálycsillárok, falikarok és stukkók teszik igazán széppé. Emellett még érdemes megemlíteni a vadász, a trón, az üléstermet, valamint a kastélykönyvtárat. A képtárat is érdemes megnézni, de ezt most mi kihagytuk.

Utána felmásztunk a 84 méter magas torony mind a 206 lépcsőfokát (amúgy ne riasszon el senkit, mert nem megerőltető), ahonnan szép kilátás volt a főtérre és az angolparkra.

 A szállás elfoglalása után pedig elsétáltunk a virágoskertbe (Květná zahrada, eredeti nevén Libosad). Az egész városban elég sok térkép van és járdán is jelölve van az útvonal. A II. Karel Lichtenstein – Castelkorn püspök megrendelésére Filiberto Lucchese, majd annak halála után Giovanni Pietro Tencalla kertépítészek tervei alapján 1665 és 1675 között építteték a kertet (az akkortájt még álló városfalakon túl). Később Pavel Janák ugyan kisebb-nagyobb módosításokat végzett el, de mindezek nem sértették meg a kert eredetiségét. A 16 hektáron elhelyezkedő park több épület és precízen, mértanilag megtervezett és kialakított részekből áll.

img_0006.jpg

 

Az első helység, ahová belépünk az az ún. Holland Kert, ahol több mint 20.000 hagymás növényt nevelnek, de előtte érdemes megismerkedni a kert történetével. Innen a Narancskertbe jutunk, ahol pálmafák fogadják a látogatókat.

Balra folytatva az utunkant érdemes felkeresni a madárházat, a pisztrángos tavat és a nyúldombot.

Visszafelé kanyarodva sétáljunk el a kert közepén lévő az 1666 – 1668 között épült freskókkal és szobrokkal gazdagon díszített Rotundához. Előtte viszont senki ne csaljon a labirintusban. A nyolcszög alaprajzú épület központi csarnokát egy hatalmas kupola fedi, amelynek a középpontjában egy Foucault-inga leng.

 

Végül szerintem a kert legszebb részéhez jutunk el, ami a Rotunda és a Kolonád közti rész. A Kolonád 244 méter hosszú, melynek árkádsora alatt 44 görög és római mitológia ihlette szobor látható.

A tetejére fel lehet menni, ahonnan rá lehet látni a pompás kertre, amelyet nem lehet összetéveszteni semmivel, annyira egyedi. 

 A Virágoskert után visszatértünk és az angolparkban tettünk egy nagy sétát. A 64 hektáron elterülő barokk stílusú kertet a XIX. században építették ki, amit tavak, patakok és kisebb épületek tesznek teljessé. Ingyenesen látogatható. Egy kicsi állatkert és madárház is van.

 

Tökéletes rávezetése volt a cseh túránkra. Egyben pedig nekem nagyon pozitív benyomást keltett a városka. Szerintem pompás hely, amit érdemes meglátogatni, csak ajánlani tudom. Ráadásul 2017 a barokk éve Csehországban és szeptember elején megrendezik a Hortus Magicus nevezetű barokk fesztivált.

 

 

 

 

A következő úticél Litomyšl kastély. 

Szólj hozzá

Európa Csehország