2017. máj 26.

Galerius palotája Gamzigrad-Romulianában - Szerbia

írta: Gilfanon25
Galerius palotája Gamzigrad-Romulianában - Szerbia

Balkán túra 7. rész

A római birodalom határán a III. sz. végén és IV. sz. elején élte virágkorát Galerius palotája Gamzigrad-Romulianában a Dunától délre, Crna Reka folyó völgyében, Zaječar városától 11 km-re keletre található (nem messze a bolgár-szerb határtól). A római korból megmaradt emlékek legalább olyan érdekesek, mint építtetőjének élete.

img_20150515_170153.jpg

Hasznos linkek:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Galerius_palot%C3%A1ja_Gamzigrad-Romulian%C3%A1ban

http://whc.unesco.org/en/list/1253

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szerbia_vil%C3%A1g%C3%B6r%C3%B6ks%C3%A9gi_helysz%C3%ADnei

http://mult-kor.hu/cikk.php?id=18033

http://www.fokusz.info/index.php?cid=1285654298&aid=1659227683&lista=1

http://www.gamzigrad.com/

http://www.serbia.travel/culture/archaeological-sites/Gamzigrad.a-143.651.html

 Valamennyit kell menni autópályán, nem sokat. (http://www.szerbia.autopalyan.hu/) Alapjáraton a GPS a 36-oson fog vinni és (mivel minden gps az időven spórol és nem az út minőségét nézi) korábban fog majd levinni Gamzigradnál, viszont ez az út nagyon ramaty.

zaje.jpg

zaje_2.jpg

Viszont ha később fordulunk le akkor egy kifejezetten jó úton lehet a célhoz elérni. Amúgy az út Studenica kolostortól 3,5 óra alatt letudható. Nagy parkoló fogad minket a masszív bejárat előtt. Szezonon kívül (november-április) 8-16-ig, szezonban (április-november) 8-20-ig van nyitva. Belépődíj van, mikor voltam 300 szerb dínár volt, ami kb 750 forint. Amúgy, ha Zaječarban szállsz meg, biztos, hogy találsz teljesen jó anyagokat, térképet és szívesen segítenek.

Amúgy egész jó és praktikus a jegyen található kis térkép, de azt hiszem a szállásomon sikerült a következő térképre szert tennem.

img_0005_2.jpg

A helyen 6 fő korszak volt, melynek szerintem csúcspontja, mikor Galerius megépítette a palotaegyüttesét. Sajnos később többször is teljesen elnéptelenedett, de az utókornak megmaradtak az értékes régészeti leletek. A legjobban megmaradt részek a várfal, a 20 torony és a 2 kapu részei illetve több épület alapja. 

Kifjezetten tetszett, hogy minden épületnél angol és szerb nyelvű (könnyen érthető és olvasmányosan) leírás volt illetve rekonstruált képek, hogy nézhetett ki maga az épület. Így sokkal közelebb kerülhet hozzánk az időszak és jobban kézzelfoghatóvá válik. Amúgy is kicsit elfogult vagyok, mert ha egyszer feltalálják az időutazást, akkor az ókori Rómát választanám.

A fókusz.infó oldalán (elől belinkeltem) nagyon precíz és érdekes leírás található, mindenkinek csak ajánlani tudom. Kényelmesen 2-3 óra alatt bejárható és elolvasható az összes tábla is.

 

Egy kis kitekintőként szeretném megemlíteni, hogy aki Zaječarban jár az nézzen utána (lehetőleg előtte), hogy a város határában van-e vásár. Sose gondoltam volna, hogy úgy érzem magam, mintha egy Kusturica filmben szerepelnék. Szinte minden kapható (a sírkőtől a ruháig és sorolhatnám, az a csoda ami nem kapható) a vurstli mellett. Itt pedig kötelező felkeresni az itt lévő lacikonyhák valamelyikét, mert szinte baksisért tömhetjük tele a hasunkat. Húsimádók előnyben!! Ha nincs vásár akkor is segítenek a szálláson vagy a városban, hol találunk egy jó helyi étkezdét, ahol hasonlóan jó áron lehet enni.

Kis videós kedvcsináló:

Ez a "ciklus" ezzel véget ért. Összefoglalva mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy menjen a Balkánra turistaként, mert nagyon változatos, sok érdekes természeti és történeti látnivaló van és emellett költséghatékony is. Megkockáztatom, hogy Montenegro az egyik legizgalmasabb és legszebb országok közé tartozik. Ha pedig valaki görög partokat vagy a Fekete-tengert veszi célul, úgy is érdemes egy-két napot rászánni köztes pihenőnek.

 

 

Szólj hozzá

Európa Szerbia