2017. jún 02.

Litomyšl kastély - Csehország

írta: Gilfanon25
Litomyšl kastély - Csehország

Cseh körtúra 2.rész

Litomyšl város központjában áll egy az 1568 és 1581 között épült gyönyörű reneszánsz kastély, a várossal egyazon nevű Litomyšl kastély. Az 1999-ben UNESCO világörökségi listára került kastély, mellett érdemes felfedezni és végigjárni a várost is. Tökéletes egy napos program, amely számos értékkel rendelkezik. Talán nem annyira nevezetes és hangzatos, mint Csehország sok más látnivalója, de talán pont ezért egy kis esszencia a többi között. Az Év történelmi városa díjat 2000-ben kapta meg Litomyšl.

 dsc05933.JPG

Hasznos linkek:

http://whc.unesco.org/en/list/901

https://hu.wikipedia.org/wiki/Litomy%C5%A1l

https://www.zamek-litomysl.cz/en

 https://www.litomysl.cz/?lang=en

 Mivel az első körben is Brno-t javasoltam a csillagtúrához így ezzel a térképpel számolok. Egész egyszerű oka van, amúgy, hogy az előző blogban megnevezett Kroměříž után nem Olomouc (Olmütz) szerepel, mégpedig az, hogy az utazásunk során a nyitvatartás miatt kellett így dönteni. (Későbbiekben tervezek majd tippek, trükkök bejegyzést is csinálni). A távolságok nem nagyok ezen a részen a világörökségek között így egy kis odafigyeléssel jól lehet tervezni. Egyébként tényleg logikusabb Kroměříž-Olomouc-Litomyšl útvonal.

 

Itt is a főtéren parkoltunk le. Vasárnap révén nem kellett a parkolásért fizetni. A város nagyon jól bejárható és ehhez nagyon jó térkép is található, amit meg is osztok veletek. Most a városra nem igazán koncentráltunk (az idő sem volt különösen túl jó aznap), így szinte rögtön a kastély felé vettük az irányt.

litomysl_recommended_tour-22.jpg

 

 

A legrégebbi történelmi említés a városról 981-ben történt a cseh Kosmově krónikában. 1259-ben kapta meg a városi rangot. A gótikus város főtere és épületei után egyértelműen a fő látnivaló a fenséges reneszánsz kastély. Érdemes előre tervezni és pontosan érkezni, mert elég szűkre szabott lehetőségek vannak: az "alap"-túra általában 10-15-ig van, míg "Long-Tour" 11-13 között van és nem minden napon. Előtte nagyon érdemes átnézni a honlapot! https://www.zamek-litomysl.cz/en/plan-your-visit/opening-hours .

Mint előbb írtam két fajta túrából választhatunk. Csak túravezetéssel nézhető meg a kastély. A Basic Tour során megnézhetjük a kastély színházát és az első emeleten 12 szépen berendezett szobát, míg a Long Tour-hoz hozzájön kb még egyszer annyi szoba és a kápolna a második emeleten. Szerintem előzetesen nem muszáj megvenni a jegyeket, de ezt is érdemes leellenőrizni, nehogy potyára menjen az ember. Nincs is nagyobb bosszúság. Meg kell jegyeznem hogy az ára a jegyeknek nem olcsó, mivel 240 és 400 CZK, ami most kb. 2800 és 4700 ft. Mi a Long Tourra neveztünk be és lássuk is, hogy mit is kaptunk a pénzünkért. Kérdezzünk rá a magyar nyelvű ismertetőre.

Az olasz reneszánsz ékes példája a gyönyörű sgraffitókkal díszített homlokzatú kastélyt. ( A sgraffitókról itt egy nagyon jó írás: http://nemcsakpraga.blogspot.com/2013/08/sgraffito-csodalatos-homlokzat.html ).  1568-81 között építette Pernštejn Vratislav feleségének Maria Manrique de Larának ajándékul. A Pernštejn család a reneszánsz birtokot a 17. és 18. században kibővítette, míg a későbbi tulajdonosok Trauttmansdorff és Waldstein-Wartenberg családok pedig a kor legismertebb művészeivel barokk stílusúra alakították. 1855-ben megvette a kastélyt a Thurn-Taxis család, akik az utolsó tulajdonosai voltak a kastélynak. 1945-ben államosítottak, majd 1962-ben műemlékké nyílvánították. Tényleg nagyon impozáns az épület belső része is, amelyen mitológiai és történelmi ihletésűek a grafikák vannak egy napórával. Erdemes elidőzni rajta. Emellett nagyon jó az akusztika is és folyamatosan vannak hangversenyek és előadások is.

 

 A kastélytúrák az 1797-tól meglévő színházzal kezdődnek. Hihetetlen, hogy több mint 200 éve üzemel ugyanabban a formában. 1796-1797 - épült a kastély színháza illetve ekkor klasszicista stílusban átalakították a szobákat. A Waldstein-Wartenberg nemesi család 1798-ban avatta fel a színházat a saját és a helyi közösség örömére és használták az utána lévő 50 évben. A színház teljes egészében fennmaradt, beleértve az eredeti színpadi gépeket és a világítást. Az egyedülálló gyűjteményből a színházi díszleteket Josef Platzer (1751-1806) készítette, aki a császári udvar festője volt Bécsben és Prágában is. Hihetetlen hangulatú lehet végignézni egy Shakespeare darabot korabeli ruhákban.

 

 

 

 A termek nagyon szépen helyreállítottak és mindegyik tele van élettel, szinte mintha csak napi használatban lennének (amúgy ez eléggé jellemző a cseh kastélyokra). Ez különösen tetszett. Érdekesség a lovas portrékkal ellátott szoba, ami úgy lett kialakítva, hogy lóvakkal is be lehessen jönni a helységbe. (Bár ez elég sok középkori várra jellemző volt, de itt más funkciója).

Az emeleten a kápolna mellett még több szépen rekonstruált szoba volt.

 

Összeségében egy nagyon profi túravezetés volt. Talán a legjobb, amin Csehországban részt vettünk. A 90 perc végig pörgős volt, pont jó iramú (volt idő nézelődni, fényképezni, kellő információ hangzott el, de nem éreztem soha, hogy terelnek, mert haladni kell). Hirtelen csak azt vettük észre, hogy vége is. Nekem személy szerint nagyon tetszett a kastély és kicsit bánom, hogy az időjárás nem volt kegyes hozzánk, mert a várost is érdemes felfedezni.

 

Majd egy évszaddal ezelőtt 1921-ben így nézett ki a város:

A következő helyszín pedig Olomouc lesz, amit bemutatok.

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

Európa Csehország