2017. júl 28.

Utazási Tuti Tipp Dalmácia - Horvátország

írta: Gilfanon25
Utazási Tuti Tipp Dalmácia - Horvátország

Úgy gondoltam, hogy az elmúlt időszak horvátországi bejegyzéseit összeszedem és csinálok belőle egy komplett utazási tervet jó sok hasznos információval megspékelve! Úgyhogy irány Dalmácia!

 Szálláshelynek Splitet vettem alapul, mint jól megközelíthető helyet autóval és vonattal is. Természetesen ennek megfelelően mindenki igazíthatja ehhez a meglévő vagy leendő szálláshelyéhez. Időpontban pedig egy klasszikusnak mondható egy hetet vettem figyelembe, amit úgyszintén lehet változtatgatni (senki ne feledje megnézni azoknak a helyszíneknek a nyitvatartását, amit meg szeretne nézni).

Elsősorban autóval terveztem, de megpróbálok hozzá igazítani tömegközlekedéses verziókat és infókat is (ennél a rome2rio segítségét vettem alapul, de ha valakinek van hozzászólása szívesen veszem). Az utazások során a leggyorsabb (autópályás) verziót vettem figyelembe (ezek költségét is feltüntetem) illetve nem számoltam pihenőkkel. Ezt mindenkire rábízom.

Ezenkívül próbáltam emészthető programot tervezni, de a pihenős napokra adok az izgágáknak aktív tippeket vagy esetleges alternatívákat! Viszont soha ne feledjük otthon a strand cuccokat, mert minden napon könnyen előkerülhet!!!!

1. nap szombat

  Budapest - Split 750km 7óra

Nagykanizsa - Split 544km 5óra

split.jpg 

Személygépjárművel: Nagyon jól kiépült autópályán lehet végiggurulni. Horvátországban kapus rendszer van. Érdemes bankkártyával fizetni, mert jobban is váltja és nincs akkora sor (ez nekünk főleg visszafelé Zágrábnál volt előny!). Az árak viszont elég borsosak. Lassan alternatíva lehet kerülni, de ezt mindenkire rábízom.

Pár gondolat az ENC-ről: (Hasznos infó a horvátinfo-ról és a hivatalos oldal ITT   illetve egy magyar oldal ITT. Személyes véleményem, hogy érdemes lehet foglalkozni vele, de nekünk elegendő volt bankkártyával fizetni. Mindenhol tudtuk használni, jobban váltották, nem kellett szenvedni az apróval és szinte sorba sem kellett állni. Zágrábnál nagyon kellett figyelni a sorolásnál.

Itt megtalálhatóak a horvátországi hivatalos oldalon a kategóriák és a díjszabások: ITT

Az utazás-nyaralás oldalon pedig még komp menetrendek is vannak: ITT

Vonattal: A MÁV indít közvetlen járatot Splitbe június 16 és szeptember 8 között. Személyes tapasztalatom nincs. Hallani jó illetve horror sztorikat is (tömött vonatokat stb). A jegyfoglalásról érdemes felkeresni a MÁV információs irodákat, telefonon beszélni velük előtte.

Információk ITT  illetve a MÁV hivatalos oldalán ITT

Busszal: A következők indítanak járatokat, amiket találtam, de itt sem tudok személyes tapasztalatról beszélni. Talán a flixbusz a legolcsóbb és úgy 10000 és 15000 közötti jegyárak vannak egy útra.

FlixbuszHorvátország-busszal, Cseh-busz.

Repülő közvetlen járat nincs.

Ezen a linken horvát kunában megtalálhatóan az árak: ITT

 

Aktív tipp

Nagykanizsa - Zadar (Zára) 420km 4óra

Zadar (Zára) - Split 160km 2óra

 

Érdemes útközben megállni Zadarban (de az év bármely időszakában egy hosszú hétvégére is ideális célpont lehet). A város szerepel az Unesco világörökségi javaslati listán!

plan_grada_a.jpg

Hasznos linkek és nagyon jó felsorolások a látnivalókról (ha bekerül akkor tőlem is jön részletesen):

https://hu.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A1ra

http://www.horvatorszaginfo.hu/helyek/zadar/

http://www.horvatorszaginfo.hu/helyek/zadar/zadar-ovarosa-latnivalok

 

