2017. nov 10.

Katedrális, Torre Civica és Piazza Grande, Modena - Olaszország

írta: Gilfanon25
Katedrális, Torre Civica és Piazza Grande, Modena - Olaszország

Pavarotti és a Ferrari városa Modena, amely az egyik legszebb, legrendezettebb észak-olaszországi kisváros. Kifejezetten turistabarát hely, amely pompás történelmi hagyományok és épületek mellett a modern autógyártás fellegvára is egyben. A város szíve a főtérrel (Piazza Grande), Ghirlandina harangtoronnyal és a katedrálissal 1997 óta szerepel a világörökségi listán. dsc00840.JPG

Hasznos linkek:

http://whc.unesco.org/en/list/827

http://www.visitmodena.it/english

https://hu.wikipedia.org/wiki/Modena

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dóm

https://hu.wikipedia.org/wiki/Torre_della_Ghirlandina

http://www.unesco.modena.it/en

Modena Emilia-Romagna régióban a hasonló nevű megye székhelye.

 modena.jpg

Autóval Budapestről több, mint 880 km-re van, kb nyolc és fél órás autóútra, de végig autópályán. Olaszországban az autópályán fizetőkapus rendszer van és elég borsos az autópályadíj. Gorizia (határ) és Modena között 23,4 € az egyszeri díj. További információk ITT, ITT és ITT. Egész Olaszországra díjkalkulátor pedig ITT.

Magyarországról vonattal, busszal nem próbáltuk és ahogy nézem elég kalandosnak is tűnik.

Repülővel viszont a Wizz Air közvetlen járatot indít Bolognába. Wizz oldal. Onnan pedig vonattal kevesebb, busszal nem sokkal több, mint fél óra alatt oda lehet érni. Rome2rio infók ITT. Vonattal ITT nézhetsz jegyet, amit akár elég jó áron is kifoghatsz, de olyan 7-14€ között számolhatsz. Busznál kis keresésre a busradar-on találtam (3,85€, elég sűrű menetrenddel és kb 30 perces menetidővel) járatokat, de ezekért nem vállalok felelőséget, így aki így szeretne menni, annak ajánlom nézzem még körül. Aki Bolognába megy Wizz-el, vonatozzon át egy napra Modenába. 

Ne feledkezzünk a magyar vonatkozásokról sem. "I.Lajos magyar király az első nápolyi hadjárata során Nápoly felé vonulva 1347.december 10.-én érkezett Modena városába. A város ura, Obizzo d'Este őrgróf kíséretével kilovagolt a király elé, és leszállva a lováról, a földről kívánta üdvözölni őt. Lajos azonban ezt finoman visszautasította, és egymás mellett lovagoltak be a városba. Másnap, mielőtt Lajos tovább indult volna, az őrgróf 3 felszerszámozott paripát ajándékozott a királynak, valamint elkísérte a királyt Bologna határáig, Ponte di Sant' Ambrogio-ig." - Wikipédia

Szóval a város nagyon emberléptékű és gyalog is könnyen bejárható. Emellett az honlapjukon applikáció is van amit tudunk használni a város felfedezésekor. Az óvárosi rész két legtávolabbinak mondható pontja kényelmesen is 20 perc. Itt becsatolom a turistatérképet és egy olyat, ahol láthatóak a távolságok is.

Elsőként bemutatom a világörökségeket, utána pedig egy kis kitekintés lesz pár többi látnivalókra. Nagyon jók a helyi prospektusok! Mindenkinek ajánlom, hogy érdemes megvenni az Unesco jegyet, mert 6€-ért be lehet vele menni a katedrálisba (bár amúgy is az ingyenes), a Ghirlandina toronyba, a Palazzo Communale termeibe, a katedrális múzumába és a "balzsamecet gyárba" (Municipal Vinegar Factory).

Szóval a térképen 1-es számmal jelölt helyen található meg a középkori főtér a katedrálissal, a városházával és a harangtoronnyal. Itt van az információs központ is (nyitva: hétfőn 14.30-18.00, keddtől szombatig 9.00-13.30-ig és 14.30-18.00, vasárnap 9.30-13.30-ig és 14.30-18.00) illetve a vasútállomásnál is van.

A katedrális

Nyitva: 7.00-12.30 és 15.30-19.00 vasárnap reggel és mise alatt zárva. Belépőjegy: nincs.

