2017. máj 12.

Szokoli Mehmed pasa hídja - Višegrad

írta: Gilfanon25
Szokoli Mehmed pasa hídja - Višegrad

Balkán túra 1. rész

A Balkán nagyon érdekes és többen ódzkodnak tőle, de szerintem fantasztikus hely és aki leküzdi az előítéleteit (mármint ha van), akkor nagyot fog csalódni pozitív irányba. Az út során útba ejtettem Szerbiát, Bosznia-Hercegovinát, Montenegrót és Koszovót. Hihetetlenül gyönyörű. Könnyen lehet egy körtúrát megtenni. Az első célpont Bosznia-Hercegonivában lévő Višegrad és Szokoli Mehmed pasa hídja.

dsc07651.jpg

Amit róla érdemes tudni azt a linkeken meg lehet találni:

http://whc.unesco.org/en/list/1260

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szokoli_Mehmed_pasa_h%C3%ADdja

https://en.wikipedia.org/wiki/Andri%C4%87grad

 Szerbiában kapus rendszerű az autópálya:

http://www.szerbia.autopalyan.hu/

http://www.bosznia.autopalyan.hu/

szeged_visegrad.jpg

visegrad.jpg

Az út Budapestről kb több mint 7 óra. Akkor még nem volt valami friss és jó GPS-em (ennek még a későbbiekben jelentősége is lesz - tehát jó tanács, hogy erre figyelni kell!), így hamarabb jöttem le az autópályáról és Čačakon keresztül mentem. Az út hosszabb, rosszabb és lassabb volt, de így visszagondolva megérte, mert gyönyörű. Egy kis ízelítőt kaptam a későbbi kanyonokból, melynek alján kék szalagként futott a folyó.

 

Egy kis határátkelő van Szerbia és Bosznia-Hercegovina között, amin gyorsan át is engedtek, sor semmi , csak barátságos határőr, aki rögtön megpróbálta csillogtatni kevéske inkább nem létező Balatonnál összeszedett magyar tudását. Rögtön a határ után már meg is változik a táj. Nekem nagyon tetszett ahogy az út mellett barátságosan csordogált a folyó. Visegrad egy kisváros, összeségében a hídon kívül semmi látnivalóval. A "városközpontban" épült egy teljesen új mondhatni komplexum. Itt volt a szállás (kifejezetten olcsó, de elég jó) és nagy parkoló is (Andrićgrad). Az ablakomból pedig rá lehetett látni a hídra. Onnan pár perc kényelmes sétával el lehet jutni a hídhoz. Amikor ott voltam pont felújították és nem lehetett rámenni. Ez van. Illuzióromboló leszek, ha azt mondom, hogy a híd önmagában nem olyan nagy szám. Viszont igen is tessék utánaolvasni, tanulmányozni! A környezet nagyon hangulatossá teszi, ahogy a lágyan csörgedező Drina fellett a kecses híd áll . Érdemes leülni a parton és megélni pár nyugodt pillanatot, miközben lehet gyönyörködni a hídban és azon mit is élt túl az elmúlt 500 esztendőben. A híres építész Sinán (a nevéhez több dzsámi és mecset, többek között az Edirne-ben lévő Selimiye-(Szelim)-dzsámi is, amely úgyszintén világörökség, de az majd egy másik poszt lesz, minden spoiler nélkül) a hídat 1575-ben fejezte be. A kecses híd 180 méter hosszú, 11 ívű és 6 méter széles. Névadója pedig több ponton is a magyar törtelemmel is kapcsolatos.  Mehmed Sokolović volt az 1552-es, törökök számára sikertelen egri ostrom egyik vezére és 1566-ban, Nagy Szulejmán halála után ő folytatta Szigetvár ostromát. Ne feledkezzünk meg kegyetlenségéről sem, mert Szokoli Mohamed volt az, aki 1566-ban kb. 80 ezer foglyot hurcolt el Magyarországról. Így már be is van tervezve, hogy elolvasom Ivo Andrić regényét , a Híd a Drinánt. (Ezért a regényéért kapta 1961-ben a Nobel-díjat.) Köztes, bemelegítő úti célnak tökéletes.

 

dsc07631.jpg

dsc07635.jpg

dsc07638.jpg

dsc07646.jpg

dsc07647.jpg

dsc07658.jpg

img_20150510_185740.jpg

Egy kis pihenés után a következő úticél a montenegrói  Durmitor Nemzeti Park volt.   

Szólj hozzá

Európa Bosznia-Hercegovina