2 nap Vasárnap

Strand – vagy aktív tipp Hvar

Korábban már bejegyzésre került Hvarról: ITT

3 nap Hétfő

Split városnézés      

Korábban már bejegyzésre került részletesen Split: ITT                       

4 nap Kedd

Strand – aktiv tipp Brac

Brac

brac.jpg

 

Split - Supetar – Vidova Gora                                            20km                    30min

Egy kellemes 50 perces hajózás után érkezünk Supetarba, a bájos kis dalmát városkába. Érdemes egy kis időt rászánni és sétálni a központban. A szigeten beül nincsenek nagy távolságok, de az utak nem túl jó minőségűek. Vidova Gora a megmagasabb pontja a dalmát szigetvilágnak. Menjünk fel és gyönyörködjünk a gyönyörű panorámában. Innen már látni lehet Brac illetve Bol egyik hírességét a Zlatni Rat-ot azaz az Aranyszarvat.

Vidova Gora – Bol / Zlatni Rat                                       30km                    40min

Miután megkerültük a hegyet és eljuttotunk az Aranyszarvhoz elő a strandruhát és élvezzük a homokos tengerpartot.

Zlatni Rat – Sumartin                                                 30km                    40min

Nincs nagy távolság itt sem illetve Sumartin még kisebb városka. Ha még van időnk a komp érkezéséig, közvetlenül a város mellett gyönyörű tiszta vizű öbölben lehet megmártózni.

Makarska – Split                                                   90km                    1h15min

Makarska a Biakovo hegy lábánál az egyik leghíresebb üdülőváros. Igazán sok látnivaló nincs, de az esti órákra is megtelik a hosszú sétány élettel és rengeteg turistával. Érdemes maradni és nézelődni, vacsorázni, "csecsebecséket" vásárolni mielőtt hazatérünk. 

 

Egy kicsit korosabb magyar film:

 

5 nap Szerda

                                    Krka Nemzeti Park                             85km        1h10min                

 Mindenképen keressük fel a Krka Nemzeti Parkot, ha a közelben nyaralunk és a fürdőruhánkat se hagyjuk otthon, mert nem mindennapi élmény egy vízesés előtt fürdőzni!!

Készüljünk fel, mert egész napos program, ha mindent végig akarunk nézni.

Megtalálható minden információ a nemzeti park hivatalos oldalán: ITT

A belépőjeggyel a park egész területére be lehet menni, úgyhogy meg kell tartani (bankkártyát is elfogadnak). A hajóutakra már külön fizetni kell (úgyhogy ha valaki végig akarja hajózni annak zsebbe nyúlós), de Lozovacból a busz és Skradinból a hajó ára már benne van.

Én három fő részre szedtem az egészet és néztük meg, de nem értünk a végére. Elsőre szerintem nehezen átlátható (főleg azért, mert nagyon nagy területen van. Még autóval is egy óra a két legtávolabbi pont), így érdemes tanulmányozni a térképet.

z-0-map-of-national-park-krka.jpg

Először is a legészakibb pontnál található meg Burnum archeológiai területe illetve a Manojlovac vízesés. Itt érdemes megállni. Használjunk GPS-t, ha tudunk, de ki is van táblázva. Egy elég semmitmondó és elhagyatottnak tűnő kis parkolóból lehet elérni a kilátót. Pontosan innen gyönyörködött annak idején Ferenc József császár és Sissy királynő is, ahogy az emlékmű is mutatja.

 

z-map-of-skradinski-buk.jpg

Legdélebben található a legszebb területe a nemzeti parknak, a Skradinski buk. Az itt készült fotókról ezzel azonosítják, sőt az gondolják, hogy ennyi csak a Krka. Csak ajánlom, hogy nézzék meg a többi részét is! A piros pöttyök jelölik az érkezést Skradinból illetve Lozovacból. Mindenkinek ajánlom, hogy Skradin felől jöjjenek, mert sokkal hangulatosabb hajóval érkezni, mint Lozovacból buszokkal. Illetve innen indulnak sétahajók tovább a Visovac (Visovac egy picike, de annál gyönyörűbb sziget) és a Roski vízesés felé (külön fizetendő, nincs a jegy árában). Gyalogosan kényelmesen körbe lehet sétálni. Aki babakocsival jön annak azt ajánlom itt a térképen az északi irányba induljon mert a nagy vízesés után, ha jobbra megy ott sok lépcső van. Amúgy szerintem nem vészes. Fürdőruha kötelező, mert Plitvicével ellentétben itt lehet fürödni! A kikötőtől nem messze van maga a vízesés is büfékkel. 