A katedrálist 1099. június 9.-én kezdték építeni, amely Európa egyik legjelentősebb román stílusú mesterműve.  Akkoriban  teljesen merész és új volt, ami megdöbbentette a társadalmat, a későbbiekben pedig nagy hatással volt a román stílusú építészetre. A legutóbbi felújítási munkálatok során kiderült, hogy a katedrális alapjai római kori épületek alapjaira épült. Míg az építkezést Lanfranco irányította, addig harmonikusan összedolgozott Wiligelmoval, aki a homlokzati domborműveket készítette. A különféle növényi motívumok mellett az emberi élet veszélyeit mindenféle szörnyű lényekkel mutatja be, ahol az ősi és a középkori bestiáriumokból megjelenő szörnyek veszélyeztetik az emberek spirituális útját. Érdemes végignézni! A XII. század második felétől a XIV. század első feléig a Campionesi mesterek vitták tovább Lanfranco és Wiligelmo munkásságát. A campionei (Luganói-tó mellett lévő város, ahonnan származtak) építészek valódi családi műhelyként dolgoztak. A csodálatos rózsaablak mellett a két oldalsó ajtót (Porta Regia - Királyi kapu és a Porta Dei Principi - Hercegi kapu) is ők készítették. A katedrálissal szemben állva ez a két kapu a jobb oldalon található és a Piazza Grandére néz, míg a bal oldalon a sikátorra nézve a Porta della Pescheria azaz a Halpiac kapu található (amit pont felújítottak).  

Virtuális sétát tehetünk mind a katedrális körül, mind bent a katedrálisban ITT.  

 A katedrális három hajóból áll. A Campionesik nevéhez fűződik a kripta bejáratánál lévő márvány pulpitus és maga a kripta is. Itt fekszik Szent Geminianus sírja, Modena védőszentje. Modena reneszánsz időszakából származik Guido Mazzoni terrakotta szoborcsoportja (1480-1485 körül), a "Madonna della pappa" azaz a Szűz Mária és a kisded. A katedrálisban más fontos művek is találhatóak, különösen a 15. és 16. századból: Michele da Firenze (1442 körül) Altare delle statuine, Lendinara (1465) karmestere, a Bellincini kápolna (1475 körül)  "Szent Sebastián asztalán" Dosso Dossitól (1518-1522), valamint Antonio Begarellitől a Horoszkóp (1527).

Torre Civica azaz a Ghirlandina harangtorony

Nyitva: április 1-szeptember 30 keddtől péntekig 9.30-13.00 és 15.00-19.00 hétvégén 9.30-17.00 október 1-március 31 keddtől péntekig 9.30-13.00 és 14.30-17.30 hétvégén 9.30-15.30. A pénztár zárás előtt fél órával zár. Belépőjegy: 3€

A katedrális mellett lévő elegáns 86 méter magas harangtorony Modena ékessége és szimbóluma. A nevét eredetileg a márvány korlátokról, rácsokról (ghirlandina) kapta, amelyek a torony tetején vannak. Bár a harangtoronyként épült, a Ghirlandina megépülése óta fontos polgári szerep jutott: a harangok hangja jelezte a város életének ritmusát, a város kapujának nyitását vagy veszély esetén a polgárok riasztását. A vastag falak mögött őrizték a városháza fontos dokumentumait és értékeit. Ghirlandina korai története ismeretlen, hiszen az építkezés korai időszakának elsődleges történelmi forrásai a XI. században elpusztultak. A torony első öt emeletét valószínűleg a katedrálissal egy időszakban építhették, és a 12. század végén fejeződött be. Ezt a toronyban megtalálható növényi motívumokból következtetik. Az épület belsejében a Sala della Secchia teremben számos 15. században készült freskót csodálhatnak meg a látogatók, innen lopta el a legenda szerint egy bolognai tolvaj azt a favödröt (secchia), amely miatt a két város között kitört a háborúskodás. Az eredeti vödör a városházában van. Főképp szobrok és falfestmények találhatók a Stanza dei Torresani teremben is, az ötödik emeleten.