 

z-map-of-roski-slap.jpg A közelben az út melletti parkolóból megközelíthető és található a "középső" részen a Roski Slap(1). A vízesés mellett található a helyiek által csak nyakláncnak hívott (a víz fodrozódása miatt) (2) vízesés rendszer, amelyet egy tanösvényen keresztül ismerhetünk meg, amely Horvátország egyik legszebb tanösvénye. Aki megmássza az 517 lépcsőfokot a barlangig, azt szép látvány várja. A térképpel és táblákkal könnyen lehet tájékozódni. Innen is indulnak hajó. A déli részen vissza a Skradinski bukhoz, míg északon a Krka apátsághoz és egészen Trosenjig és vissza (ezek is fizetősek).

 

Ezek mellet még több régi erőd (Kljucica, Bogocin, Uzdah kula) is van. Tehát szánjuk rá azt az egy teljes napot, mert nagyon megéri és a kötelező strandot sem kell kihagyni!

 

6 nap Csütörtök

Strand vagy aktív tipp Trogir

       Split – Primosten                                                        62km                    1h10min

Primosten – Trogir                                                         33km                    40min

Trogir – Split                                                                  30km                    40min

Korábban már bejegyzésre került részletesen Trogirról: ITT

vagy aktív tipp

Kornati Nemzeti Park ITT

7 nap Péntek

                                    Sibenik és környéke                                  88km                    1h15min  

Korábban már bejegyzésre került részletesen Sibenikről: ITT

     8 nap Szombat

Split – Plitvice                                                                256km                  2h40min

Plitvice – Budapest                                                         478km                  4h48min

Plitvice – Nagykanizsa                                             271km                  3h

Korábban már bejegyzésre került részletesen Plitvicéről: ITT

 

Bátrabbaknak még ötlet:

Split – Mostar                                            168km                  2h11min

Mostar – Dubrovnik                                       132km                   2h21min

Dubrovnik – Split                                      229km                 3h   

Dubrovnik óvárosa és  Mostar óvárosa az Öreg-híddal  is világörökség részei. Ezeket a későbbiekben részletesen bemutatom és akkor linkeket is adok.    

Sport lehetőségek:

Rafting - azaz vadvizi evezés

Közkedveltek a Cetina folyón lévő rafting túrák. 30-40€/fő közötti árak általánosak (persze ha valaki tud alkudni vagy ki tud fogni olcsóbbat :-) ) Fél napos program, nem annyira megerőltetőek, és jó élmény! A kikötőben, belvárosban könnyen lehet napközben találni ajánlatokat.

Egy kis ízelítő az egyik ajánlatból (személyes tapasztalat velük pont nincs, de hasonló részt vettem és nagyon jó volt!), hasonlóra kell számítani:

http://mirabella-tours.com/en/rafting-on-cetina-river-from-split

http://splitadventure.com/rafting-on-cetina-river/

Canyoning - röviden lefordítva, hogy ez mit is jelent ez az extrém sport: sziklás folyómederben mászás-csúszkálás. Ide szerintem azért kell valamennyi kondi. Viszont bővebb, részletes kifejtését a makase oldalán megtalálható: ITT  

Pár az interneten is megtalálható ígéretes oldal, de természetesen érdemes böngészni

http://splitadventure.com/canyoning-on-cetina-river/

http://splitadventure.com/extreme-canyoning-on-cetina-river/

http://adventurescroatia.net/extreme-canyoning-cetina-river/

https://split-excursions.com/day-tours-from-split/outdoor-and-adventure-tours/canyoning-on-cetina-river/

Zipline - A Cetina folyó völgyei tökéletes helyek, hogy jókat lehessen csúszkálni drókötélpályákon. Pontos leírása ITT   

 http://www.croactive-holidays.com/zipline-in-cetina-canyon/

                           Az itt belinkelt oldalakért felelősséget nem vállalok, mind csupán a lehetőség bemutatása. Ha azonban jók a tapasztaltok (akár ezekkel vagy másokkal) akkor azt kommentekben szívesen fogadom.   

 

Igyekeztem teljes anyagot adni egy mozgalmas és tartalmas nyaraláshoz illetve kedvet adni Dalmáciához!!  

Szólj hozzá

Európa Horvátország Tipp