Palazzo Comunale történelmi termei
Nyitva: naponta 8.00-19.00 belépőjegy: 2€
A bejárat nem messze van az információs központtól az árkádok alatt, ami a XVII. századi eredetinek megfelelően készült és 1825-ben fejeződött be. Lifttel is lehet menni, ha pl. babakocsival vagyunk, ellenben a lépcsősort kell legyűrni. A XVII. századtól formálták úgy az épületet, hogy elnyerje mai formáját és a különböző korszakokban hozzáépített részek végül egy koherens egységet mutassanak. Az óratorony jelenlegi formáját a XVI. században nyerte el. A termekben megnézhetjük a híres-hírhedt vödröt és több díszes szobát.
Katedrális Múzeum
Nyitva: keddtől vasárnapig 9.30-12.30 és 15.30-18.30 belépőjegy: 4€
A múzeum alapvetően két részből áll: a lapidáriumból és a katedrálist bemutató múzeumból. Míg a lapidáriumban a katedrális helyreállításából származó szobrok és domborművek találhatóak, addig a múzeumban (amit 2000-ben nyitottak meg) a román kortól a XIX. századig művészeti-liturgikus tárgyakat mutatnak be, köztük díszeket, szobrokat, ősi relikviákat, szöveteket, festményeket.  

Municipal Vinegar Factory - Blazsamecet gyár

Csak vezetett túrával tekinthető meg a következő időpontokban: pénteken 15.30, 16.30 hétvégén: 10.30, 11.30, 15.30, 16.30.

 A túra alatt meg lehet ismerni a balzsamecet gyártását és tradícióit.

A Piazza Grandét elhagyva fedezzük fel a várost, de három helyet ne hagyjunk ki!

Elsőnek az autók szerelmeseinek: A botanikus kerten (44) és a parkon keresztül keressük fel az Enzo Ferrari múzeumot (térképen a 42-es). 

Hivatalos oldal: https://musei.ferrari.com/en/modena 

Két múzeum van, az egyik Modenában, míg a másik Maranellóban. Mi csak az elsőbe mentünk el, de nagy élmény a lóerők és a gyönyörű autók között sétálni. A képek magukért beszélnek. Legközelebb, ha útba esik (és fog) akkor Maranellót is megnézzük.

Mindkettő nyitva:  November-Március 9.30-18.00 Április-Október 9.30-19.00

Belépődíj: egy múzeumba 16€/fő, kombinált jegy a két múzeumba 26€/fő. Többi infó ITT. A múzeumok között van buszjárat, ami fizetős. Menetrend és díjak ITT.

 

 Másodsorban a komolyzene szerelmeseinek kötelező a Casa Museo Luciano Pavarotti. Pavarotti mester lakóhelye 2005-ben készült el, amelyet a nyolcvanas évek közepén vásárolt meg. Pavarotti lovak iránti szenvedélyével megalapított egy lovasiskolát. 1991 óta rangos ugratóversenyt is tartanak itt. A villa a tenor instrukciói alapján készült, így hűen tükrözik a kovácsolt vas vagy faragások a művész személyiségét. A ház tele van Pavarotti személyes tárgyaival, így a látogatás során a lehető legközelebbről lehet a művészt megismerni. Különösen 40 éves karrierjének  jelmezeit, megszámlálhatatlan díjait, elismeréseit fogják megcsodálni. Még applikációt is találunk túravezetéshez a honlapon!

15.jpg

Nyitva minden nap 10.00-18.00. Belépődíj: 8€. Kombinált jegyet lehet vásárolni a Ferrari múzeummal és több más múzeummal együtt. Erről infók ITT és ITT. Cím: Modena, Stradello Nava, 6 

A Pavarotti hivatalos honlapja pedig ITT.

A képzőművészet szerelmeseinek ajánlom a Palazzo dei Musei-t (50), ami egyébként több múzeumot felölelő 4 emeletes komplexum, ahol megtalálható lapidárium, könyvtár, városi történelmi archivumok és képtár, amiben Bernini, El Greco, Correggio, Tintoretto, Veronese festményeit lehet megnézni. Érdekesség, hogy a kastély korábban szegényházként is működött.

e11258ed-6545-4d57-a6b2-7bb87ce4f0a7_l.jpg

Nyitva: keddtől vasárnapig 8.30-19.30. Belépődíj: 6€

További infók: ITT, ITT és ITT

 Végül, de nem utolsósorban akinek sikerül bejutni a Katonai Akadémia Történeti Múzeumába (Historical Museum of the Military Academy) az büszke lehet, mert nem könnyű. Sajnos nekünk sem sikerült. A nehézséget az adja, hogy csak hétvégente lehet túravezetéssel menni és az is csak előzetes bejelentkezés alapján. Belépődíj 8€.

További infók ITT.

Összefoglalva Modena egy nagyon sokrétű, emberléptékű és izgalmas város. MIndenkinek csak ajánlani tudom, hogy fedezze fel és a bemutatott helyeken kívül is rejteget megannyi apróságot is! 

 

Szólj hozzá

Olaszország Európa